Sağlık, İçişleri, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlıkları tarafından, 05/07/2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Hijyen Yönetmeliği kapsamında, gıda üretimi ve perakende işyerlerinde işletmelerin sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitim almaları hükme bağlanmıştır.
Bu kapsamda FTSO ve Fethiye Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile 22 Haziran 2014 tarihinde FTSO üye işyerleri ve üye işyeri çalışanlarına yönelik konaklama, yeme-içme, gıda toptan ve perakende işyerleri ve kuaför, güzellik salonu meslek grupları için toplu Hijyen Eğitimi düzenlenmiştir. Eğitimlere toplam 207 kişi katılmıştır.
Söz konusu eğitimlerin, 05.07.2014 tarihine kadar Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı eğitim kurumlarına (Halk Eğitim Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi) başvurularak tamamlanması ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Hijyen Yönetmeliği kapsamındaki işyerlerinde işletmelerin, sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitilmelerini sağlamaları gerekmektedir. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.
Bu yönetmelik kapsamında, Bakanlıklar veya mahalli idareler tarafından yürütülecek denetimler ile 05.07.2014 tarihinden sonra belgeli personel çalıştırılmadığı tespit edilen işletmelere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282 nci maddesi kapsamında işlem yapılarak, 250-TL'den 1.000-TL'ye varan cezai işlem uygulanacaktır.
Tüm üyelerimize duyurulur.
Hijyen Eğitimi alması zorunlu kılınan sektörler ve meslek grupları:
1 |
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri (Cilt , Dövme ve Takı, Makyaj Uzmanı ,Vücut Bakımı, Kuaför, Kaplıca, Hamam ) |
2 |
Pazarlama ve Perakende ( Kantin işletmeciği, Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı, Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı, Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı, Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı) |
3 |
Yiyecek İçecek Hizmetleri · Aşçı Hijyen Eğitimi (Döner, Kebap, Lahmacun, Fast-food, Pizza, Hamburger, Börek, Mantı ve Gözleme vb. yerlerde çalışanlar Aşçı Hijyen Eğitimini alabilirler. · Bar Görevlisi Hijyen Eğitimi · Et ve Et ürünleri İşlemeciliği Hijyen Eğitimi · Otel/Motel ve Lokanta Yöneticileri Hijyen Eğitimi · Pastacı Hijyen Eğitimi (Tatlıcı, Dondurma, Salep, Boza, Şekerleme Hazırlama ve Sunum ) · Servis Görevlisi Hijyen Eğitimi · Şef Hijyen Eğitimi |
4 |
Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler (Su Temini (üretimi) Hijyen Eğitimi |
5 |
Gıda Teknolojisi · Çay Üretimi ve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi · Gıda Kontrol Elemanı · Hububat İşleme elemanı(Pastane ve Fırın Ürünleri imalatı, Hamur Tatlıları İmalatı, Makarna İmalatı, Bisküvi, Gofret İmalatı, Öğütülmüş Tahıl İmalatı, Nişasta İmalatı, Yufka İmalatı vb. yerlerde çalışanlar) · Süt İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi (Süthane İşletmeciliği, Peynir, Tereyağı, Yoğurt, Dondurma İmalatı vb. yerlerde çalışanlar bu eğitimi alabilirler) · Zeytin İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi · Sebze ve Meyve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi · Zeytin İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi · Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üretimi Hijyen Eğitimi (Üretim yapmaksızın her türlü gıda ürünü paket ve ambalaj üretimi |