İLÇELER ARASI İTTİFAKLAR GÜNDEME GELECEK - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İLÇELER ARASI İTTİFAKLAR GÜNDEME GELECEK

Haber Tarihi: 20.01.2014

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası  17 Ocak 2014 tarihinde Fethiye Kültür Merkezinde "Muğla'nın Büyükşehir olmasının Fethiye'ye yansımaları " konulu seminer düzenledi.

Seminer  Merkez Valilerinden Doç.Dr.Yusuf Erbay tarafından verildi.

Açılış konuşmasını yapan FTSO YönetimKurulu Başkanı Akif Arıcan "Ülkemizin önemli bir turizm kenti olan Muğla,  "büyükşehir" statüsüne kavuşması ile merkez ili ve ilçelerini neler bekliyor?,Fethiye'nin sosyal, siyasi ve ekonomik hayatı bu değişiklikten nasıl etkilenecek?" sorularına yanıt bulmak üzere seminer düzenlediklerini söyledi. Bu amaçla  merkez valilerinden ve konunun uzmanı olarak davet ettikleri Doç.Dr. Yusuf Erbay'a davetlerini kırmadığı için teşekkür ederek kürsüye çağırdı.

Saat 14:00 'da başlayan ve yaklaşık iki buçuk saat süren seminer Fethiyelilerden ilgi gördü. Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken ve çeşitli siyasi partilerin belediye başkan adayları da seminerdeydi.

Doç. Dr. Yusuf Erbay konuyu daha çok akademik açıdan ele alarak yasanın lehte ve aleyhte görüşleri aktardı.

Konu başlıkları ile yasa hakkında söylenenler:

Yasanın Türkiye yerel yönetiminde devrim denebilecek derecede büyük bir değişiklik getiriyor.

Türkiye nüfusunun %75'inin bu yasa kapsamındaki büyük şehirlerde yaşıyor. Belediyeler artık kent idaresi değil bölge idaresi kavramına geçiyor.

Böylesi köklü bir değişikliğin neler getireceğinin şimdiden kestirmenin kolay değil, yıllar içinde uygulamalara göre yasalar ve yönetmeliklerle düzenlemelerin yapılmasının kaçınılmaz olacak.

Büyükşehir belediye başkanları milletvekillerinden çok daha fazla oy alıp seçilecekleri için güçlü politik figürler olarak ortaya çıkabilecek.

Ankara'ya giden ilçe belediyeleri işlerini artık il merkezlerinde ve hızlıca çözebilecek. Belediye meclisi üyelerinden en çok oyu alan meclis üyeleri ( Fethiye için 6 kişi) ve belediye başkanı büyükşehir belediye meclisinde yer alacak.  İlçe temsilcilerinin meclisteki müzakereleri ilçenin alacağı paylarda önemli olacak.

İlçe belediyelerinin genel bütçeden aldıkları pay %1,5 diliminden %4,5 dilimine geçtiği için gelirleri artacak.

Büyükşehir belediyesi meclisi, ilçe belediyeleri meclis üyelerinden ve belediye başkanlarından oluşacağı için yerel ittifaklar gündeme gelebilecek. İlçeler arası ortaklık veya ittifak oluşturmak önemli olacak.Yatırımların yapılmasında seçilmiş temsilcilerin söz hakkı olması demokratik açıdan çok olumlu bir gelişme olarak görülüyor.

Ülkenin bölünmesi endişelerini de dile getiren Yusuf Erbay yasanın idari bir görev paylaşımını gündeme getirdiğini, yasa yapma yetkisi TBMM'de olduğu ve tek olduğu sürece fedaralizm, eyaletler vb. gibi konuların  Türkiye gündemine gelmesini anlamlı olmadığını  anlattı.

Yaklaşık 2,5 saat aralıksız süren seminer sorular bölümün tamamlanmasıyla bitti.