Muğla İli Odaları Ortak Meclis Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifait Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla Ortaca-Sarıgerme Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıda Muğla İli Odaları Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları ve meclis üyeleri de hazır bulundu.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Muğla ili Odaları Ortak Meclis toplantısı 12 Temmuz 2010 pazartesi günü Ortaca Sarıgerme Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu`nun katıldığı toplantıda Muğla İli ticaret ve sanayi odaları, ticaret odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsası meclis başkanları, yönetim kurulu başkanları ile meclis üyeleri de hazır bulundu. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sorunlarını çözme ve birlikte hareket etme konusundaki başarılarından dolayı Muğla Odalarını tebrik etti. Hisarcıkloğlu ayrıca toplantıya katılan üyelerin sorularını teker teker dinleyip cevapladı.
BURADA YAPILAN MECLİS TOPLANTISI TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAKTIR
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu birlikte hareket etmeyi başaran Muğla Odalarını tebrik ederek şöyle devam etti. “Burada yapılan meclis toplantısı Türkiye’ye örnek olacaktır. Muğla turizmde ve tarımda çok üst seviyededir. Turizmde üçüncü, tarımda ise ürün çeşitliliğinde birinci sıradadır. Türkiye genelinde 2009 yılında işyeri açma oranı yüzde 22 iken, Muğla’da bu oran yüzde 37 olarak gerçekleşti. Turizmde en önemli noktalardan biri kar artışıdır. Ancak çok ucuza veriyoruz, kar artışı sağlayamıyoruz. Doluluk çok iyi ama kar yok. Ticaret kar için yapılır. İtalya, Yunanistan ve ispanya gibi ülkelerden kalite ve hizmet bakımından çok üstteyiz. Ancak çok düşük fiyat veriyoruz, burada bir yanlışlık var. 2009 yılında bir turist 664 dolar bırakırken, bu rakam 2010 yılında 643 dolara düştü. Böyle mantıksızlık olmaz. Geliri arttıramazsak yatırımları yenilemede sıkıntı çekeriz”.
BÖLGESEL MARKALAŞMA VE KURUMSALLAŞMA
Bölgesel olarak markalaşmak ve kurumsallaşmak gerektiğinin altını çizen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Kıskançlıktan kurtulmamız lazım. Ülkede markalaşma olmazsa kar olmaz. Topraklarımız çok verimli ve zengin. Biz Suudi Arabistan’dan daha zenginiz. Allah bize müthiş bir toprak vermiş. Tarımda, ticarette ve sanayide işi büyük yapmak gerekir. Çok üreten, çok alan ve çok satan olacaksınız. Bunun için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Çok büyük bir servetin üzerinde oturuyoruz. Tarımda, hayvancılıkta ihracat yapabilecek durumdayız. Hayvancılığın girdilerini düşüremezsek, fiyatları düşüremeyiz” diye konuştu.
Belediyelerin hazineden aldıkları paylarda adaletsizlik olduğunu sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin 72 milyon nüfusu var. Her yıl 27 milyon turisti ağırlıyor. Bazı belediyelerimizin yaz ve kış nüfusu arasında oldukça fark var. Ancak hazineden yeterince pay alamıyorlar ve hizmet üretemiyorlar. Belediyelerde sistemin adaletsizliği nedeniyle ahlaksızlık yapılıyor. Bu durum düzeltilmeli, hazinende pay aktarılırken, yaz nüfusu dikkate alınmalı” şeklinde konuştu.
Vergi borcu ve zincir mağazalar hakkında gelen soruları cevaplayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin 90 milyar lira SSK ve vergi borcu var. Ülkenin bütçe açığı ise 50 milyar lira. Devlet vergi ve SSK borçlarını tahsil edebilse, bütçe açığını fazlasıyla kapatacak. Devlet çıkardığı yeni vergilerle, vergi ödenemez hale getiriyor. Borcun ödenmesi noktasında yeni düzenlemeler yapılmalı. Zincir mağazalar ise küçük esnafı, dolayısıyla toptancıyı yok etmekte. Dünyanın hiçbir yerinde serbest piyasa ekonomisi de olsa kuralsızlık yoktur. Zincir mağazalar, sermaye birikimimizi engelleyen bir durumda. Rast gele değil, bölgedeki nüfusa göre mağaza açılmalıdır. Perakendecilik sektörünü düzenleyen yasanın çıkması için siyasilere baskı yapılmalı” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, dünyadaki en pahalı akaryakıtın Türkiye’de kullanıldığını, ihracattaki ÖTV’siz akaryakıt sisteminin yurtiçi taşımacılıkta da uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.
