İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Ocak’tan itibaren aşamalar halinde yürürlüğe girdi
Tüm işyerlerinin iş güvenliği ve sağlığı önlemleri almasını öngören 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Ocak'tan itibaren aşamalı olarak yürürlüğe girdi. Çıkarılan Yasa ile çalışan herkesin iş güvenliği kültürüne uyum sağlaması zorunlu hale geldi. Bu demek oluyor ki, bundan böyle işverenler çalışanlarını iş güvenliği mevzuatına uygun istihdam etmek zorundadır.
Bu kapsamda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uyarınca,1 Ocak 2013 tarihinden itibaren tüm işyerlerinde;
Öte yandan Yasa ile, Kanun kapsamında olan işyerlerinde en az bir iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi gerekiyor. Ancak bu konuda kanuna göre sektöre ve çalışan sayısına göre zorunluluk tarihleri değişkenlik göstermekle birlikte, işyerleri “az tehlikeli”, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sektörler olarak sınıflara ayırılmakta ve buralarda çalışanların sayısına bakılarak yasal zorunluluklar belirlenmektedir. Örneğin bir benzin istasyonu “çok tehlikeli” sınıfa girerken konaklama tesisleri “az tehlikeli” sınıfta yer almaktadır. İşyerinizin hangi tehlike sınıfında yer aldığını Odamızdan öğrenebileceğiniz gibi Resmi Gazete’nin 26 Aralık 2012 tarihli sayısından da faydalanabilirsiniz.
Yasanın iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdamı ile ilgili maddeleri, kimin için ne zaman yürürlüğe giriyor?
50’den fazla çalışanı olan tüm işletmeler
1 Temmuz 2013:
50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler
1 Temmuz 2014:
Kamu kurumlar ve 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler
İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri olarak adlandırılan (iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli) bu üç iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyonelinin işyerlerinde görevlendirilmesi yükümlülüğünün işverenlerce yerine getirilip getirilmediği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca takibi ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına dayalı olarak çalışan elektronik bir sistem marifetiyle yerine getirilecektir.
Her bir işyerinin "işyeri yetkilisi" olarak SGK'ya bildirilen çalışanlarının e-devlet şifrelerini almaları ve bahse konu elektronik sisteme isimlerine tanımlı olan şifreleriyle erişim sağlayarak, yetkilisi oldukları işyerinde görevlendirilen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelini elektronik ortamda Bakanlığa bildirmeleri gerekmektedir.
Bu kapsamda,
Tüm üyelerimize ÖNEMLE DUYURULUR …