KRUVAZİYER PLATFORMUNUN İÇİNDEYİZ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

KRUVAZİYER PLATFORMUNUN İÇİNDEYİZ

Haber Tarihi: 26.11.2012

İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda  “Türkiye Kruvaziyer Platformu” kuruldu. Toplantı için liman kentlerinin Belediye Başkanlıkları, Valilikleri, Limanları, Liman Başkanlıkları, Ticaret Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve sektörle ilgilenen acenteler davet edildi. Toplantıda Fethiye'yi FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Çaçaron temsil etti. 27-29 Kasım 2012 tarihleri arasında Fransa’nın Marsilya kentinde düzenlenecek olan Seatrade Marsilya Fuarı’na Platform tarafından hazırlatılan Fethiye ve Limanı'nın da tanıtıldığı Türkiye Liman Kentleri Broşürü ile gidilmesi kararlaştırıldı.

İzmir Ticaret Odası'nın öncülüğünde Türkiye'nin kruvaziyer turizminin gelişimine öncülük etmek ve kruvaziyer turizmine ilişkin ortak stratejileri belirlemek amacıyla kurulan "Türkiye Kruvaziyer Platformu" kuruluş amacına uygun çalışmalarını sürdürüyor.

Avrupa Kruvaziyer Gelirinin Yüzde 1'i Türkiye'nin

Türkiye Kruvaziyer Platformu Sözcüsü İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş "Kruvaziyer sektörü son 60 yılda Avrupa ve ABD'de büyüme gösterdi. 2010 yılında 18.8 milyon yolcuya ulaşılarak neredeyse 4 kat artış sağlandı. Sektörün 2010 yılındaki mali büyüklüğü ise 120 milyar dolar oldu. Bu yolcu sayısının 2012'de 20.2 milyona ulaşması bekleniyor. Son yıllarda gelişme göstersek de pastadan ciddi pay alıyoruz diyemeyiz. Türkiye 2003 yılında 821 gemi seferi ile 332 bin yolcu ağırladı. Bu rakam 2011'de bin 633 gemi seferi ile 2.2 milyon yolcuya ulaştı. Demek ki 2011 yılı sonunda 7 yılda 2.5 kat artışımız var. Mali büyüklüğümüz ülke olarak 200-300 milyon dolar. Ülkemiz Avrupa kruvaziyer gelirinin yüzde 1'ini dahi alamıyor. Kurulan bu platform sektörün sesi olmalıdır" dedi.

Toplantıda daha sonra çeşitli liman kentlerinden gelen temsilciler, platformun gelişmesi için neler yapılabileceği konusunda görüşlerini dile getirdi.

Türkiye Kruvaziyer Platformu'nun Amaçları

Türk limanlarının kruvaziyer turizmindeki faaliyetlerini etkinleştirmek, destek verilerek, geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapmak.

Türkiye'yi bir kruvaziyer destinasyonu olarak tanıtmak. Limanlar arasındaki koordinasyonu sağlamak. Kruvaziyer turizmi faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak. Ülkemiz limanlarında bulunan kruvaziyer yolcu trafiğini ve potansiyelini artırmaya yönelik olarak girişimlerde bulunmak.

Devlet kurumları ile işbirliği içinde çalışmak, ülkemiz limanlarının ortak ilgi ve sorunlarınakarşı ortak tutum, politika veya planların oluşturulması için karşılıklı bilgi alışverişi yapmak.

Dünyadaki organizasyonları da ülkemizin katılımını organize ve temsil etmek. Türk Kruvaziyer limanlarının tanıtılması ve pazarlaması için ortak bir strateji belirlenmesi ve aksiyon planı oluşturulması. Kruvaziyer sektörünün sorunlarının çözülmesi. Ülkemize daha çok kruvaziye gemisi gelmesi için çalışmalar yapılması.

Platformun limanların, liman kentlerinin ticaret odalarının, acentaların, operatör şirketlerin, cruise lineların, kumanyacıların ve diğer tüm tedarikçileri bünyesine alması.

Dünyadaki kruvaziyer gemilerinin Türkiye'den kumanya alımını arttırmak amacıylaTürkiye'yi iyi, doğru ve ucuz bir tedarikçi olarak kruvaziyer şirketlerine tanıtmak.

Türkiye Kruvaziyer Platformu'nun çalışmalarını yürütebilmesi için ortak bir fon oluşturarak bütün katılımcıların mali katkılarının sağlanması.

Türkiye Kruvaziyer Platformu'nun Yürütme Kurulu ve alt çalışma gruplarının veya komitelerinin oluşturulması

2013 yılında uluslararası etkinlikler

2013 yılında Türkiye Kruvaziyer Platformu olarak ortak stand ve katılım ile

- 11 - 14 Mart 2013 Cruise Shipping Miami / ABD

- 24 - 26 Eylül 2013 Seatrade Europe Hamburg / ALMANYA

- 28 – 29 Mayıs 2013 Posidonia Cruise Forum / ATİNA

- Avrupa Kruvaziyer Konseyi Toplantısı 2013

Etkinliklerine katılım yapılmasına oybirliği ile karar verildi.