KOBİGEL – KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI SEMİNERİ YAPILDI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

KOBİGEL – KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI SEMİNERİ YAPILDI

Haber Tarihi: 22.09.2017

İmalat sektörü KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı ile gelişecek

Fethiye ve Seydikemer bölgesinde imalat sektöründe faaliyet gösteren işletme sahipleri, FTSO binasında düzenlenen KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı bilgilendirme toplantısına katıldı.

Toplantı öncesi Oda üyelerine bir konuşma yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, imalatçı üyelerin devlet desteklerinden yararlanarak işlerini büyütmesi ve daha çok istihdam sağlamasını istediklerini söyledi.

11 Eylül 2017 tarihinde başlayan KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programının son başvuru tarihi 20 Ekim 2017 olarak açıklandı.

İmalat sektörünü hedef alan programın daha çok işletmeciye anlatılması amacıyla KOSGEB Muğla İl Müdürlüğü tarafından ilçelerde düzenlenen bilgilendirme seminerlerinden biri de 22 Eylül Cuma günü Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Likya Salonunda yapıldı. Seminer, Fahri Dağlar tarafından verildi.

Seminer öncesi katılım gösteren üyelere yönelik bir konuşma yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, “Oda olarak üyelerimizin devlet desteklerinden daha çok faydalanarak işlerini büyütmesini, bölgemize ve ülke ekonomimize daha çok değer katmasını ve daha çok istihdam yaratmasını istiyoruz.” dedi.

FTSO olarak üyelerin KOSGEB ve diğer devlet desteklerinden yararlanabilmesi için Odada KOSGEB, hibe, fon ve teşvik danışmanlık hizmeti verdiklerini de belirten Akif Arıcan, “Üyelerimizin Muğla’ya ya da diğer illere gitmeden, zaman kaybetmeden bilgi almalarını sağlamak için 2010 yılında KOSGEB temsilciliğimizi açtık. 2014 yılında GEKA Danışmanlık Ofisimizi açtık.” ifadelerine yer verdi.

Arıcan’ın konuşmasının ardından Fahri Dağlar, KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı hakkında sunumunu gerçekleştirdi. KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı’nın amacı hakkında bilgiler veren Dağlar, proje süresinin 6 ay ile 12 ay arasında değiştiğini kaydetti ve proje kapsamında verilen desteğin 300 bin TL’ye kadar hibe, 700 bin TL’ye kadar kredi şeklinde olduğunu ifade etti.

Proje çerçevesinde destek verilen ve destek verilmeyen kalemleri de açıklayan Fahri Dağlar “Program kapsamında desteklenecek proje giderleri Proje Teklif Çağrısında belirlenir ve belirlenen esaslar dahilinde desteklenecek proje giderlerine Kurul karar verir. Ancak; gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmez. Proje kapsamında desteklenmesi uygun görülen gider grupları toplamı ile destek türleri, Proje Teklif Çağrısında belirlenen üst limit, oran ve varsa gider kısıtlarını geçmeyecek şekilde Kurul tarafından belirlenir.” dedi.

Proje kapsamında personel giderleri, makine-teçhizat giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alım giderleri, proje teklif çağırısında belirtilen kriterler doğrultusunda %60 destek oranı ile karşılanacağını açıklayan Fahri Dağlar, “KOSGEB Veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerekmektedir. Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla; orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerin tümü başvuru yapabilecek, orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerde ise 2016 yılı net satış hasılatının en az 300.000 TL ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacaktır. İşletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekecektir.” diye konuştu.*