Ortak sorunlara karşı birlikte hareket edilmesi amacıyla Fethiye'deki sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan Fethiye Meslek Kuruluşları Güçbirliği tarafından Fethiye şehir merkezinde yaşanan trafik sorunun çözülmesi için hazırlanan rapora son şekli veriliyor.
Fethiye’nin Trafik Sorunu konulu rapor, tamamlanmasının ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kuruluşlara teslim edilecek.
Her ay düzenli olarak yapılan Fethiye Meslek Kuruluşları Güçbirliği toplantısı 9 Mayıs Cuma Günü saat 16.00’da Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının evsahipliğinde yapıldı. Dönem Başkanı ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan’ın başkanlığında yapılan toplantıda Fethiye’nin trafik sorunuyla ilgili hazırlanan rapor üzerinde çeşitli değişikliklere gidildi.
Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hayri Topçu’nun da katıldığı toplantıda, Fethiye şehir içi trafiğinde yaşanan sorunların çözümü için çeşitli alternatifler dile getirildi.
Nisan ayında yapılan toplantıda görüşülen trafik sorunu ile ilgili olarak hazırlanan rapora son şeklinin verilmesi, mayıs ayında yapılması planlanan Büyükşehir, Fethiye ve Seydikemer belediyelerine yapılacak ziyaretlerin planlanması gündemiyle bir araya gelen Fethiye Meslek Kuruluşları Güçbirliği üyeleri, toplantıya katılamayan Fethiye Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Sorumlusu Fikret Kaynak’tan bilgi alınmasının ardından trafik sorunu konusunda hazırlanan rapora son şeklinin verilmesi gerektiğinde birleştiler.
Toplantıda Fethiye’nin trafik sorunu ile ilgili olarak hazırlanan raporda nüfusu hızla artan ve göç alan ilçemizde, her yıl yaklaşık 4 bin araç tescili yapıldığı dile getiriliyor. Türkiye genelinde her bin kişiye 225 araç, 114 otomobil düşerken, Fethiye’de bin kişiye 455 araç, 175 otomobil düştüğüne dikkat çekildi.
Mevcut yolların genişletilemeyeceği, nüfus ve araç sayısının her geçen yıl arttığı gerçeği göz önüne alındığında, ilçe merkezinin en önemli sorunlarından olan trafik sorununa kısa ve orta vadede çözümler getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. İlçemizde toplu taşımanın ağırlıklı olarak dolmuşlar tarafından yürütüldüğü belirtilerek, 16 dolmuş hattında 575 TM plakalı dolmuşun yanında Seydikemer ile birlikte 900 civarında servis dolmuşu bulunduğu belirtildi. Trafik sıkışıklığı yaşanmasına neden olan konular arasında dolmuşların da yer aldığı dile getirilerek, şehir merkezinin hafif raylı sistemle yayalaştırılması, çevresel duyarlılıkları yüksek bir turizm kenti olan ilçemizde Fethiye Belediyesince 2013 yılından itibaren uygulamaya sokulan bisiklet yollarının kullanımını da artıracağına dikkat çekildi.
Raporda sorun yaşanan şehir içi trafiğinin rahatlaması için çeşitli öneriler de yer alıyor.
Toplantıda Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanı Hayri Topçu, dolmuşların ileri sürüldüğü gibi trafik sıkışıklığına neden olmadığını belirterek, trafik sıkışıklığına neden olan konuların başında esnafların işletmelerine 2- 3 araçla geldiğini, bunun önlenmesiyle trafiğin biraz da olsa rahatlayacağını savundu.