Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu’nun Ağustos ayı toplantısında 8 Haziran'da başlayan ve 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapılabilecek İmar Barışı her yönüyle masaya yatırıldı.
Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu’nun Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meğri Salonu’nda yapılan Ağustos ayı toplantısı Platformun dönem başkanı Fethiye Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Bildirici’nin açış konuşmasıyla başladı. Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı FTSO Başkan Yardımcısı Kemal Hıra İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Eskici İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen Elektrik Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Sermet Ünel Harita Mühendisleri Odası Temsilcisi Birol Güner TÜRSAB adına Salih Aykırı Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşer Fethiye Sabit Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Adem Hıra Fethiye Ziraat Odası adına Kenan Karayiğit Şehir Plancıları Odası adına Birol Keski Onur Demirtaş ve Barış Çerçi Seydikemer Ziraat Odası adına Birol Özer Makine Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliği adına Mustafa Tunç Mimarlar Odası Temsilcisi Gökhan Güngör ile Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Nurullah İslamoğlu katıldı.
Toplantıda konuşan Şehir Plancıları Odası temsilcisi Birol Keski Oda olarak İmar Barışı getiren düzenlemeye karşı olduklarını söyledi. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Nurullah İslamoğlu da toplantıda İmar Barışı’na dair çıkarılan tebliğ hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Şehir Plancıları Odası’ndan Onur Demirtaş ise İmar Barışı’nın olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyduğu bir sunum yaptı. Sunumunda İmar Barışı’nın Anayasa’ya aykırı olduğunu ve imar kirliliğini teşvik edeceğini kaydeden Onur Demirtaş düzenlemeyle Kayaköy ve Uzungöl gibi doğal ve tarihi değerlerin korunmasının mümkün olmayacağını ayrıca kentlerin afet riskine karşı savunmasız hale geleceğini ifade etti. Yasal düzenlemede ciddi boşluklar olduğunu savunan Demirtaş İmar Barışı’nın denetlemeyle ilgili kurumlar arasında yetki kargaşasına neden olacağına dikkat çekerek etkin bir denetim mekanizmasının acilen kurulması ve afet riskine karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.
İmar Barışı’nın uygulamasına yönelik birçok soruya yasal düzenlemede cevap bulunamadığını dikkat çeken Harita Mühendisleri Odası Temsilcisi Birol Güner ise yapı kayıt belgesinin süzgecinin olmadığını vatandaşın beyanını esas alan düzenlemenin ciddi sıkıntıları da beraberinde getireceğini belirtti.