Güçbirliği Platformunun 2016 Yılı ilk toplantısı oldukça yoğun geçti. Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın da katıldığı toplantıda, Otogarın şehir dışına taşınmasından, kongre merkezine, otopark yönetmeliğinden Kaya Köyünün imarına kadar çeşitli konular ele alındı.
Bölge Hastanesi, Fuar alanı, otogar ve küçük sanayi sitesinin Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan nazım imar planında şehir dışına işlendiği belirtilen toplantıda, kruvaziyer liman için imar planı yapıldığı, olimpik yüzme havuzu için çalışma başlatıldığı, eski petrol ofisinin yerine yapılması planlanan kürek kamp merkezi için görüşmelerin sürdüğü, Kaya Köyünün imarının da 2017 yılı başında uygulanacağı dile getirildi.
İkinci yılını dolduran Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, 2016 yılı ilk toplantısını 7 Ocak Perşembe günü saat 16.00'da Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yaptı.
Toplantıya Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, İmo Fethiye Temsilcisi ve Güç Birliği Dönem Başkanı Levent Çimen, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Fethiye SMMMO Başkanı Yaşar Bildirici, Esnaf Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Şoförler Odası Başkanı Hayri Topçu, Pazarcılar Odası Başkanı Adem Hıra, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Makine Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Hakan Yetiş, Harita Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Birol Güner, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliğinden Gökhan Gürol, Çiğdem Özel, TÜRSAB adına Abdullah Koyuncu, Ertuğrul Gürkan, FTSO Meclis Başkan Yardımcısı Ali Çelik, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Özütok, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, Fethiye Belediyesi İmar Müdürü Güzide Özkaya katıldı.
Toplantıda Harita Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Birol Güner 6 aylık süre tamamlandığı için dönem başkanlığı görevini İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen'e devretti. Harita Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Birol Güner konuşmasında başarılı bir dönem geçirdiklerini belirterek tüm platform üyelerine teşekkür etti.
İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen yeni dönemin hayırlı olması dilekleriyle başladığı konuşmasında FTSO çalışanlarına 2 yıldır gösterdikleri özverili çalışmadan dolayı teşekkür ederek bugüne kadar platform tarafından gündeme getirilen konular ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Levent Çimen gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden önce sözü, toplantıya ilk kez katılan Belediye Başkanı Behçet Saatcı'ya verdi.
Belediye Başkanı Behçet Saatcı platform üyelerinin yeni yılını kutladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Ben platformun tüm üyelerini sağlıklı uzun bir ömür diliyor, tebrik ediyorum. İnşallah 2016 yılı hem ülkemize hem ilçemize güzelliklerin geldiği, barışın sağlandığı, adalet hükmünün eşit uygulandığı bir yıl olsun. Aranızda bulunduğum için büyük mutluluk duyuyorum. Davetiniz için teşekkür ediyorum. Alacak olduğumuz kararın Fethiyemize güzellikler kazandırmasını diliyorum".
Otogar tip proje olmamalı
Platformun Dönem Başkanı Levent Çimen, gündeme ilişkin ilk konuşmasında platform tarafından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e yapılan ziyaret hakkında bilgi verdi. Osman Gürün ile görüşülen konuları madde madde açıklayan Çimen, Fethiye'nin karakteristik özelliklerine bakılmadan Muğla'dan alınan kararların sıkıntı yarattığını dile getirdi. Fethiye Otogarının şehir dışına taşınması konusunun görüşmede ele alındığını ifade eden Çimen, “Başkan Gürün, 2017 yılına kadar Otogarın hazır hale getirmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Otogarın taşınmasının ardından mevcut yerin, platformun talebi üzerine, TÜRSAB’ın yapmayı planladığı kongre merkezi için düşünülebileceğini ifade etti.”
Muğla geneli için Otogar binaları için büyükşehir belediyesi tarafından tip proje hazırlandığını öğrendiklerini belirten Levent Çimen, bölgesel mimarinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği de tip projeye itiraz ederek bölgenin mimari özelliklerini taşıması gerektiğine dikkat çektiler.
Kongre merkezi konusunda söz alan Belediye Başkanı Behçet Saatcı mevcut Otogarın kongre merkezi için uygun olmadığını düşündüğünü belirterek “Daha uygun ve gelişmeye açık bir alan bulunmalı. Ayrıca Muğla’da yapılan otogarın Fethiye’de Marmaris’te kullanılması yanlış.. Fethiye Otogarının yeri Bakırcılar Petrolün yanındaydı ama mülkiyet sorununu çözemediğimiz için yapılamadı. Mevcut yere yapılabildi. Keşke orman işletme ya da DSİ şehir dışına taşınsa da kongre merkezi buralara yapılabilse” diye konuştu.
