ZORUNLU İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİNDEN 70 ÜYEMİZ DAHA YARARLANDI.

"> İŞLETMELERDE ZORUNLU EĞİTİMLER - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İŞLETMELERDE ZORUNLU EĞİTİMLER

Haber Tarihi: 01.02.2013

ZORUNLU İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİNDEN 70 ÜYEMİZ DAHA YARARLANDI.

Birincisi 25 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilen Temel İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimine yoğun talep olması nedeniyle, söz konusu eğitim ikinci kez 31 Ocak 2013 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Likya Salonunda gerçekleştirildi. Eğitim, İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Yılmaz tarafından FTSO üyesi işletme sahipleri ve işletme çalışanlarına verildi. Eğitime katılan 70 kişiye seminer sonunda sertifikaları verildi.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi ile ‘’İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi’’ işletmelerde çalışanların zorunlu olarak alması gereken bir eğitim olmuştur. Eğitimin amacı, tüm çalışanlarda iş güvenliği konusunda farkındalık yaratılması ve işletmelerde iş güvenliği kültürünün oluşmasına katkıda bulunmak olarak açıklanmıştır. Söz konusu eğitimde katılımcılara aşağıda ana hatları verilen bilgiler sunulmuştur:

• İşletmelerin öncelikli olarak risk değerlendirmesi yapması
  • Acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım planları hazırlanması
  • Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasının artık zorunlu olduğu;

Ayrıca C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Yılmaz, katılımcılara eğitimde şu önemli uyarılarda bulundu:’’ Kanun kapsamında olan iş yerlerinde en az bir iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi gerekiyor. Ancak bu konuda kanuna göre sektöre ve çalışan sayısına göre zorunluluk tarihleri değişkenlik göstermekle birlikte, iş yerleri ‘‘az tehlikeli’’,’’tehlikeli’’ ve ‘’çok tehlikeli’’sektörler olarak sınıflara ayrılmakta ve buralarda çalışanların sayısına bakılarak yasal zorunluluklar belirlenmektedir. Örneğin bir benzin istasyonu ‘’ çok tehlikeli’’ sınıfa girerken konaklama tesisleri’’az tehlikeli’’ sınıfta yer almaktadır. İşyerinizin hangi tehlike sınıfında yer aldığını Odanızdan öğrenebileceğiniz gibi Resmi Gazete’nin 26 Aralık 2012 tarihli sayısından da faydalanabilirsiniz, 50’ den fazla çalışanı olan tüm işletmeler 1 Ocak 2013, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli yer alan işletmeler 1 Temmuz 2013, kamu kurumları ve 50 den az çalışanı olan tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler 1 Mayıs 2014 tarihinde uygulamaya tabii oluyor’'dedi.