İHRACAT DESTEKLERİYLE İLGİLİ FİRMALARA BİLGİ VERİLDİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İHRACAT DESTEKLERİYLE İLGİLİ FİRMALARA BİLGİ VERİLDİ

Haber Tarihi: 02.03.2020

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Ege İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen toplantıda ihracat yapan, yapmaya hazırlanan firmalara ihracat destekleri hakkında bilgi verildi.

FTSO Likya Toplantı Salonu’nda 2 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, FTSO Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı Mete Ay, İzmir Ege İhracatçılar Birliği yetkilileri Gizem Aksu, Şükrü Ercan, Doğuş Tuğrul, Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya, Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı, Fethiye Gümrük Müdür Vekili İlyas Uzuner, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, FTSO Yönetim Kurulu üyeleri Fatih Tufan, Şevket Süreyya Gürol, Halil İbrahim Öztürk ve Genel Sekreter Ezgi Kullukçu ile çok sayıda ihracatçı firma yetkilisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Ay, FTSO’nun dış ticaret konusuna üyelerinin dünya pazarına açılmaları için önem ve öncelik verdiğini söyledi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Fethiye ve Seydikemer’in ihracat kapasitesinin artması için farklı çalışmalar gerçekleştirdiğini hatırlatan Mete Ay, şöyle devam etti.

“Hâlihazırda ihracat yapan ya da yapmak isteyen üyelerimize yol göstermek, ışık tutmak amacıyla Oda olarak sık aralıklarla bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşları üyelerimizle buluşturmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bölgemizde tarımsal ürünler, gıda ürünleri, maden ürünleri başta olmak üzere farklı gruplardan pek çok ürün dünyanın birçok bölgesine ihraç ediliyor.

Bölgemizin ihracat kapasitesinin artması ana hedefimiz

2019 yılında Muğla’dan toplam 550 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bunun 39 milyon 889 doları Fethiye’den, 6 milyon 960 bin doları ise Seydikemer’den yapılan ihracat.  Bu rakamların artması, ihracat yapan işletmelerimizin çoğalması amacıyla FTSO olarak 2019 yılında GEKA’ya iki proje sunduk ve iki projemiz de hibe almaya hak kazandı. Bu kapsamda 5 günlük ‘Hedef Dış Ticaret’ eğitiminin yanı sıra ‘Fethiye Dış Ticaret ile Büyüyor’ eğitim ve danışmanlık hizmetini üyelerimize sunduk.

Yine Avrupa İşletmeler Ağı çerçevesinde ‘AB Pazarına Yönelik Dış Ticaret Eğitimi’ gerçekleştirdik. Ayrıca TOBB ve Avrupa Odalar Birliği’nin Türkiye-AB İşbirliği Diyaloğu Projesi kapsamında farklı sektörlerden üye firmamız ile ‘Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Çalışması’nı yürüttük.

Gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin başta üyelerimiz olmak üzere bölgemizdeki firmaların ihracat kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olması, ihracat destekleri konusunda farkındalık oluşturması, pazara yeni girecek firmaların dış ticaret konusunda bilgi sahibi olması ana hedefimiz. Toplantımızın bu hedefe uygun olarak firmalarımıza katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Bilgilendirme toplantısında daha sonra Ege İhracatçılar Birliği Devlet Yardımları Uzman Yardımcısı Doğuş Tuğrul, ihracata yönelik devlet destekleri hakkında bir sunum yaparak katılımcılara detaylı bilgi aktardı.