Türkiye İş Kurumu Fethiye Hizmet Merkezi Müdürü ile İş ve Meslek Danışmanı Leyla Ölmez, İŞKUR istihdam destekleri hakkında Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclisine bilgilendirmede bulundu. Leyla Ölmez tarafından yapılan sunumda İstihdam Seferberliği kapsamında İŞKUR tarafından verilen destekler anlatıldı.
Leyla Ölmez sunumunun başında İŞKUR’un yapısı ve işlevi hakkında bilgi verdi. İŞKUR’un iş arayanlara ve işverenlere yönelik olarak iş gücü piyasasının iki tarafında da hizmet verdiğini ifade eden Ölmez, İŞKUR’un görevlerinin işgücü piyasasına nitelikli işgücünü hazırlamak, iş ve meslek danışmanları aracılığı ile işveren danışmanlığı yapmak, işe yerleştirmede aracılık yapmak, işverenin zor anlarında destek sunmak olduğunu belirtti.
Leyla Ölmez, işverenlerden alınan talepler ve iş arayanların alınan bilgileri doğrultusunda işgücü piyasasına ilişkin sayısal takibinde İŞKUR tarafından yapıldığını kaydetti.
Leyla Ölmez, işverenlerin kalifiye eleman sonuna çözüm amacıyla geliştirilen iş başı eğitim programını FTSO meclis üyelerine anlattı. Programın en az 2 sigortalı çalışanı olan işyerinde uygulandığını belirten Ölmez, 2-10 çalışanı olan 1, 11 ve üzeri çalışanı olan işverene çalışan sayısının % 10’u kadar katılımcı sağlandığını kaydetti. Leyla Ölmez, işverene bir maliyeti olmayan katılımcının en fazla 78 fiili günü işyerinde iş deneyimi kazanmak için çalıştığını açıkladı. Ölmez, “İŞKUR olarak katılımcıya günlük 54,00 TL cep harçlığı veriyoruz ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderlerini ödüyoruz.” dedi.
İş Başı Eğitim Programı şartları
Program kapsamında program süresi kadar istihdam zorunluluğu vardır.
Programın başladığı günkü çalışan sayısının programın sonunda da korunmasıdır. Aksi halde işyeri ile bir süre işbirliği yapılamıyor.
31/12/2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanlardan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olan kişilerin;
programın bitiminden sonra en geç 3 ay içerisinde programı tamamladıkları meslek alanında istihdam edilmesi halinde, imalat sanayi sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay boyunca sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.
İşbaşı eğitim programlarına katılan işyerlerine İŞKUR’un yaptığı ödemelere ek olarak işveren tarafından yapılacak ödemelerin brüt asgari ücretin yarısına kadar olan tutarı, vergi matrahından düşülebilecektir.