HEVİZ, FETHİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR OLABİLİR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

HEVİZ, FETHİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR OLABİLİR

Haber Tarihi: 14.04.2015

İlçemize kardeş kent girişimi için Macaristan'ın Heviz Belediyesinden gelen heyet, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek yatırım fırsatları hakkında görüş alış verişinde bulundu. İlçemizin ekonomik yapısı hakkında bilgi alan heyet, bölgelerindeki yatırım fırsatları hakkında da bilgiler verdi.

Macaristan Heviz Belediye Başkanı Papp Gabor, Heviz Belediye Başkan Yardımcısı Jo’zsef Ja’nos Keplı ve Milletvekili Mr.Hegedüs 13 Nisan 2015 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek iki kent arasında işadamlarının işbirliği yapabileceği konuları görüştüler. Macaristanlı heyete Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, meclis üyeleri Nurkaya Gündoğdu, Funda Gürol'un eşlik ettiği ziyarette FTSO Başkanı Akif Arıcan ve Genel Sekreter Füsun Şahin, ilçemizin ekonomisi hakkında bilgi verip iki kent arasında ticari işbirliği yapılabilecek konular hakkında bilgi aldılar.

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, bölge hakkında genel bilgilerin yer aldığı sunumunda ilçemizin ekonomik yapısı hakkında da bilgiler verdi. Arıcan açıklamasında işadamları olarak ticari işbirliğine sıcak baktıklarını, işbirliği yapılacak fırsatları belirleyerek çalışma başlatabileceklerini dile getirdi. Soru-cevap şeklinde ilerleyen görüşmede Heviz Belediye Başkanı Papp Gabor, Türkiye’de ticaret odalarının yapısı ve işleyişi hakkında bilgi aldı.

Yılda 1 Milyon kişiden fazla turist alan termal destinasyonu ile ön plana çıkan Heviz kenti Belediye Başkanı Pepp Gabor, 18 yaşını geçen her turistten 1,5 Euro kent vergisi aldıklarını dile getirdi. Fethiye'nin tarımsal üretiminin kendileri için cazip olduğunu belirten Pepp Gabor, yaş sebze ve meyvenin Mısır'dan ithal edildiğini söyledi. Gabor konuşmasında Fethiye'de üretilen yaş sebze ve meyvenin belediyenin işlettiği havaalanından yapılabileceğini belirterek her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi.

Toplantıda karşılıklı olarak yatırım fırsatları ile işbirliği alanları belirlenerek bu konuda çalışma yapılması görüşü kabul gördü.

Papp Gabor, Türkiye’de bulunan ticaret odaları gibi bir sistemin kendilerinde de olduğunu ancak işleyişinin Türkiye’deki kadar etkin olmadığını, bu nedenle de Heviz Belediyesi olarak ticari ilişkilerin kendileri ile görüşülebileceğini ifade etti. Macaristan’da Türk Macar İşadamları Derneği aracılığıyla Türkiye ile ticari ilişki yürüttüklerini kaydeden Papp Gabor, Fethiyeli iş adamlarını Heviz’e davet etti.

Gabor, ayrıca Heviz havaalanının önemli bir ulaşım merkezinde olduğunun altını çizerek Heviz havaalanı üzerinden ihracat yapan tüccarların Viyana, Zagrept gibi Heviz’e yakın Avrupa şehirlerine de ulaşımının kolaylaşacağını vurguladı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Fethiyeli tüccarların ve üreticilerin yeni pazarlar bulması, dış pazarlara açılması için oda olarak çalışma yaptıklarını, bu bakımdan Heviz ile de görüşme yapabileceklerini ifade etti. Arıcan, Heviz’e yapılacak bir iş gezisine olumlu baktığını belirterek bu gezide başka işbirliği alanlarının da çıkabileceğini söyledi.