KONAKLAMA SEKTÖRÜ ATIK YÖNETİMİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

KONAKLAMA SEKTÖRÜ ATIK YÖNETİMİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Haber Tarihi: 11.04.2019

Konaklama sektörüne yönelik ambalaj atıkları yönetimi ve çevre mevzuatı bilgilendirme toplantısı, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.

FTSO Likya Salonunda 11 Nisan 2019 Perşembe günü yapılan bilgilendirme toplantısına FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Mete Ay, Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Dim, Meclis Üyesi Ramazan Sıtkı Gümüşhan, 6 Nolu Konaklama Meslek Komitesi Üyesi Konca Eroğlu ile konaklama sektörü temsilcileri ve çevre danışmanlık hizmeti veren firma temsilcileri katıldı.

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Selver Hatice Kabak ve Kahrıman ile Tecer Kaydem Plastik yetkilisi Çevre Mühendisi Özgür Çağrıtekin'in gerçekleştirdikleri sunumda atık yönetiminde kaynaktan ayrıştırmanın önemine dikkat çekilirken, konaklama tesislerindeki iyi uygulamalar örneklerle anlatıldı. Özgür Çağrıtekin sunumunda atığın toplanması, taşınması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi ve bu faaliyetlerin gözetim, denetim ve izlenmesi işlemlerini kapsayan faaliyetler bütünü olduğunu belirtti.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında ambalaj atıklarının çevreye atılması ve katı atık depolama sahasına bertaraf edilmesinin yasak olduğunu aktaran Özgürtekin, doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir çevre ilkeleri doğrultusunda ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesinin esas olduğunu belirtti. Çağrıtekin ambalaj atıklarının belirli bir sistem içinde, kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve doğru ayrıştırılması sağlanmanın öneminden bahsederek turizm tesislerinin desteklerinin sürece katkı sağlayacağını vurguladı.

Tesisler çevre konusunda daha duyarlı olmalı

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Selver Hatice Kabak da turizm tesislerinin atık üretimini en az düzeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri almakla, atıkları ayrı toplamak ve geçici depolamakla, bunları atık işleme tesislerine göndermek ve atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayı itibariyle başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna kadar atık beyan sistemi üzerinden doldurmakla yükümlü olduklarını hatırlattı.

1 ton çöpün maliyeti 2 bin 657 TL

Çevre mühendisi Selver Hatice Kabak sözlerine şöyle devam etti: “Belediye tarafından 2017 yılında çöp toplama hizmeti için 25 milyon 557.041 TL para harcandı. Doğru ayrıştırma sonucu geri dönüşüm tesislerine gidecek atıkların oranının artırılması ile bu rakamın azaltılmasını amaçlıyoruz. Bunun için büyük küçük atık üreten tüm tesisler konuya hassasiyetle yaklaşmalı.  Fethiye Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü bu konuda her türlü desteğe hazırdır.”

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Ay toplantının sektör için önemli olduğunu vurgulayarak, Çalış, Ölüdeniz, Göcek bölgelerinde de Oda ve Belediye işbirliği ile bilgilendirme toplantısı yapılabileceğini;  Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu konuda her zaman desteğe hazır olduğunu söyledi.