FTSO Başkanı Akif Arıcan kongre merkezinin yeri konusunda Başkan Saatcı’ya katıldığını belirterek “Uzun süredir TÜRSAB tarafından yapılacak kongre merkezi için yer arıyoruz ama bulamadık. Bu nedenle Otogar’ın üzerinde durduk” dedi.
Kongre Merkezi için daha iyi bir yer bulunabilir
Fethiye Belediye İmar Müdürü Güzide Özkaya sanayi ve otogarın taşınması konusunda büyükşehir belediyesine öneri sunduklarını belirttiği konuşmasında “Büyükşehir 1/25000’lik nazım imar planı çalışması yaptı. Bu plan bir anlamda ilçemizin kaderini belirliyor. Odaların da düşüncesini alarak otogar alanı için Karaçulha yakınlarında çevre yolunda bir yer belirlediler. Biz de Çamköy halini önerdik. ÖÇK bölgesi olduğu için kabul edilmemesi halinde Karaçulha devreye girecek. Hastane yeri olarak Değirmenbaşı’nda 116 dönümlük bir alanı önerdik. Büyükşehir plana işaretledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bunu uygun gördü. Planın yapılıp kendilerine gönderilmesini istedi. İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmamız sürüyor. Şehir içinde kalan sanayinin taşınmasını da ikinci el araçların satıldığı alanla birlikte nazım imar planına konulmasını sağladık. Ayrıca yine Karaçulha'da bir fuar alanının nazım imar planına işlenmesini sağladık. Kongre merkezinin otogarın olduğu alana yapılması şu andan daha fazla trafik sıkışıklığına neden olur. Gelişmeye açık bir alan seçilmeli. 6 Belde 25 köy bize bağlandı daha iyi bir alan bulunabilir kanısındayım” dedi.
Çimen: “Otopark yönetmeliği için görüş alınmadı”
Büyükşehir belediyesi tarafından yayımlanan otopark yönetmeliği konusunun da görüşüldüğünü belirten Levent Çimen, büyükşehir belediyesi tarafından iddia edildiğinin aksine otopark yönetmeliği için ne kendilerinden ne de diğer kurumlardan görüş alınmadığı belirtti. Otopark yönetmeliğinin Fethiye için ciddi uygulama sıkıntıları yaşattığını belirten Levent Çimen, “Büyükşehir ile yapılan görüşmelerde konuyu ilettik. Sıkıntıyı yerinde göstermek için ilgili daire müdürlerinin buraya gelmesini bekliyoruz. Bizden otoparkı ya parselde yada bodrum katta çözmemizi istiyorlar ya da bodrum yapılamaz diye odalar görüş versin diyorlar. Oda olarak bunun verilmesi mümkün değil. Okyanusa bile inşaat yapılabiliyor. Burada da bodrum kat yapılır ama konut maliyetini ikiye üçe katlar. İkincisi şehrin yüzde 80'i yapılaşmış. Üyelerimizin isteği üzerine yönetmeliğin iptali için şahıs olarak dava açtık” diye konuştu.
Belediye Başkanı Behçet Saatcı Fethiye lisesini otopark yapmak için Milli eğitimden istediklerini ancak olumsuz cevap aldıklarını belirterek “Caddelerde yapılan otopark işletmesi nisan ayında büyükşehire geçecek. Parasız yapacaklarını duyuyoruz. Fethiye’yi içinden çıkılmaz duruma sokar. Şehir merkezine araç getirilmemesi için paralı uygulama başlatıldı. Önceki aylarda bir kaç gün ücretsiz oldu trafiğin içinden çıkılmadı. İlçe belediyelerinin ellerindeki yetkileri aldılar. Burada şube müdürü konumuna geldik, seyrediyoruz. Bürokrasi çalışmıyor. Belediye çalışanları Yörük çadırı için bile yargılandığı için kimse risk almıyor. Haklılarda. Risk olmayınca da başarı olmuyor” dedi.
Gündem maddeleri arasında yer alan Değirmenbaşı’nda yapılan spor alanları hakkında elde edilen bilgiler platform üyeleriyle paylaşıldı. Spor alanlarının daha kapsamlı olması, yapılacak tesislerin bir çok ihtiyacı karşılayacak konumda olması halinde futbol takımlarının antrenman için gelebileceğine dikkat çekildi.
