İŞSİZLİĞE VE NİTELİKLİ İŞGÜCÜNE ÇARE: UMEM BECERİ`10 PROJESİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İŞSİZLİĞE VE NİTELİKLİ İŞGÜCÜNE ÇARE: UMEM BECERİ`10 PROJESİ

Haber Tarihi: 27.12.2012

Fethiye'de işsizlik sorununu azaltmak, işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlığından kaynaklı işsizliğe çözüm getirmek amacıyla UMEM Beceri 10 projesi kapsamında beklenen kurslar 2012 yılı sonunda birbiri ardına açılmaya başladı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası İŞKUR Temsilciliği'nin işverenlerden aldığı talepler doğrultusunda ilçemizde 3 ayrı kurs için kursiyer seçmeleri gerçekleştirildi. UMEM Beceri 10 Projesi kapsamında ilk açılan Bilgisayar Destekli Harita Çizim Kursu tamamlanırken; Ön Büro, Ön Muhasebe ve Ev Tipi Klima Bakım Onarım Kursları için kursiyer seçmeleri yapıldı. Ocak ve Şubat aylarında da  ilçemizde yeni kursların açılması planlanmakta.

40 kontenjan için 250 başvuru

Türkiye İş Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde yüklenici firma olan Kervan Bilgisayar'da başlayacak Ön Büro ve Ön Muhasebe kursları için kursiyer seçmeleri gerçekleştirildi. Toplam 40 kursiyer alınacak kurslar için 250 kişiden fazla başvuru gelmesi nedeniyle seçme yapacak yetkililer oldukça zorlandı.

Ön Büro Kursu ve Ön Muhasebe Kursu için kursiyer seçmelerinde basın mensuplarını FTSO İŞKUR Temsilcisi olarak bilgilendiren İlkkan Büyüktahancı, "FTSO olarak işletmeler bazında Mayıs ayında ilçemizde yaptığımız anketlerle hangi alanda kurslara ihtiyaç duyulduğunu belirledik. En çok açılması talep edilen kurslardan başlamak üzere bu talepleri İŞKUR'a ilettik. İlk olarak Bilgisayar Destekli Harita Çizim Kursumuzu açtık. Şimdi Ön Büro, Ön Muhasebe ve Ev Tipi Klima Bakım Onarım Kurslarımızı açıyoruz. Kursiyerleri sertifikalı yapıp, en uygun koşullarda işverenlere yönlendireceğiz. İşverenler bundan sonra da ihtiyaç duyacakları elemanları bize iletirlerse onların istekleri doğrultusunda yeni kurslar açılmasına yardımcı olacağız" dedi.

İŞKUR tarafından düzenlenen Ön Muhasebe Kursu ve Ön Büro Kursu açmaya hak kazanan Kervan Bilgisayar Sahibi ve Kurs Yöneticisi Mehmet Atlı ise;  "Umem Beceri 10 ile ilgili 2012 yılının son kursu için seçmeler yaptık.  Ön muhasebe ve ön büro kurslarını başlatacağız. 20 ön büro, 20 ön muhasebe kursiyeri belirledik. 250'yi aşkın başvuru var. Eğitim durumu  ve çalışma imkanına göre kursiyer seçtik. 2013 yılı Ocak ayı ile birlikte çeşitli mesleklerde kurs ihaleleri İŞKUR tarafından gerçekleştirilecek. Kursları hemen başlatacağız. 2 ay kurs yapacağız. 4 aylık dönemde de kursiyerler işyerine yük getirmeyecek. Sonraki dönemde de uzun süre SGK işveren payını devlet ödeyecek. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'na gelen taleplerle, İŞKUR kurs ihalelerine çıkıyor. İhaleyi alan firma, mesela bu kurslar için Kervan Bilgisayar kursları gerçekleştiriyor. Kurs sonunda alınacak olan sertifikanın da uluslararası alanda geçerliliği var" diye konuştu.

Bir çok alanda kurs açma imkanı var

Bilgisayar Destekli Harita Çizim Kursu'nun başarıyla tamamlandığı Fethiye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi zaman geçirmeksizin yeni kursiyerlere kapılarını açtı. Bu kez Ev Tipi Klima Bakım Onarım Kursu için 16 kursiyer seçimi gerçekleştirildi. Fethiye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Baki Burucu okulun imkanlarının geniş olduğunu ve talep edilen bir çok alanda kurs açmaya hazırlıklı olduklarını anlattı. Okul Müdürü Burucu açılan ve açılması mümkün olan kurslara ilişkin şu bilgileri verdi: "Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye İş Kurumu işbirliğinde ilk kursumuz sona erdi. Bilgisayar Destekli Harita Çizim Kursu'nu bitirdik. 450 saatlik kursta 14 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Şimdi de Ev Tipi Klima Bakım Onarım kursu için kursiyer seçmelerini yapıyoruz. 31 Ocak'ta kursu başlatacağız. Kursun süresi 400 saat. Arkadaşlarımız belgelendirilecek. 9 Şubat gibi elektrik tesisatçılık ilgili kursu başlatacağız. Talep edilen elektrik, mobilya, inşaat, tesisat, bilgisayar kurslarını okulumuzda rahatlıkla hayata geçirebiliriz.  Kursiyerler günlük 20 TL ücret alıyorlar. Meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılıyor. 1.5 ay staj dönemi var. Arkadaşlar için büyük fırsat. Katılımın ve kurs talebinin daha fazla olmasını istiyoruz."