Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafındanbölgesel sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Karaçulha Yaş Sebze ve Meyve halinde yapılan bölgesel toplantı, üretici, komisyoncu ve ihracatçıların yoğun ilgisine sahne oldu. Gündemin tarım ve tarım ticareti olduğu toplantıda Fethiye domatesinin markalaşması ve hallerde yaşanan sorunlar görüşüldü.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve Batı Akdeniz Yaş Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği işbirliği ile Karaçulha halinde düzenlenen bölgesel toplantı yoğun ilgi gördü. Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir, Batı Akdeniz Yaş Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, meclis ve meslek komitesi üyeleri, halde iş yeri bulunan komisyoncu ve tüccarlar katıldı.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, 3 yıl önce Karaçulha Halinde yapılan bölgesel toplantıda görüşülen konulara ve o günden bu güne bu başlıklarla ilgili oda tarafından yapılan çalışmalara değindi. Hal bölgesinde en son yapılan toplantıda üniversite konusunun görüşüldüğünü hatırlatan Arıcan, bu süre zarfında üniversite ile ilgili yapılan çalışmaları açıkladı. Arıcan; “İlçemize bir üniversite kurulması için çalışmaları başlattık. Odamızın girişimleri ile Fethiye İşletme Fakültesi kuruldu. Eğitime başlamadı ancak bir de Ziraat Bilimleri Fakültesi kuruldu. Önümüzdeki yıl öğrenci alması bekleniyor. Çalıca’da eğitim veren 4 yıllık hemşirelik meslek yüksek okulu fakülte statüsüne yükseltildi. Bunlarla birlikte bir yerde üniversite kurulması için gerekli olan 3 fakülte bulunması şartını tamamladık. Üniversitemizin yerini de yine Odamızın girişimleri ile temin ettik. Halin üst tarafından 490 dönüm arazinin Ormandan üniversite için tahsisini sağladık. Bu alana tam 8 fakülte sığabiliyor. Önümüzdeki süreçte ilçemizde üniversite kurulması için çalışacağız.” dedi.
Fethiye domatesi markalaşma çalışmaları devam ediyor
Geçmiş yıllarda yapılan hal bölgesel toplantılarında gündeme gelen bir diğer konunun da Fethiye domatesinin markalaşması olduğunu ifade eden Arıcan, “Fethiye domatesinin markalaşması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Fethiye domatesini daha çok tanıtmak için ne gibi çalışmalar yapabileceğimiz üzerinde de çalışıyoruz” diye konuştu.
Toplantıya katılan FTSO üyeleri, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanundan kaynaklanan sorunları dile getirildi. Batı Akdeniz Yaş Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğince yasadan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Halde iş yeri bulunan tüccarların kiracı konumunda olduğunu belirten Akgün, bu işyerlerinin tüccarların mülkü olması yönünde çalışma yapıldığını kaydetti.
5957 sayılı Kanundan kaynaklanan mağduriyetler giderilmeye çalışılıyor
Ayrıca toptancı hali dışında yapılan satışların önlenmesi için de girişimlerde bulunulduğunu söyleyen Atabey Akgün, hal dışında satılan mallardan alınan yüzde 2 oranındaki rüsum oranının yüzde 8’eçıkarılması ve “Herhangi bir toptancı halinden satın alındığı veya herhangi bir toptancı haline bildirildiği belgelenen malların perakende satışı engellenemez, bu mallar üzerinden mükerreren hal rüsumu alınamaz ve bunlar toptancı haline girmeye zorlanamaz” şeklinde düzenleme yapılması talebinin Bakanlığa iletildiğini söyledi.
Toplantıda Rusya ile yaşanan uçak krizinin, Türk ihracatçıları yeni pazarlar bulmaya yönelttiği ve fırsatları da beraberinde getirdiği ifade edildi.
Odanın çalışmaları hakkında da bilgi veren FTSO Başkanı Akif Arıcan, “2005 yılında göreve geldiğimizde Odanın bütçesi 410 bin lira idi. Bildiğiniz gibi Babadağ Teleferik Projemizin ihalesini gerçekleştirdik buradan da Odamıza önemli bir gelir elde ettik. Bu geliri Fethiye İşletme Fakültesi ve Organize Sanayi Bölgesi gibi projelerde kullanmayı planlıyoruz.” dedi.
Tarım OSB için yer aranıyor
Fethiye-Seydikemer Organize Sanayi Fizibilite Etüt Projesinin sonucunu da paylaşan Arıcan, proje sonucunda mevcut alanın doğal taş ve mermer OSB için uygun olduğu sonucuna varıldığını ve alınan taleplerle de de belirlenen alanın dolduğunu söyledi. Tarım OSB için de yer araştırmalarının devam ettiğini kaydeden Arıcan, “OSB çalışmaları sırasında Seydikemer’in tarım ihtisas OSB için de önemli bir potansiyel barındırdığını gördük. Bu konuda da Seydikemer Belediyesi ile işbirliği halindeyiz. Yer araştırmalarımız devam ediyor.” sözlerini kaydetti.