Sağlık Bakanlığı İlk Yardım Yönetmeliği kapsamında, ilk yardım eğitimi almış personel istihdam etme zorunluluğu olan işletmeler için, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının katkıları ile ikinci kez ilk yardım Eğitimi düzenlendi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasında 12-13 Haziran tarihlerinde, bu yıl ikinci kez, ilk yardım eğitimi düzenlendi. Cankurtaran Tıp Hizmetleri hekimleri Dr. Ercan Kit ve Eğitmen Göksal Buluttarafındanverilen eğitim iki gün sürdü. Teorik ve uygulamalı eğitimlerin sonunda,15Haziran 2017 tarihinde Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Denetmenleri tarafından yazılı ve uygulamalı sınavı başarıyla geçen katılımcılar İlk Yardım Sertifikası almaya hak kazandı.
Sağlık Bakanlığının 29 Temmuz 2015 tarih ve 29429 sayılı İlk Yardım Yönetmeliği’ne göre tüm iş yerlerinde, ilk yardım eğitimi almış personel istihdam edilmesi gerekiyor. İlk yardım eğitimi almış personel sayısı iş yerlerinin tehlike sınıfına göre değişiyor. Az tehlikeli sınıfta bulunan ve 20 kişiye kadar çalışanlı olan işyerlerinde 1, tehlikeli sınıfta ve 15 kişiye kadar çalışanı olan işyerlerinde 1, çok tehlikeli sınıfta ve 10 kişiye kadar çalışanı olan işyerlerinde ise 1 personelin ilk yardım eğitimi almış olması gerekiyor.
Zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak olan teftiş ve denetimlerinde, gerek işverene gerekse yöneticilere ağır cezai yaptırımlar uygulanıyor.
İki gün ve 16 saat süren Temel İlk Yardım Eğitimi sonrası 15 Haziran tarihinde yazılı ve uygulama sınavlarını gerçekleştiren Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Denetmenlerinden Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Hakan Babayiğiteğitimin amacının; İşyerlerinde, evde, çevremizde başta ailemiz, iş arkadaşlarımız olmak üzere, acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve yaralıların, acil ambulans ekipleri gelinceye, bir sağlık kurumuna ulaştırılıncaya kadar geçen sürede, hayatta kalmalarını ve oluşabilecek sakatlıkların önlenmesini sağlayacak bilgileri öğretmek olduğunu belirtti.
Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri(UMKE) hakkında da bilgi veren Babayiğit,UMKE ekiplerinin Muğla genelinde,139 kişilik, gönüllülük esasına göre görev yapan personelden oluştuğunu kaydetti.Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Binasında Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesi Afet Birimine bağlı olarak çalışmakta olan UMKE ekiplerinin;acil, afet,olağan dışı durumlara her an hazır olarak,Muğla ilçelerinde 24 saat esasına göre hizmet verdiğini belirten Babayiğit, Muğla’da4 UMKE istasyonunun olduğunu kaydetti. Fethiye bölgesinde 39 kişilik UMKE personeli olduğunu söyleyen Babayiğit, ayrıca vatandaşlarında UMKE gönüllüsü olarak ve gerekli eğitimleri aldıktan sonra acil durumlarda UMKE ekiplerine destek verebileceklerini ifade etti. Babayiğit, tüm işyerlerinde acil durum tatbikatları yapılmasının afetler meydana geldiğinde yaşanabilecek olası can kaybı ve hasarın en aza indirilmesi için çok önemli olduğunu vurguladı.