İhracatçı Üyelerimizin Dikkatine - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İhracatçı Üyelerimizin Dikkatine

Haber Tarihi: 13.07.2010

AB Gümrük mevzuatı gereğince 1 Temmuz 2009 tarihinden itibaren AB üye ülkelerin herhangi birinde Gümrük Beyan işlemi gerçekleştirecek tüm nakliyecilerin (AB’de kayıtlı, ticari faaliyet gösteren ve dolayısıyla beyan zorunluluğu bulunan tüm ithalatçı/ihracatçıların) EORI (Economic Operators Registration and Identification Number) veritabanına kayıt yaptırması zorunlu hale gelmiştir.

Ayrıca, EORI numaralarının gümrük beyannamelerinde kullanımına ilişkin hali hazırda uygulanan mevzuatın değişmediği ve Topluluk Gümrük Yönetmeliği’nin ilgili kısımlarının halen geçerli olduğu, konuya dair son gelişmeler ise Gümrük Müsteşarlığı’nın internet sitesinde (www.gumruk.gov.tr) yer alan duyurular bölümünden takip edilebilmektedir.

Buna göre; mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmayıp, bu uygulama için tanınan geçiş sürecinin sona erdiği ve bu tarih itibariyle daimi EORI no.su olmayan AB’de kayıtlı, ticari faaliyet gösteren ve dolayısıyla beyan zorunluluğu bulunan tüm ithalatçı/ihracatçıların ve nakliyecilerin AB sınırları içersinde işlem yapamayacağı anlaşılmalıdır.