Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Göcek Bölgesel toplantısında, koylardaki yapılaşmadan, denizcilik sektörünün istihdam ihtiyacına, Göcek Limanı’ndan 2022 yılı turizm sezonu beklentilerine kadar tüm konular ele alındı.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen ve Göcek’in sorunlarının çözüm önerileriyle birlikte değerlendirildiği toplantıya, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi Fatih Ugan, Göcek Kültür ve Turizm Derneği Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Onur Ugan, Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal, TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Başkanı Özgen Uysal, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, FTSO Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu üyeleri Ramazan Dim, Şevket Süreyya Gürol, Halil İbrahim Öztürk, Emre Başaran ile Göcek’te faaliyet gösteren çok sayıda FTSO üyesi firma temsilcisi katıldı.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Odanın faaliyetleri hakkında bilgi vererek, Göcek’te 2019 yılında gerçekleştirilen son bölgesel toplantıda iletilen sorun ve önerilerin takipçisi olduklarını söyledi. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Göcek koylarında son yıllarda artış gösteren yapılaşma kaygı verici boyuta ulaştığına dikkat çeken Çıralı, “Bakir olduğu için özellikle charter ve günübirlik tekneler tarafından tercih edilen koylarımızda sayıları her geçen gün artan, restoran, kulübe, duş, tekne bağlama yeri, iskele gibi adlar altındaki yapılaşmalar koylarımızın ve denizlerimizin doğallığını yok ettiği gibi, deniz turizmini de olumsuz etkiliyor. Tekne turizminin marka değeri Yassıca Adaları’nın MUÇEV tarafından üçüncü kişilere kiralanarak işletmeye dönüşeceğini öğrenir öğrenmez harekete geçtik. FTSO olarak 14 Nisan 2021 tarihinde İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, FETOB ve TÜRSAB ile birlikte ortak kamuoyu açıklaması yaparak, Yassıca Adaları başta olmak üzere kıyılardaki yapılaşmanın durdurulması, bakir koyların korunması için çağrı yaptık. Sayın Valimize TÜRSAB başkanımızla bölgenin korunması gerektiğini anlattık. Yassıcalar’daki WC, duş, sundurma adı altında başlayacak yapılaşma durduruldu.” diye konuştu.
Başkan Çıralı, Göcek koylarındaki yapılaşmaya, deniz kirliliğine, liman ve yat çekek sorununa her platformda dikkat çekerek, lobi faaliyeti yapıyoruz ve yetkili kurumları göreve davet ettiklerini dile getirdi. Çıralı, şöyle devam etti:
“Göcek’te Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından gerçekleştirilen ve Göcek Körfezi, Kapıdağ Yarımadası ve Göcek-Dalaman Koylarında etkin korumanın sağlanması için bölgedeki öncelikli sorunların ve çözüm önerilerinin belirlendiği Çalıştay’a katılım sağladık.
Yine Odamızın ev sahipliğinde yapılan Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankaya'nın katıldığı istişare toplantısında, üyelerimiz yat çekek yeri, tersane alanı sorunu, gemi sicil sorunu, özel teknelerin ticaret yapması, koy ve adalarda yapılaşma, MUÇEV yatırımları ve koylardaki uygulamalarla ilgili sorun ve taleplerini iletti.
Yat turizminin gözdesi Göcek’te teknelerin emniyetli seyir yapması ve güvenli bağlanması için yeterli sayıda şamandıra ve babanın olması, mevcutların da iyileştirilmesi sorununun da takipçisiyiz. Bu konuda Odamızın “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” Projesi kapsamında da iyileştirme yapılması sağlanacak.
Batık Kalimche Harabelerinin korunması konusunun da takipçisiyiz. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim görevlisi Doç. Dr. Harun Özdaş, Dr. Öğretim Üyesi Nilhan Kızıldağ ile Fethiye-Göcek Göcek Sualtı Kültürel varlıkları hakkında görüşme yapıldı.
Fethiye Kaymakamlığı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Fethiye Müze Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı yazıldı. Kalimche Harabelerinin üstüne yapılacak dolgunun önlenmesi adına ilgili kurumlardan destek istendi.”
Belediye belgeli işletmelere çağrı
Toplantıda Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, belediye belgeli hizmet veren konaklama tesislerinin 28 Temmuz 2022 tarihine kadar Turizm Bakanlığı işletme belgesi alması zorunluluğu konusunda katılımcılara bilgi verdi. Saffet Dündar, belediye belgeli işletmelerin 28 Temmuz 2022 ’a kadar turizm işletmesi belgesi almak üzere başvuruda bulunmaları gerektiğini vurgulayarak, “28 Temmuz 2021 tarihinden önce yerel makamlarca düzenlenen iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyete bulunan konaklama tesisleri 28 Temmuz 2022 tarihine kadar basit konaklama tesisi turizm işletmesi belgesi almak üzere valiliğe yani İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Turizm Danışma Bürosu’na başvurmak zorundalar. Belirtilen süre içerisinde başvuruda bulunmayan konaklama tesisinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, Turizmi Teşvik Kanunun Geçici 11. maddesine istinaden ilgili belediye başkanlığınca 30 gün içerisinde iptal edilerek, işletmenin faaliyeti sonlandırılacaktır.” şeklinde konuştu.
FTSO’nun Göcek Bölgesel Toplantısında konuşan, TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Başkanı Özgen Uysal Göcek’in koyları başta olmak üzere doğal güzelliklerine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. FETOB Başkanı Bülent Uysal da 2022 yılı turizm sezonuna ilişkin görüşlerini paylaşarak, 2022 turizm sezonunun 2021’den daha iyi olacağını ifade etti. Göcek Kültür ve Turizm Derneği Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Onur Ugan ise Deniz Ticaret Odası tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, Göcek’teki tekne sahiplerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi Fatih Ugan da Fethiye Belediyesi’nin çalışmalarına ilişkin katılımcılara bilgi aktardı.
FTSO’ya teşekkür
İnteraktif olarak gerçekleştirilen toplantıda, katılımcı Oda üyeleri söz alarak sorun, talep ve beklentilerini dile getirdiler. Katılımcılar, FTSO’ya Yassıcalar’daki yapılaşmanın karşısındaki duyarlılığı ve yapılaşmanın durdurulmasında oynadığı etkin rol için teşekkür ettiler.
Bölgesel toplantıda söz alan FTSO üyesi firmaların temsilcileri Göcek Limanı, koylardaki yapılaşma, denizcilik sektörünün istihdam ihtiyacı, Göcek’in şehir estetiği ve mimari bütünlüğü, 2022 turizm sezonuna dair beklentiler, bölgesel ürünlerin markalaşması gibi görüş, öneri ve taleplerini aktardı.