Kanal F'de her Çarşamba sabahı Dilek Taş'ın hazırlayıp sunduğu "Yeni Bir Gün, Yine Bir Gün" adlı programa katılan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan 4 Nisan 2013 tarihinde Kaya Köy’de yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Akif Arıcan'ın yaptığı açıklama aşağıda verilmiştir.
Kayaköy’de yaşayan halkımızın sorunlarına Ticaret ve Sanayi Odası olarak hep duyarlı olduk. Göreve geldiğimiz 2009 yılından bu yana Kayaköy’ün imar sorunu başta olmak üzere buradaki tarihi ve kültürel mirasın korunması konusunu her platformda gündeme getirdik.
Konuyu Türkiye’nin gündemine taşımak adına 2006 yılında, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak dönemin Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ü Kayaköy’e davet ettik. Ardından Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Atilla Koç’un konuya dikkatini çekerek röleve çalışmaları için bir kaynak tahsisi yapılması konusunda girişimlerde bulunduk.
Kayaköy’ün en önemli sorunu, yıllardan beri çözülemeyen imar problemidir. Bu sorunun çözümüne yönelik teknik kişilerden ve tamamıyla gönüllülerden oluşan sivil bir komisyon oluşturduk. Keçiler Köyü Muhtarı Ercan Gökçe, Kaya Muhtarı Mustafa Karagöz, Şehir Plancı Ercan Çınaroğlu, Mimar Ulaş Arıkan ve Kayaköy'lü olarak Burhanettin Tuna ve şahsım bu komisyonda yer almış ve hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadan tamamıyla kendi imkanlarımız ile Kayaköyü'nde yaşanan sorunların bertarafı için var gücümüzle çalıştık.
Komisyon olarak sorunu masaya yatırdığımızda temel tıkanma noktasını tespit ettik. Kayaköy’ün tarihi Levissi Bölgesi ile ova kesiminin birlikte değerlendirilmesi bu temel tıkanma noktası idi.
Levissi Bölgesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkisi içinde; ova kesimi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisi içinde olması gerekirken her iki bakanlık her iki alanda yetki ve söz sahibi olmaya kalkışınca Kayaköy çözülemez bir sorun yumağı haline gelmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasındaki yetki çatışmasına bağlı olarak bir dava süreci başlamıştı.
Bu konuda, Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay’a bu dava sürecinin durdurulması ile ilgili bilgi vererek kapsamlı bir dosya sunduk. Konunun takibini Ankara’da da sürdürdük; Kültür ve Turizm Bakanlığı bu dava sürecini durdurdu. Sunduğumuz rapor neticesinde kamu bürokrasisinin Kayaköy sorununa bakış açısı değişerek Levissi Bölgesi ile ova kesiminin sorunlarını birbirinden ayırdı.
Geldiğimiz noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı Levissi Bölgesi’nin ihalesini 26 Mart 2013 tarihinde yaptı. İhale şartnamesine 300 yataklı bir konaklama tesisi yapılması, geri kalan alanın üçte ikisinin de ihaleyi alan firma tarafından restorasyonun yapılarak yerel halkın kullanıma açılmasını şart koştu.İhaleye katılan teklifler Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecektir.
Dolayısıyla Bakanlığın attığı bu tarihi adım ile Kayaköy’ün Levissi Bölgesi turizme açılarak bölge ekonomisine kazandırılacaktır. Eşsiz bir tarih ve kültür mirasının korunması konusunda duyarlı bir yaklaşım sergileyerek bu alan, yerel halk başta olmak üzere tüm insanlığın (sanatçılar, bilim insanları vb) kullanıma sunulacaktır.
Ova kesimin imar sorununa yönelik olarak ise, Sayın Valimiz Fatih Şahin başta olmak üzere Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu (TVKK) Genel Müdürü Osman İyimaya ile görüşerek imar planı konusundaki şimdiye kadar yapılan çalışmalara ilişkin sorunlar aktarıldı. Kayaköy’de yaşayan halkın talep ve isteklerinin doğal ve tarihi dokuyu bozmaksızın imar planına yansıtılması talep edildi.
Bu noktada TVKK Kayaköy’deki doğal sitlere ilişkin planlarlardaki güncellemeyi yapmaktadır. Bu aşamanın tamamlanmasından sonra Kayaköy’ün ova kesiminin tamamını kapsayan bir imar planı söz konusu olabilecektir. Kayaköy’ün imar planı ile ilgili bu süreç tamamlanana kadar bizler konunun yakın takipçisi olacağız.