AMACIMIZ BÖLGESEL KALKINMAYI SAĞLAMAK
Muğla İli Odaları adına bir konuşma yaparak ilin sorunlarını yatıran Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “Türk iş dünyasının gelişimi ve dönüşümü için, yoğun yurt içi ve yurt dışı programlarında büyük emekler veren ve son üç ay içerisinde ikinci kez Muğlamıza gelen ve toplantımızı onurlandıran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımıza hoş geldiniz diyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi. Başkan Karakuş konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bizim bölge odaları olarak amacımız bölgesel kalkınmayı sağlamak. Bunun gerçeklemesi için en önemli enstrümanlardan biri de olumlu diyalog ve güçlü bir işbirliğinin sağlanmış olmasıdır. Biz Muğla odaları olarak bunu başarmış durumdayız. Yurt dışında gerçekleştirdiğimiz Rodos ve Odessa Fuarları, 2 ayda bir düzenli olarak yaptığımız toplantılarıyla Muğla sorunlarının tespiti ve çözümlerinde ortak hareket edilmesi bunun en güzel örneklerindendir. Bu bağlamda Muğla oda başkanı ve meclis üyelerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ayrıca bölge odalarımıza da bölgesel kalkınmaya yaptıkları katılardan dolayı kendilerine de teşekkürlerimi sunuyorum”. Bölge olarak yaşadıkları sıkıntıları sıralayan Başkan Karakuş, “Bölgemiz için çok önemli projelerden biri de ihracatta önemli kalemleri oluşturan mermer, yaş meyve ve sebzelerin hızlı ve ekonomik bir şekilde taşınabilmesine olanak sağlayacak olan Aydın-Çine- yatağan-güllük demiryolu güzergâhı projesinin yaşama geçirilmesi gerekiyor. Bu projeyi ivedilikle takip ediyoruz. Projenin hayata geçmesi aydın, Muğla ve denizli için büyük bir kazanç olacaktır. Yine yıllardır ören limanının atıl durumda olmasından dolayı ilimiz ve bölgemizde üretilen malların İzmir limanından sevk edilmesi para ve zaman kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle atıl durumdaki ören limanının bir an evvel faaliyete geçirilmesi yine bölgemiz için büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
İÇ VE KIYI KESİMDE GELİR DAĞILIMI DENGESİZ
Başkan Karakuş Muğla ilinin turizme iştigal eden sahil kesimi ve madencilik ve tarımla iştigal eden iç kesim olmak üzere iki bölgeye ayrıldığını ifade ederek şöyle devam etti. “Bu durum gelir dağılımında dengesizlik yaratmaktadır. İç kesimlerde yer alan işletmelerimizin koşulları teşvik alan birçok ilimizden daha kötü olmasına rağmen il olarak teşvikli iller kapsamında olmamasından dolayı teşvikli illerdeki aynı sektörde iş yapan firmalarla rekabet edememektedir. Yaşanan bu sorunun giderilmesi için ya sektörel teşvik verilmeli ya da ilimizin turizm bölgesini oluşturan kıyı kesimler ile iç kesimler ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulup iç kesimlerin kalkınmada öncelikli yöre haline getirilmesi gerekmektedir”.
Yine Muğla’da kıyı kesimleri oluşturan turizm bölgelerinde yaz ve kış aylarında nüfus yoğunluğunun çok farklı olduğuna dikkat çeken Başkan Karakuş, “Örneğin Bodrum Yarımada Belediyeleri toplamda kışın 118.000 yerleşik halka yazın ise buna ilaveten 2.5 milyon yerli ve yabancı turiste hizmet vermektedir. Yaz kış arasındaki bu nüfus farkı tüm kamu ve yerel yönetimlerin hizmet ulaştırmadaki en büyük sorunudur. Hem yerel gelirleri hem de merkezi gelirleri bu çerçevede oluşan yarımada belediyelerinin hem hizmetleri vermesi hem de ivedi altyapı yatırımlarını gerçekleştirebilmesi mümkün değildir. Bu durum Bodrum Yarımadasının turizmde rekabet gücünü gitgide düşürmektedir. Bunların yanında yönetimde bölünmüşlük hem yerel hem de ulusal kaynakların akılcı tüketilmesini engellemektedir. Turizm hedefi gözetilerek, bölgenin hizmet ve altyapı projelerine genel bütçeden daha fazla katkı sağlanmalıdır. Yaz kış nüfusu böylesine farklı yörelere ilişkin daha etkin yönetim modelleri oluşturulmalı ve bunların gelirleri de buna uygun olarak yaratılmalıdır. Biz bunları söylerken hizmetin daha iyi duruma gelmesi için söylememize rağmen, merkezi idare yaz aylarında sadece vergi kontrol memurlarının sayısını arttırıyor” şeklinde konuştu.
23.59’DA EĞLENCEYİ BİTİRMEMİZ TURİZMİ BİTİRMEMİZ DEMEKTİR
“Yöremizi ilgilendiren diğer bir güncel sorun olarak Çevre ve Orman Bakanlığı`nın eğlence yerlerindeki müzik kapanış saatini 23.59 olarak belirlemesi ve Marmaris’te yerel marketlerde uygulanan 02.00 uygulaması haksız rekabet doğurmaktadır” diyen Başkan Karakuş konuyla ilgili olarak konuşmasına şöyle devam etti. “Türkiye genelinde devam eden bu uygulama esnafımıza ve turizme ciddi kayıplar getirmektedir. Saat 22.00’de yemeğini yiyen turiste saat 23.59’da eğlenceni bitir dememiz turizmi bitirmemiz demektir. Türkiye’nin birçok ilinde bu uygulama hiç bir şeyi etkilemeyebilir. Ancak Marmaris, Bodrum, Fethiye ve diğer turizm bölgelerimizde bu kararın gözden geçirilmesi ve bundan sonra alınacak karar ve uygulamalarda turizm bölgelerinin ayrı bir kapsama tabi tutulması gerekmektedir. Ayrıca bölgemiz birçok uygulamada pilot bölge olarak tercih edilmektedir. Ancak bu uygulamaların mevcut durumu iyileştirmesi gerekirken aksine esnafımızı zorlayıcı uygulamalar getirmektedir. Bu da esnafımız üzerinde maddi manevi kayıplara sebep olmaktadır. Zaman zaman Türkiye istatistik kurumu tarafından açıklanan istatistikî bilgilerinin ülkemizin büyüdüğünü, geliştiğini ekonominin çok iyi olduğunu gösteriyor olmasına rağmen biz bölgemizde bunun esnafa tüccara piyasalara yansıdığını göremiyoruz. Temennimiz ilerleyen günlerde yükselen rakamların piyasalara da yansıması”.
Toplantının sonunda günün anısına Muğla Odaları olarak TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na üzerinde Muğla Evleri’nin bulunduğu yağlı boya bir tablo hediye edildi ve arkasından hatıra fotoğrafları çekildi.