BECERi`10 (UMEM) PROJESİ TANITIM TOPLANTISI
8 Şubat 2011 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen Beceri ’10 UMEM projesinin tanıtım ve bilgilendirme toplantısına Oda Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte imalat sektöründe hizmet veren firmalardan yaklaşık 20 kişi katılmıştır.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla İli Kurs Yönetiminden oluşan temsilciler tarafından Projenin amaçları hakkında bilgilendirme yapılan toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile İŞKUR’un projenin ortaklarından olduğu bildirildi.
Kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğinin güzel bir örneği olan bu proje ile işsizlere meslek kazandırarak nitelikli işgücü eksikliğini ortadan kaldırmanın hedeflendiği ve mesleki eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak işgücü piyasasına mesleki eğitim verilmesinin amaçlandığı açıklandı.
FTSO başkanı Akif Arıcan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin de önemli rol üstlendiği ve yerel Odaların da mesleki eğitim faaliyetleri ile esaslı birer ortağı olduğu bu projede oda mensuplarının sürece etkin şekilde katılımlarının önem arz ettiğini ve işverenlerin de mesleki eğitim sisteminin bir parçası haline geldiğine değindi.
İlçemiz işgücü piyasasına yönelik çeşitli alanlarda mesleki kursların açılabileceğini bildiren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Kurs Yönetimi, bu kursların açılmasını işgücü piyasanın belirleyeceğini ve bu nedenle Ahşap Teknolojisi, Bilişim Teknolojileri, Elektrik Elektronik Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Motorlu araçlar kursu ile Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme gibi daha birçok mesleki alanlarda açılacak kurslar için işverenlerin taleplerinin önem arz ettiğini ifade ettiler.
Proje kapsamında açılacak kurslardan faydalanmak isteyen işsizlerin öncelikle İŞKUR’a kayıt olmaları gerektiği, kurslardan faydalanmak için ise alt-üst yaş sınırlaması ile birlikte fiziki şartlarında önem arz ettiği belirtildi. Teorik ve pratik eğitim olarak 2 aşamadan oluşan kurslarda, teorik eğitimlerin daha önceden belirlenen Meslek Edindirme Merkezlerinde verileceği ve pratik eğitimlerin (staj) ise eşleştirme yapılan özel sektör kuruluşlarında gerçekleştirileceği bildirildi. Teorik ve pratik eğitimler süresince kursiyerlere İŞKUR tarafından günlük 15 TL cep harçlığı verileceği ve iş kazası ve meslek hastalıklarına karşın sigorta prim giderlerinin de karşılanacağı belirtildi. Teorik ve pratik eğitimlerin sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan kursiyerlerin işverenlerin de görüşleri ve talepleri doğrultusunda istihdam edilebileceği açıklandı.
İşgücü piyasasının eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve kurs taleplerinin toplanması için Muğla ili Kurs Yönetimi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının çalışmalara başladığı, bölgemizin ve ilçemizin öncelikli faaliyet alanı olan hizmet ve turizm sektörüne yönelik alanlarda da kursların düzenlenmesi için İcra Kuruluna görüş bildirildiği ifade edildi.
Hem işsizlere meslek kazandırılması hem de işverenlerin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması yönünde önemli çalışmalar içeren bu projede işverenlerin kurs ve stajyer taleplerini bir dilekçe ile bağlı oldukları odalara iletebilecekleri ve söz konusu alanlarda 10 kişilik talep olması halinde kursların açılabileceği bilgisi verildi.