Fethiye ve Seydikemer ilçelerini ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, ziyaret programı kapsamında Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını da ziyaret etti. FTSO Başkanı Akif Arıcan ile görüşen Uysal, bölge ekonomisine ve Oda çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal 7 Nisan Cuma günü Fethiye’de idi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını da ziyaret eden Uysal’ı FTSO Başkanı Akif Arıcan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Halit Saraç ile Ahmet Gürsu Özdemir karşıladı. Uysal’a Demokrat Parti İlçe Başkanı Osman Buğdaycı ve partililer de eşlik etti.
FTSO Başkanı Arıcan, Babadağ Teleferik Projesi başta olmak üzere Oda tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Odanın kuruluşunu ve gelişimi açıklayan Arıcan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının TOBB akreditasyon sisteminde olan ve 5 yıldızlı hizmet veren Odalar içerisinde olduğunu belirtti. FTSO’nun 4 binin üzerinde üyesi olduğunu belirten Arıcan, 11 yıl önce 5 olan Oda çalışan sayısının bugün 20 olduğunu ifade etti.
Bölgenin ekonomisini geliştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık verildiklerini söyleyen Arıcan, “Son günlerde Babadağ Teleferik Projesinin ihalesini gerçekleştirdik. Bu proje ile bölgemizin turizm sezonunun 12 aya yayılmasını hedefliyoruz” dedi.
Artık üniversite kurulmasını talep ediyoruz
Fethiye’nin ticaretinin turizm ve tarıma dayalı olduğunu söyleyen Arıcan, bu konuda da FTSO öncülüğünde çalışmalar yapılarak 3 fakülte kurulduğunu ve artık fakültelerin üniversiteye dönüşmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Arıcan, “Biz artık bölge milletvekilleri ve rektörümüzden üniversite kurulmasını talep ediyoruz. 3 hafta önce ekonomi bakanımız geldi. Bakanımıza bir sunum yaptık. Fethiye’de bulunan fakültelerin 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Muğla’dan ayrılıp üniversiteye dönüşmesini talep ettik. Bakan Bey, Fethiye bunu hak ediyor dedi. Biz de bütün kamuoyu gücümüzle bunu talep ediyoruz. Malum 2016 yılında uçak krizi ile birlikte başlayan sıkıntılar hala devam ediyor. Üniversite kurulması halinde 5 sene sonra 10 bin öğrenciye ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. 4. Fakülte içinde araştırmalarımız devam ediyor.” dedi.
Bölgenin ekonomik ve sosyal yapısına ilişkin bilgiler paylaşan Arıcan, “Her yıl ilçemizin sosyo-ekonomik raporunu çıkarıyoruz. Her yıl bölgemizin bütün sorunlarını araştırarak sorunlar ve çözüm önerileri hazırlıyoruz. Valimizi ve kurum müdürlerini davet ediyoruz. Bu güne kadar 170 sorun tespit ettik. 35’i çözümlendi. Diğer sorunların da takipçisi olduğumuzu her ortamda söylüyoruz. Bölgemizin her konusuna ilişkin çalışma, bilgi stoğu bizde hazır.” diye konuştu.
Bölge turizmin gelişmesi amacıyla Kruvaziyer Liman konusunda da çalışmalar yapıldığını ifade eden Arıcan, Fethiye Kruvaziyer Liman Fırsat Analizi Raporunu Gültekin Uysal ile paylaştı. Arıcan, “Türkiye’de 6 yerde kruvaziyer iskele var. Fethiye Körfezine de kruvaziyer liman yapılması için çalışma yaptık. Bu çalışma ile kruvaziyer limanı yapılabilecek sahaları belirledik ve çalışmamızın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı programına alınmasını sağladık” ifadelerine yer verdi.
FTSO lokomotif bir meslek kuruluşu
Akif Arıcan’a ev sahipliğinden ve paylaştığı bilgilerden ötürü teşekkür eden Uysal, FTSO’nun lokomotif olma yolunda belli bir eşiği aşmış olduğunu söyledi. Uysal, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Hem Fethiye’nin potansiyeli hem de odamızla ilgili önemli bilgileri birinci elden sizden dinleme fırsatı bulduk. Siyasetin birinci vazifesi ülkemizin potansiyelini ortaya çıkaracak uygun ortamı yaratabilmek. Ne derece gördüğümüz ise hepimizin kafasında soru işareti. Türkiye gibi kaynak açığı olan bir ülkede en önemli mesele, ekonominin de dünyada genel geçer. Türkiye Avrupa Birliği ile müzakereler yürüten bir ülke. Dış ticaretinin yüzde 50’sine yakınının Avrupa ülkeleri ile yapan bir ülke. Kapalı devre sistemi ile çalışacak değil dünyaya açılmış bir ülke. Önemli bir konuma sahibiz. Biz siyasetçilerin de dilimize pelesenk ettiğimiz kritik, jeostratejik öneme sahip. Bugün maalesef bir alt üst oluş çağı içerisindeyiz. Bölgemizde cereyan eden hadiseler yakınlığımız dolayısıyla, 30 yılı aşkın bir zaman diliminden bu yana terörle mücadele eden canlı bir etnik bölücü hareketle mücadele eden bir ülke olarak ister istemez en batıyı da etkiliyor. Ülkemizin kıt kanaat imkanları ile büyük yatırımlar yapmış Türkiye uluslararası alanda büyük oyuncu haline geldiği konjonktürden bugün kademe kademe lig düştüğümüz bir sürece evriliyoruz. En acı sonuçlarını yaşayanlar da ticaret erbapları. Ticaret odaları sadece temsil ettiği ticaret erbabı değil; bizim toplumumuz açısından bulunduğu bölgenin en önemli kanaat önderleri. Sadece ticaret erbabının önceliklerini gözetecek değil toplumun tamamını gözetecek lokomotif unsur olma vazifesini yapması gerekiyor. Odanın kurumsal yapılanmasından yaptığı çalışmalara kadar bu eşiği aşmış olduğu ortada.”
Referandum sürecine de değinen Uysal, “Önümüzdeki referandum ülkenin derinden nefes almasına, herkesin reel pozisyonuna çekileceği, daha salimen şapkasını önüne koyarak düşünebileceği bir iklim değişikliğine de vesile olur.” dedi.