“Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabı tanıtıldı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

“Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabı tanıtıldı

Haber Tarihi: 16.06.2023

Muğla’ya ait 446 yemek tarifinin yer aldığı ve kentin kültürel zenginliğini yansıtan “Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabının tanıtımı yapıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan “Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabının Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezinde 15 Haziran 2023 tarihinde düzenlenen tanıtım törenine, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar,  Gocamandan Toruna kitabının yazarı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksek Okulu Öğretim Elemanı Dr. Selma Atabey, ünlü şefler Zeynel Haldun Tüzel, gastrolog Cüneyt Aslan, Mustafa Polat, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün zengin bir kültürel bir miras üzerinde oturan Muğla’da insanın vazgeçilmezi yemek kültürünü de günümüze kadar yaşattığını söyledi ve bu eserin kendini sürekli yenileyerek gelecek nesillere miras olduğunu belirtti.

Selma Atabey: “Muğla çok derin bir yemek kültürüne sahip”

Kitabın yazarı öğretim görevlisi Semra Atabay ise Muğla’ya ilk geldiğinde kendisine sadece üç farklı yemek sayıldığını ancak yaptığı araştırmalardan sonra bu çeşitliliğin yüzlerce farklı tariften oluştuğunu gördüğünü söyledi. Atabay, “Muğla çok derin kültür öğelerine sahip bir kent. Bunu da yemek çeşitliliğinden görüyoruz. Yaptığımız bilimsel araştırmalar sonucu edindiğimiz tarifleri birebir olarak bu kitaba katardık. 2009 yılından bu yana sürdürdüğümüz çalışmalar sürekli yeni tariflerin ortaya çıkması nedeniyle uzadı. Şimdilik 446 tarifi kitabımıza ekledik. Ancak kitabımız dinamik olacak ve sürekli güncellenebilecek. Zaman içinde yeni tariflerle eklemeler yapabileceğiz” diye konuştu.

Çıralı, emeği geçenlere teşekkür etti

Tanıtım etkinliğine katılan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, Semra Atabay’ı tebrik etti. Ünlü şeflerle bir araya gelen FTSO yöneticileri, Fethiye bölgesinin ot yemekleri üzerine sohbet etme imkanı buldu.

Osman Çıralı, Muğla'nın tüm köyleri tek tek gezilerek, 60 yaş üstü yöre halkıyla görüşülerek hazırlanan Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri kitabının, yörenin kültürel özelliklerini de ortaya koyan çok ciddi bir derleme olduğunu kaydetti. Çıralı, başta Semra Atabay olmak üzere bu önemli esere katkı sunan herkese teşekkür etti. Çıralı, FTSO’nun da Fethiye bölgesinin yemeklerini derleyen bir kitap hazırlığında olduğunu kaydetti. 

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.