Belediye Başkanı Behçet Saatcı, İl Spor Müdürlüğünün olimpik yüzme havuzu için yer istediğini belirterek "Aries otelin doğu cephesinde küçük futbol sahası olarak kullanılan spor alanını gösterdik. 2016 Yılı içinde başlar diye düşünüyorum. Ayrıca petrol ofisinin bulunduğu alanın kürek kamp merkezi yapılması için Kürek Federasyonuyla görüşmelerimiz sürüyor. Kürek kamp merkezinin yapılması halinde dünyanın her yerinden sporcular gelecek, kürek ve tüm ekipman ihtiyaçları buradan kiralanacak. Bölgeye ciddi hareket getireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Arıcan: “Kaya Köy’de imar planı çıksa da yasal olamayacak çok sayıda yapı var”
Kaya Köyünün imarı konusunda güzel gelişmelerin olduğunu belirten Levent Çimen, Kaya köyünün doğasına uygun bir imar planı beklediklerini dile getirdi.
FTSO Başkanı Akif Arıcan Kaya Köyünde imar planı olmaması nedeniyle yaşanan sorunlardan örnekler verdi. Arıcan birçok kişinin arazisini satmak zorunda kaldığını belirterek "Dışarıdan gelen kişiler her türlü riski alarak, aldıkları araziye istedikleri gibi ev yapabiliyor. Kaya'nın dokusuna uygun olmayan yapılaşmalar Kaya'yı bozuyor. İmar planı çıksa da yasal hale gelemeyecek çok sayıda yapı var. Ankara ziyaretimizde Babadağ Teleferik Projesi başta olmak üzere belediyemizin başlatmış olduğu ilçemize kruvaziyer liman yapımı konusu, Fethiye İşletme Fakültesinin inşaatlarının tamamlanması konusunu ve Kaya Köyünün imar sorununu dile getirdik. Vekillerimiz de bu konuların hepsine destek verdi. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Genel Müdürü ile görüştük. Kaya'nın imar planının 2016 yılı ortasında ihale edilip, 2017 yılının başında hayata geçeceğini söyledi. Kaya Köyün imar sorunuyla ilgili Milletvekilimiz Hasan Özyer beyin burada olduğu bir zaman Valimizin de bulunduğu bir toplantı organize edeceğiz. Hasan Beyden tarih konusunda haber bekliyoruz" diye konuştu.
Belediye İmar Müdürü Gözde Özkaya 2005 Yılında hazırlanan Kaya Köyünün imar planının ÖÇKK ile Anıtlar kurulu arasında plan hükümleri konusunda anlaşmazlık çıkmasının ardından mahkemeye gidildiğini, bu nedenle de Kaya Köyünün imar planının çıkmadığını dile getirdi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Özütok, pek çok sorunun büyükşehir yasası merkezli olduğunu kaydetti. Özütok: “Sorunlar yerel yönetimi ilgilendiren sorunlar ama başkanımızın da söylediği gibi davul bizim elimizde tokmak büyükşehir belediyesinin elinde. Biz Oda olarak düzenlediğimiz konferasta yasanın uygun olmadığını anlattık. Gerekli ilgili göremedik. Bizim görüşümüzü almadan gücü tek merkezde topladılar. 1500 belediye kapatıldı kimse tepki göstermedi. Bir tek Behçet Başkan tepki gösterdi. Teşekkür ederim. Keşke 1500 belediye kapıya kilit vururken tepki gösterseydi. Büyükşehirin de yapabileceği bir şey yok. Yasa halkın beklentilerine göre revize edilmeli" dedi.
Bildirici: “Göcek Tüneli zammı enflasyon rakamlarının üstünde”
Fethiye SMMMO Başkanı Yaşar Bildirici Göcek tüneline yapılan zammın oldukça yüksek olduğunu belirterek Karadeniz bölgesinde hiç bir tünele para ödenmemesine karşı buradaki tek tünelden fahiş fiyat alınmasının yanlışlığına değindi. Yapılan zammın enflasyon rakamlarının çok üzerinde olduğunu belirterek devletin işletmeciye tazminat ödeyerek tünelin ücretsiz hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Ertuğrul Gürkan da tünelin gidiş geliş paralı olacağını belirterek "İşletmeci 4.5 değil de 6- 7 lira dese yapacak bir şeyimiz yok. Gidiş geliş paralı olacak. İşletmeci 26 yıllığına almış. İkinci tünelden dolayı kalan yıllardan 6 yılını geri çekiyor. Ödenen para acenteler için çok fazla. 5- 6 araç işleten bir acente yıllık 30 bin liraya yakın para ödüyor. Acenteciler olarak üst yolun çift şerit yapılarak iyileştirilmesini istiyoruz. 31 Ocak 14.00- 16.00 saatleri arasında tünel ücretlerine karşı eylem yapılacak. Bu konuda TÜRSAB olarak çalışmalarımızı yapıyoruz, desteğinizi istiyoruz" diye konuştu.
Güç Birliği Platformu Dönem Başkanı Levent Çimen bu konuda kurum görüşlerinin bulunmadığını belirterek kişisel destek verebileceklerini ancak kurumsal destek veremeyeceklerini dile getirdi.