GENEL İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ DÜZENLENDİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

GENEL İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Haber Tarihi: 25.01.2013

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe giren "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası" ile ilgili Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) üyesi işletme sahipleri ve işletmelerde çalışanlar için bir eğitim düzenlendi. FTSO Likya Salonu’nda gerçekleştirilen eğitime işletme sahipleri ve işletme çalışanlarından yoğun katılım gözlendi. "Genel İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi'ni C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Yılmaz verdi.

Genel İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi'nde trafik kazaları, iş kazaları görüntüleri eşliğinde yapılan sunumda C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Yılmaz katılımcılara “Tüm işyerlerinin iş güvenliği ve sağlığı önlemleri almasını öngören 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşamalı olarak yürürlüğe girdi. Çıkarılan Yasa ile çalışan herkesin iş güvenliği kültürüne uyum sağlaması zorunlu hale geldi. Bu demek oluyor ki, bundan böyle işverenler çalışanlarını iş güvenliği mevzuatına uygun istihdam etmek zorundadır. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren tüm işyerlerinde;

• İşletmelerin öncelikli olarak risk değerlendirmesi yapması gerekiyor.
  • Acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım planları hazırlanması gerekiyor.
  • Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasının, İşveren tarafından sağlaması gerekiyor." bilgilerini verdi.

Bilgiler Nereden Öğrenilecek?

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Yılmaz FTSO Likya Salonu'nda üye işletmeler için düzenlenen eğitimde şu önemli uyarılarda bulundu: "Kanun kapsamında olan işyerlerinde en az bir iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi gerekiyor. Ancak bu konuda kanuna göre sektöre ve çalışan sayısına göre zorunluluk tarihleri değişkenlik göstermekle birlikte, işyerleri “az tehlikeli”, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sektörler olarak sınıflara ayrılmakta ve buralarda çalışanların sayısına bakılarak yasal zorunluluklar belirlenmektedir. Örneğin bir benzin istasyonu “çok tehlikeli” sınıfa girerken konaklama tesisleri “az tehlikeli” sınıfta yer almaktadır. İşyerinizin hangi tehlike sınıfında yer aldığını Odanızdan öğrenebileceğiniz gibi Resmi Gazete’nin 26 Aralık 2012 tarihli sayısından da faydalanabilirsiniz."

Yasa Kimin İçin Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

"Genel İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi'nde C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Yılmaz, Yasa'nın işletmelerin çalışan sayısı ve tehlike sınıflandırmasına göre; aşamalı olarak yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, "Yasanın iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdamı ile ilgili maddeleri, kimin için ne zaman yürürlüğe giriyor? derseniz; 50'den fazla çalışanı olan tüm işletmeler 1 Ocak 2013, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli yer alan işletmeler 1 Temmuz 2013, kamu kurumları ve 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler 1 Mayıs 2014 tarihinde uygulamaya tabii oluyor" dedi.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Yılmaz'ın konunun daha net anlaşılması için son bölümde örnek uygulamalar anlattığı eğitim, katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile son buldu.