Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “İş Dünyasında Arabuluculuk Paneli” 24 Mayıs Salı günü Orman İşletme Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. İş ve hukuk dünyasından çok sayıda katılımcının yer aldığı panelde İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’nda yer alan arabuluculuk uygulamasının zorunlu olacağına yönelik bilgiler dikkat çekti.
Panelistler, arabuluculuk yöntemi ve arabuluculuk merkezlerinin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’nda yer alan arabuluculuk uygulamaları katılımcılara detaylı bir şekilde aktarıldı. Dünya uygulamalarından da örneklerin verildiği panelde, özellikle İngiltere’de dava masraflarının fazla olması ve arabuluculuk sisteminin gelişmiş olması sebebiyle arabuluculuk sisteminin turizm sektöründe etkin kullanılmasının faydalı olacağı kaydedildi.
FTSO tarafından düzenlenen “İş Dünyasında Arabuluculuk Paneli”nin moderatörlüğünü Yargıtay Birinci Başkan Vekili Sayın Seyit Çavdar yaptı. Çavdar İş Mahkemeleri Kanunu tasarısına değinerek tasarıdaki zorunlu arabuluculuk uygulaması hakkında açıklama yaptı.
Arabuluculuk Daire Başkanlığı Arabuluculuk Kurulu Üyesi Av.Arb. Yakup Erikel konuşmasınada arabuluculuk ve avukatlık konularına ayrıntılı olarak değindi. FTSO Hukuk Müşaviri ve Genel Sekreter Yardımcısı Av.Arb.Ezgi Kullukçu, ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk yönteminin kullanılmasının faydaları üzerine katılımcılara bilgi verdi. İzmir Arabuluculuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av.Arb.Sinem Hacıeminoğlu İş Mahkemeleri Kanunu tasarısı bağlamında arabuluculuk uygulamalarını açıkladı. Av.Arb.Sabire Sanem Yılmaz’ın dünyadan ve Türkiye’den arabuluculukla çözülen konulara dair örnekler verdi. İzarader Yönetim Kurulu Üyesi Av.Arb.Hilal Çalkınarabuluculuk merkezlerinin çalışma sistemlerini anlattı. LibertyHotelsLykia Word Genel Müdür Mehmet Biçer de dünyada arabuluculuk sistemini en etkili kullanan ülkelerden biri olan İngiltere’den örnekler verdi.
Panelin açılış konuşmasını Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan yaptı.Arıcan konuşmasına şu ifadelere yer verdi: “Adalet mülkün temelidir. Bu söz özellikle biz tüccarlar için çok önemlidir ancak geç gelen adalet de adalet değildir. Bildiğiniz gibi adliyelerimiz, üst yargı kurumlarımız çok yoğun çalışıyor. Hâkim başına düşen dosya sayısı her geçen gün artıyor. Davaların, dosyaların her geçen gün artması dosyalarla baş etmeye çalışan yargı sistemimizin daha da yavaş ilerlemesine sebep oluyor.İşte arabuluculuğu bu noktada özellikle ticari davalarda bir umut, bir çıkış noktası olarak görüyoruz.”
Arabuluculuk ticari itibarınızı korur
Hepimiz biliyoruz ki bir şirket, bir tüccar için davalı ya da davacı olarak adliyeye düşmek -haklı bile olsa- itibar kaybı demektir. Kaybettiğiniz itibarınızın yanı sıra zamanınızı ve paranızı da harcıyorsunuz. Davanız sonuçlandığında ise iş işten geçmiş oluyor.Arabuluculuk yöntemini kullandığınızda ise hem dava konusu gizli kalıyor hem de dava sürecindeki kadar çok para ve zaman kaybetmeden sonuca ulaşmış oluyorsunuz. En az 1 sene sürecek bir mahkeme hükmü, arabuluculuk sistemiyle 1 ayda elde edilebiliyor. Arabuluculuk sisteminin geliştirip, yaygınlaştırılması bu bakımdan önemli. Böylece FTSO olarak bizde bütün işverenlere, buradan “arabuluculuk sistemine başvurun, çok daha kısa sürede sonuç aldığınızı göreceksiniz” diye sesleniyoruz ve seslenmeye devam edeceğiz.”
Zorunlu arabuluculuğa karşı tasarıyı olumlu buluyoruz
“Öte yandan zorunlu arabuluculuğa ilişkin yayınlanan Tasarı’yı da olumlu buluyor, bu işin ivme kazanmasını sağlayacağını düşünüyoruz. İşçi-işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde, iş adamlarının arasındaki alacak verecek davalarında “Arabuluculuk’’ mekanizmasının kullanılması ile süreçler çok daha kısa olacaktır. Böylelikle mahkemelerimizin de iş yükleri azalacak ve daha süratli kararlar çıkacaktır. Hukuk demek, güven demektir. Güven olursa, reel sektör önünü görür, daha kolay risk alıp yatırım yapar, üretim yapar.”
