GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMUNDAN OSMAN GÜRÜN’E ZİYARET - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMUNDAN OSMAN GÜRÜN’E ZİYARET

Haber Tarihi: 30.12.2015

Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu üyeleri Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün’ü ziyaret etti. Ziyaretin gündemini başta Fethiye otogarının yerinin TÜRSAB tarafından Fethiye’de yapılması planlanan Kongre merkezine tahsis edilmesi olmak üzere kruvaziyer liman, otopark yönetmeliği ve Kayaköy’ün imar planı ihalesi oluşturdu.

Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, Muğla Büyükşehir Belediyesi Bakanı Dr.Osman Gürün’ü makamında ziyaret etti. Ziyarete Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, dönem başkanı Harita Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Birol Güner, TÜRSAB adına Salih Taşçı, İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye Şoförler Odası adına Murat Tümen, Mimarlar Odası Fethiye Temsilcisi Gökhan Saygın Güngör ve Makine Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Hakan Yetiş katıldı.

Platform adına ilk konuşmayı yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, platform üyesi meslek kuruluşları ve çalışma şekli hakkında Osman Gürün’e bilgi verdi.

Arıcan’ın ardından platformun taleplerini Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e anlatan Dönem Başkanı Birol Güner, ilk olarak kongre merkezi konusunu açıkladı. Güner, platformun, 2017 yılında sözleşme süresi dolan Fethiye Otogarı işletmesi yerinin, sözleşme bitiminden sonra TÜRSAB tarafından yapılması planlanan kongre merkezine tahsis edilmesi önerisini dile getirdi.

Gürün: “Ticari rant peşinde değiliz”

Fethiye otogar alanını ticari bir rant olarak görmediklerini ifade eden Osman Gürün, “Otogarın yeni yeri konusunda aşağı yukarı karar vermiş durumdayız. Sözleşme biter bitmez geçmek kaydı ile sözleşme bitince boşaltıp oraya geçmek kararındayız. O alanın ticari alan olarak değil kamuya açık alan olarak kullanılmasını istiyoruz. Ticari rant olarak görmüyoruz. 2017’den önce kongre merkezi için görüşme yapabiliriz. Yüklenen fonksiyon çok yararlı olabilir ancak trafikte oluşacak yoğunluk da önemli. Bu tesislerin biraz daha dışarıda ulaşımı rahat yerlere taşınması lazım. Yaratacağı araç ve sirkülasyona göre yer temini yapmak lazım.” dedi.

Kayaköy imar planı sorununa da değinen Birol Güner, “Kayaköy’de bir imar planı çalışması yapılıyor. İhalesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak. Biz bu konuyu önemsiyoruz. Büyükşehirin de bu planın içinde olmasından yanayız.” İfadelerine yer verdi.

Büyükşehir devre dışı

Kayaköy konusunda bakanlığın büyükşehiri devre dışı bıraktığını söyleyen Osman Gürün, “Bakanlık bu konuda bizi devre dışı bırakıyor ama elimizden geleni yapıyoruz. Ortak itirazlarımızı yapıyoruz. Hukuki olarak öyle bir şey yapmışlar ki çevre bakanlığı istediği yerde istediği şekilde imar yapıyor. Takipteyiz. Yetki açısından zayıf hale getirmişler bizi. Yapılması gerekenleri gerçekten yapıyoruz.” diye konuştu.

En büyük zararı köylü görüyor

Kayaköylü olarak Kayaköy’de plansızlık nedeniyle yaşanan sorunları ifade eden FTSO Başkanı Akif Arıcan, plansızlıktan en büyük zararı köylünün gördüğünü söyledi. Kayaköy’in dokusunu koruyan bir imar planına ihtiyaç olduğunu söyleyen Arıcan, “İmar planı Kayaköy’ün ihtiyacını karşılamalı. Geçen hafta Ankara’daydık. İhale edecek kurumun müdürüyle görüştük. Belediyenin, köylünün de görüşünün alınmasının daha iyi olacağınız söyledik. Biz Kayaköylü olarak Kayaköy’ün dokusunun bozulmasını istemiyoruz. Dokusuna uygun imar planı istiyoruz.” sözlerini kaydetti.

Görüşmede büyükşehir belediyesi tarafından yayımlanan otopark yönetmeliği de gündeme geldi. Yönetmeliğin Fethiye’de uygulanmasında yaşanan sorunları dile getiren Fethiye İnşaat Mühendisleri Odası park Levent Çimen, “Şu konuda hemfikiriz: Otopark Fethiye için bir sorun. Bu yönetmeliği madde madde incelediğimiz zaman Fethiye’ye uygulanamadığı görüşündeyiz. Üyelerimizle bu konuda hem fikiriz. Tek talebimiz ilçe bazında bir değerlendirme olabilir mi?” dedi.

Fethiye İnşaat Mühendisleri Odasının talebinin değerlendirildiğini ifade eden Dr.Osman Gürün, “Onu çözebiliriz. Bütün Muğla için oraya öyle olsun burada böyle olsun deme şansımız yok. Talebinizi aldık. Şu an değerlendiriyoruz. Kimse sıkıntıya girmeden çözmeye çalışıyoruz.” sözlerini kaydetti.

“İtirazınız o işin olmasını engelliyorsa saklı tutun”

Kruvaziyer liman içinde çalıştıklarını kaydeden Gürün, yapıcı olunması talimatını verdiğini söyledi. Fethiye kruvaziyer limanı için gösterilen alternatif alanların hiçbirinin tam anlamı ile sorunsuz olmadığını ifade etti. Osman Gürün, “Steril hiçbir yer yok. Engelleyici değil yapıcı olalım talimatını verdim. İtirazınız o işin olmasını engelliyorsa saklı tutun dedim.” diye konuştu.

Ölüdeniz’e kısa ve uzun vadeli çözüm

Toplantıda Ölüdeniz arıtma sorunu da gündeme geldi. Gürün, bu konuda büyükşehir belediyesinin devam eden çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Ölüdeniz’in kısa ve uzun vadeli iki çözüme ihtiyaç duyduğunu kaydeden Osman Gürün, “Ölüdeniz’deki arıtma ile ilgi bizim yapmak istediğimiz yanına geçici paket arıtma koymak istiyoruz. Oradaki çözüm deşarj yeri de dahil olmak üzere uygun değil. Acil yapılması gerekenler ve uzun vadede yapılması gerekenler var. Kısa ve uzun vadeli çözümü hazırlıyoruz. Finansmanları da çıkarttık. Japon kredisi de dahil hepsini konuşuyoruz. Çünkü çok yüklü bir para; 1,5 milyon lira. Onunla ilgili MUSKİ de ilgilenen arkadaşlar detaylı bilgi verebilir size” diye konuştu.