GÜRHAN, SONUNA KADAR DİNLEYEN TEK YETKİLİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

GÜRHAN, SONUNA KADAR DİNLEYEN TEK YETKİLİ

Haber Tarihi: 22.09.2012

Fethiye`nin ve Fethiye`de faaliyet gösteren sektörlerin sorunlarını  ve çözüm önerilerini karar mercilerine ulaştırmak, sorunların çözümünde kamu ve özel sektör işbirliğini en üst noktaya taşımak hedefindeki  2012 yılı FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısında sektör temsilcileri sırayla  kürsüye çıktı. FTSO Meslek Komite Başkanlarının ilk ağızdan dile getirdiği sektörel bazda Fethiye`nin temel sorunları ve çözüm önerilerini sonuna kadar dinleyebilen tek yetkili Muğla Vali Yardımcısı Salih Gürhan oldu.

Demir Konuştu, Gitti

FBKM`de gerçekleştirilen 2012 Yılı FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı`nda açış konuşmaları yapıldıktan  ve `Daha İyi Bir Fethiye İçin Elele` Filmi izlendikten sonra kürsüye CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir çıktı. Demir, "Fethiye`nin ciddi sorunları var. Fethiye`nin değerli imkanlarını kullanırken, çevreyi ve insanı korumayan faaliyetler var. Şimdi Körfez`de balık kalmadı. Karadeniz`deki upuzun tünellerden vatandaşlar para ödemeden vızır vızır geçiyorlar. 900 metrelik Göcek Tüneli ise paralı. Fethiyeliler ve Dalamanlılar enayi yerine konulmaktadır. Göcek Tüneli bizim ayıbımızdır...Fethiye`ye Üniversite için yer tahsisini bir türlü yapamayanlar, Bodrum`daki Cennet Koyu bir günde sattılar. Artık sesimizi çıkartalım" dedi.

Milletvekili Demir tarafından yapılan konuşmayı FTSO Meslek Komite Temsilcilerinin sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin sunumları izledi.

FTSO Meslek Komiteleri Yetkilileri sırayla kürsüye çıkarak şu sorunları ve çözüm önerilerini paylaştılar:

Madencilik ve İmalat Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı- Oda Meclis Üyesi İsmail Çiloğlu. "Orfoz ve Lagos balıklarının habitatlarının korunması için Fethiye Körfezi`ni de tehdit eden kirlilik kaynakları, bu kaynakların kirlilik yükleri acilen belirlenmelidir. Kirlilik kaynakları ve yükleri belirlenmeden Fethiye Körfezi`nin geleceğini garanti altına almak mümkün değildir..."

Otel, Motel, Pansiyon Kamp Yeri İşletmesi Meslek Komitesi`nden aynı zamanda FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Günay Özütok, "Turizmdeki plansız gelişme ve bunun gerektirdiği altyapının yetersizliği, bir çok sorunu da beraberinde getirmektedir... Ölüdeniz`in hemen arkasındaki Hisarönü-Ovacık`da merkezi arıtma tesisi ve kanalizasyon bulunmamaktadır... Toprağa karışan atıklar yeraltı sularımızla birlikte denizimizi de kirletmektedir... Belceğiz atıksu arıtma tesisi plansız gelişmeye bağlı olarak yetersiz kalmaktadır... Ovacık ve Fethiye`de tüm tarafların biraraya gelerek altyapı sorunlarını çözmesi ve bunlar için kaynak yaratması kaçınılmazdır...Fethiye Turizm Altyapı Hizmet Birliği`nin yetki sorunu aşılarak altyapı eksikliklerinin giderilmesinde etkin rol üstlenmesi sağlanabilmelidir..."

Yaş Sebze ve Meyve İle Gıda Maddeleri İmalatı ve Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı- Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Çaçaron: "Fethiye`nin il olması halinde Kemer beldesinin de ilçe olması zaruri hale gelecektir... Fethiye`nin il olması bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan katma değer yaratacak, bölgenin ekonomik kalkınmasında büyük rol oynayacaktır... Karaot Yat Çekek Yeri`nin imar planının onaylanması mevzuat değişiklikleri ve bürokrasinin ağırlığı gibi sebeplerle ağır ilerlemektedir. Fethiye`de mesleki eğitim sistemimizin ortakları olan okullarla işletmelerin işbirliği ne yazık ki istenen düzeyde değildir..."

Gıda ve İçecek Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı- Oda Meclisi Üyesi Mehmet Tokgöz: "Türkiye`de bakkalların işlerine en çok zarar verenler söz konusu alandan daha küçük  ve yaygın şubeleri bulunan, sokak aralarına ve apartman altlarına açılan market zincirleridir. Toplam ticaretten aldıkları payları her geçen gün hızla artan bu mağazalar rekabet edilemez noktaya gelmişlerdir. Tespitlerimizi içeren raporlarımızı tüm ilgililere, yetkililere ve hatta Başbakan`a kendi ellerimle verdim. Ama değişen bir şey yok...Belediyelerde elimden bir şey gelmiyor diyor. Herkesin karşı çıktığı AVM`yi yapmak konusundaki cesaretinizi büyük market zincirlerine de gösterseniz ya... Bakınız Amasya Belediyesi`ne..."

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Faaliyetleri Meslek Komite Üyesi- Yönetim Kurulu Üyesi Selamettin Yılmaz: "...İlçemizde eğlence yerlerinde vergi elemanlarınca yapılan denetimler sırasında hasılat tespitleri yapılmaktadır... Turizm sezonunun bazen iki aya düştüğü dönemlerde yapılan bu tespitler gerçekçi olmaktan uzaklaşmaktadır... Fethiye`de serbest turizm bölgesi çalışmaları yapılarak, serbest bölgelere yapılan tüm vergi avantajları ve teşviklerinin uygulanması sağlanmalıdır..."

Tarım Hayvancılık ve Tarım Aletleri İle Kimyasal Maddelerin Ticareti Meslek Komite Üyesi- Oda Meclisi Üyesi Turgut Tokmak: "... Süt sudan dahi ucuz hale gelmiştir. Bu fiyatlar ve bu maliyetler ile üretimin ve sektörün sürdürülmesi mümkün değildir... Önlem alınmaması halinde damızlık hayvanlarımız kesilecek, sonra et ve süt açığı ithalat ile çözülmek zorunda kalınacaktır..."

Kiralama ve Leasing İle Seyahat Acenteleri Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Çiğdem Fidan: "... Türkiye`nin herhangi bir yerinde cip safari işletmeciliği yapan bir işletmeden yetki belgesi sorulmazken; Fethiye`deki işletmelerden istenmeye başlanmıştır..."

Kuyumculuk, Saat, Optik ve Hediyelik Eşya Toptan ve Perakende Ticareti Meslek Komitesi Üyesi- Oda Meclisi Üyesi- Genel Kurul Delegesi Mete Ay: "Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası kurumsallaşmış bir yapı haline geldiğini artık ilan etmiştir. Bu toplantı bunun en güzel örneğidir. Başkanın, Oda organlarının, Oda personelinin bugüne kadar gösterdiği gayret ve büyük çaba sonucunu vermiştir. Hazırlanan bu güzel film sorunlarımızı bütün netliği ile göstermektedir..."

2012 yılı FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı komite sunumları ardından düzenlenen kokteylle sona erdi.