İŞSİZLERE MÜJDE! UMEM DEVAM EDİYOR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İŞSİZLERE MÜJDE! UMEM DEVAM EDİYOR

Haber Tarihi: 03.04.2015

Önceki yıllarda açılan kurslar sayesinde çok sayıda gencin meslek edindirilerek iş bulmasına neden olan UMEM Beceri10 Projesi devam ediyor.

Bölgemizde işsizliğin önlenmesi ve işletmelerin ihtiyacı olan işgücünün belirlenerek kurs açılması işlevini yürütecek olan Kurs Yönetimi ilk toplantısını Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yaptı.

Türkiye genelinde İlçemizin de aralarında bulunduğu 13 pilot ilçede başlayan çalışmalarla kurs yönetimleri oluşturuluyor. İlçemizde oluşturulan kurs yönetiminde Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İşkur Fethiye Hizmet merkezi Müdürlüğü ve FTSO yer alıyor. 2 Nisan Perşembe Günü yapılan ilk toplantıya FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, Fethiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden İbrahim Güngör, Şefika Pekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yıldız Özener, Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Baki Burucu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden Sadiye Erici, Fethiye İŞKUR Hizmet Merkezi Müdürü Feridun Gülçiçek ve çalışanı Aslıhan Moğulkoç, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Merkezi Mesleki Eğitim Merkezi’nden Timur Ergün katıldı.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin'in moderatörlüğünde yapılan ilk toplantıda Kurs Yönetiminin her ay toplanması, gerektiği hallerde olağanüstü olarak toplantıya çağırılması, talep toplamak için ekip oluşturulması, işletmecilere belgeli eleman çalıştırmanın avantajlarının anlatılması kararı alındı.

Toplantıda açılabilecek kurslar hakkında fikir vermesi amacıyla FTSO tarafından yürütülen MELİG Projesi kapsamında TEPAV tarafından yapılan Fethiye İşgücü Analizi incelendi. İlçemizde ciddi oranda ihtiyaç haline gelen servis elemanı konusunda görüş alış verişinde bulunularak, hem işletmelerin ihtiyacının karşılanması hem de elemanların gerek çalışma koşulları, gerekse yeterli ücret almaları konusunun nasıl sağlanabileceği konusunda görüş alış verişinde bulunuldu.

Otellerin stajyer talebinin yüzde 50'sini servis elemanının oluşturduğu belirtilerek, talep edilen sayının okul mevcudundan daha fazla olduğu ifade edildi. Öte yandan işletmelerin büyük çoğunluğunun sezonluk olması nedeniyle kış aylarında boşta kalan servis elemanlarının başka sektörlere kayması ya da başka merkezlere çalışmaya gitmesi sonucu işletmelerin servis elemanı bulamasına yol açtığı belirtildi.

İşletmelerin mutfak elemanlarına yüksek ücret öderken servis elemanlarına düşük ücret ödemesi sonucu, servis elemanı olarak eğitim alanların da mutfak ya da değişik sektörlere kaydığı yönünde. Toplantıda turizm ve tarım gibi sektörlere yönelik ayrı ayrı analizlerin yapılmasıyla gerçek verilere ulaşılacağı belirtilerek, ihtiyaç ve işgücü analizinin çok iyi bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Öte yandan belgeli işçi çalıştırmanın avantajlarının işverenlere çok iyi anlatılması gerektiği belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde hayata geçen UMUM Beceri10 projesi devam ediyor. Yeni protokole göre firmaların talepleri doğrultusunda ülkemizdeki tüm meslek liselerinde mesleki eğitim kursları açılabilecek.

Kurslar teorik ve işbaşı eğitimi (staj) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik eğitimin okullarda, işbaşı eğitiminin de işletmelerde verildiği kurslarda her gün kursiyerlere 25 lira ücret ödenecek. Bu süreçte kursiyerlerin 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenmesi gereken iş kazası ve meslek hastalığı sigortası veya genel sağlık sigortası prim giderleri İŞKUR tarafından karşılanacak.

Kurs bitiminde sertifikalarını alan kursiyerleri istihdam eden işletmeler çeşitli teşviklerden yararlanıyor.

18-29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmalar için 4,5 yıla varan, 30 yaş üzeri erkekleri istihdam eden firmalar için 3,5 yıla varan süreyle "Sigorta Pirimi İşveren Payı" ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanacak.

UMUM Beceri'10 Projesinden stajyer ve eleman istihdam etmek isteyenlerin 0252 614 1115 numaralı telefondan FTSO'yu arayarak iletişime geçebileceği belirtildi.