Kardeş Şehir Projesi Kapsamındaki Almanya&Hollanda Gezisi ile İlgili İzlenimler Aktarıldı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Haber Tarihi: 02.12.2011

01.12.2011 tarihinde Dalaman Belediyesi’nin önderliğinde kardeş şehir projesi kapsamında gerçekleştirilen Almanya&Hollanda gezisi ile ilgili, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yrd. İbrahim Akkaya ve Muğla Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Levent Özkan tarafından FTSO Meğri toplantı salonunda basına bilgi verildi.

Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz yaptığı açıklamada göreve geldikleri 2009 yılından bu yana kardeş şehir protokollerinde birçok eksiği fark ettiklerini ve bu eksiklikler içerisinde en önemli faktörün ticaret olduğunu dile getirdi. Ticaret ile ilgili tüm kişi ve kurumların bu proje içerisinde yer alması gerektiğini belirten Yılmaz, bu amaçla Dalaman Belediyesi olarak Litvanya, Estonya ve Letonya şehirlerine geziler düzenlendiğini, Almanya ve Hollanda ile de verimli çalışmalar içerisine girildiğini vurguladı. Muğla Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Levent Özkan, Avrupa ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi isteniyorsa, bunun mutlaka kurumsal ilişkiler içerisinde sürdürülmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, önümüzdeki dönemlerde bu ilişkilerin geliştirilmesi ve sürdürülmesi amacıyla ortak çalışmaların devam edeceğini dile getirdi. Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yrd. İbrahim Akkaya, “Ne kadar güzel ürünler üretilirse üretilsin, bunlar paylaşılmazsa bir önem ifade etmiyor, ürünler ve elimizdeki değerler mutlaka diğer ülkelere tanıtılmalıdır” dedi. Akkaya, ilişkilerin uzun soluklu olabilmesi için ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, diğer belediyelerin de bu girişimleri örnek alması gerektiğini vurguladı. FTSO Başkanı Akif Arıcan, “İlçemiz iklim koşulları sebebiyle 12 ay turizm yapılabilecek potansiyeli içinde barındırıyor. Bu itibarla Hollanda ve Almanya’da gerçekleştirdiğimiz temaslarda orta yaş ve üstü Alman ve Hollandalıların kış tatillerini ilçemizde geçirmeleri konusunda bazı girişimlerde bulunduk. Bu girişimlerimizin olumlu etkilerini yakın bir zamanda göreceğimizi umut ediyorum. Ayrıca ilçemizin turizm yanında önemli bir tarım merkezi olması sebebiyle dünyanın en büyük tarım ihracatçısı konumundaki Hollanda’nın kullandığı ileri tarım tekniklerini görmek amacıyla örtü altı tarım yapılan bir çiftliği ziyaret ettik. 25 dönüm arazi üzerine kurulan serada yılda üç kez ürün alınmakta ve sulama ve iklimlendirme dâhil tüm sistemlerinde ileri teknoloji kullanılmakta. İlçe tarımımızın daha ileri noktalara taşınması amacıyla tarımdaki bu ileri teknolojilerinin mutlaka kullanılması gereklidir.” dedi.