MEGİP Projesi Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan toplantıda inşaat sektörü temsilcilerine anlatıldı. Toplantıda devletin istihdamı arttırmaya yönelik diğer teşvikleri hakkında da bilgi verildi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 3 Nolu İnşaat Taahhüt Meslek Grubu üyelerine İŞKUR Fethiye Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanı Azem Gümüş tarafından MEGİP projesi ve diğer istihdam teşvikleri hakkında bilgi verildi. 15 Kasım Perşembe günü FTSO hizmet binasında yapılan toplantıya FTSO Başkan Vekili Kemal Hıra Komite Başkanı Habib Demir Komite Başkan Yardımcısı Erdem Can Cüceoğlu yönetim kurulu ve komite üyesi Şevket Süreyya Gürol komite üyesi Ömer Yıldırım komite yedek üyeleri Suphi Kaplan Ergün Bağlan Mustafa Akın Günday katıldı.
Azem Gümüş tarafından ilk olarak MEGİP hakkında bilgi verildi. Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) ile işsizlere mesleki eğitim verilerek hem özel sektörün kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması hem de işsizliğin önüne geçilmesinin amaçlandığını kaydeden Azem Gümüş proje kapsamında mesleki eğitim kursları açılacağını kurs kapsamında teorik eğitimin okullarda uygulama eğitimin ise o alanda eleman talep eden işyerlerinde verileceğini kaydetti.
Kursiyerlerin sigorta giderlerini ve cep harçlığını İŞKUR ödeyecek
Eğitimlere katılacak kursiyerlerin eğitime katıldıkları fiili gün üzerinden cep harçlığı ve eğitime devam edilen süre içerisinde genel sağlık sigortaları meslek hastalığı sağlık sigortaları ve iş kazası sigortaları İŞKUR tarafından karşılanacak. Kursiyerlere verilecek cep harçlığı İŞKUR’un kriterlerine göre günde 61 50TL’ye kadar belirlenebilecek. Kurslara katılan kadınlar eğer anne ise cep harçlığı günlük 70TL olarak verilecek.
Kursiyerler meslek sahibi olacak
Mesleki eğitimlerin bitiminde; eğitime devam eden kursiyerler Mesleki Eğitim Bitirme Belgesi sahibi olacak ve talepte bulunan işverene ait işyerlerinde veya başka işyerlerinde istihdam edilecek. İstihdamı nitelikli işgücü ile arttırmayı hedefleyen MEGİP projesi kapsamında kurslara katılan kursiyerlerin işletmeler tarafından istihdam edilmesi durumunda firmalar istihdam teşviklerinden faydalanabilecek.
İlave İstihdam Teşviki
Azem Gümüş devlet tarafından İŞKUR aracılığı ile uygulanan diğer istihdam teşviklerini de katılımcılarla paylaştı. İlave İstihdam Teşvikini anlatan Gümüş “2018 ile 2020 yıllarında geçerli olmak üzere bir önceki yılın çalışan sayısının ortalamasına ilave olarak alınacak her bir işçi için 883 ila 2.151TL arasında değişen miktarda SGK primi damga ve gelir vergisi tutarı İŞKUR tarafından ödenecek” dedi.
İşbaşı Eğitim İşveren Katılım Payı Teşvikine de değinen Azem Gümüş İŞKUR tarafından açılan işbaşı eğitim programını başarıyla bitiren 18-29 yaş grubunda olan ve 3 ay içerisinde aynı meslekte bir önceki bir önceki takvim yılı ortalamasına ek olarak istihdam edileceklerin işverence SGK’ya ödeyeceği katılım payı tutarı olan 416TL’nin imalat ve sanayi sektöründe 42 ay diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca Bakanlıkça ödeneceğini kaydetti.