Arabuluculuk, turizm sektörü için önemli
Panelin ilk sunumunu Yakup Erikel yaptı. Arabuluculuğun Türk Hukuk dünyasına yeni giren ve seçenek olarak kullanılması gereken çözüm yollarından biri olduğunu ifade eden Erikel,üzerinde tasarruf yapılabilen pek çok konuda uygulanabilir önemli bir hak olduğunun altını çizdi. Yargı sisteminin aleni olmasının davalıları ve davacıları mahcubiyet duygusuna sürüklediğini belirten Erikel, arabuluculuğun gizli olması ile bu durumun ortadan kalktığını ifade etti. Erikel, arabuluculuk sisteminin özellikle de turizm bölgelerinde kullanılmasının faydalı olacağını kaydetti.
Arabuluculukta ticari bilgiler gizli kalıyor
FTSO Hukuk Müşaviri Ezgi Kullukçu da iş dünyasında arabuluculuk sisteminin önemine dikkat çekti. Kullukçu, arabuluculuk sisteminde her iki tarafından kazandığını ifade etti. Davalarda şirketlerin ve tüccarların tüm bilgilerinin aleni olmasının rahatsızlık verici olduğunu kaydeden Kullukçu, şirket, firma ve iş adamlarının ticari bilgilerinin gizli kalması açısından arabuluculuk sisteminin önemini vurguladı.
İş davalarından arabuluculuk zorunlu oluyor
İzarader Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Hacıeminoğlu, işveren ve işçi tarafından açılacak iş davalarından ilk olarak arabuluculuk sisteminin uygulanmasının hazırlanan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’nda zorunlu olduğunu belirtti. Hacıeminoğlu, taslağa göre arabuluculuk yöntemi uygulanmadan iş mahkemesinden açılacak olan davaların usulden red edileceğe dikkat çekti. Anlaşmanın sağlanamadığı hallerde arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saatinin hazineden geri kalan tutarının ise taraflarca eşit ya da kararlaştırılan şekilde ödenmesine ilişkin hükümlerin Tasaruıda yer aldığını belirten Hacıeminoğlu ayrıca tarafların arabuluculuk sürecine avukatları ile birlikte de dâhil olabileceğini kaydetti.
Avrupa’da 17 yıldır uygulanıyor
Arabuluculuk merkezlerinin çalışma sistemini anlatan Sabire Sanem Yılmaz, Avrupa’nın bazı ülkelerinde 17 yıldır kullanılan arabuluculuk sisteminin konuşmak-dinlemek-çözmek süreçlerinden oluştuğunu ifade etti. Tarafların avukatlarının sürece dâhil olmalarının sürecin sağlıklı işlemesini sağladığını belirten Yılmaz, arabulucu ile taraflar arasında yapılan özel görüşmelerin çözüm için önemli olduğunu kaydetti.
Bir günde çözülen dosya oranı yüzde 90
İzarader Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Çalkın, dünyada arabuluculuk sisteminin ilk olarak Kanarya Adalarından ticari uyuşmazlıkları çözmek için kurulduğunu dikkat çekerek,Türkiye’de de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası bünyesinde arabuluculuk merkezleri açıldığını ifade etti.Arabuluculuk sisteminin Türk Hukuk Sistemine girmesinden bu yana 2700 başvuru olduğunu belirten Çalkın, bu başvurulardan yüzde 96’sının çözüme ulaştığını, bunlarda yüzde 90’ının da bir gün içerisinde çözülen konular olduğunu kaydetti.
Arabuluculukta İngiltere örneği
Liberty Hotels Lykia Word Genel Müdür Mehmet Biçer de İngiltere’nin arabuluculuk sistemine ilişkin bilgi verdi. İngiliz bir müşterileri ile yaşadıkları sorunu arabuluculuk yolu ile çözdüklerini kaydeden Biçer, hem dava hem de tazminattan yüksek oranda kar sağladıklarını belirtti.
Konuşmacılar, soru-cevap bölümünde katılımcıların sorularını cevapladı. Konuşmacılar tarafından, İş Mahkeme Kanunun kapsamına giren konularda iş yerinin avukatı arabulucu ise tarafların kabul etmesi halinde iş yeri avukatının arabuluculuk yapabileceği ancak görüşmenin olumsuz sonuçlanması ve mahkemeye gitmesi halinde ise avukatın vekilliğinin devam edemeyeceği konusuna açıklamalarda bulunuldu.
Hukukçuların ve iş adamlarının verimli ve başarılı bulduğu “İş Dünyasında Arabuluculuk Paneli” sonunda Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan tarafından, panelistlere hediye takdim edildi.