LEJYONER HASTALIĞI EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

LEJYONER HASTALIĞI EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Haber Tarihi: 25.03.2016

Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen Lejyoner Hastalığı Bilgilendirme Eğitimi 24 Mart 2015 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 13.05.2015 tarih ve 29354 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “LEJYONER HASTALIĞI KONTROL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” ile birlikte hastane, otel gibi yataklı hizmet veren merkezlerde en az bir personelin lejyoner hastalığı sorumlusu olarak bulundurulması zorunluluğu getirildi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığına bağlı Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi, Çevre ve Çalışan Sağlığı Birimi ile Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Birimikonu ile ilgili eğitimlere başladı. Lejyoner Hastalığı bilgilendirme eğitimleri bir gün boyunca 8 saat süresince veriliyor. Eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilerek eğitimleri belgelendiriliyor. Bu sertifika, yataklı hizmet veren iş yerlerinde, lejyoner hastalığı için sorumlu personel bulundurduğunu belgelendiriyor. Eğitim başvuruları www.muglahsm.gov.tr adresine online olarak yapılıyor.

Lejyoner hastalığına yönelik bilgilendirme eğitimlerinin ilki 24 Mart 2016 Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı. Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi, Çevre ve Çalışan Sağlığı Biriminden Ramazan Kırlı ve Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Biriminden Doktor Mustafa Koray Aslan tarafından verilen eğitime 40 kişi katıldı. Katılımcılara eğitim sonunda katılım sertifikası verildi. eğitim sonrası FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan'ı ziyaret eden Fethiye Toplum Sağlığı Birimi yetkilileri eğitimin organize edilmesine verilen destek ve işbirliği için teşekkürlerini iletti. Eğitim için talep olması halinde tekrar lejyoner hastalığı eğitimi açılacak.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner hastalığı, Legionellepneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır.  Bakteri klima sistemlerinin yanı sıra otel, Hastane vb büyük yapıların su sistemlerinde de (soğutma kuleleri, su depoları, su dağıtım kanalları) bulunabilmektedir. Havaya dağılan bu bakterinin solunum yolu ile kişilerin vücuduna girmesi ile hastalık (zatürre) oluşmaktadır.

Hastalığın önlenmesi için gerek evler gerekse de otel ve hastane gibi büyük yapılardaki klima sistemlerinin uygun bir şekilde bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bunun için en uygun yol bu cihazların periyodik olarak bu konuda uzmanlaşmış firmalar tarafından yapılmasıdır. Bu yolla klimalar güvenli bir şekilde kullanılabilir ve yaşam konforumuzu sağlamaya devam edebilir.

Konaklama Sektöründe tüm işletmeler Lejyoner Hastalığı Sorumlusu Bulundurmak Zorunda

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 13.05.2015 tarih ve29354 sayılı Resmi Gazetede “LEJYONER HASTALIĞI KONTROL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” yayınlandı.

Muğla Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen yazıda;Lejyoner hastalığına karşı hazırlıklı olmak, hastalıktan korunmak ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirler ile hastalığın bildirimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek için yayınlanan yönetmelikle Muğla’da bulunan;aşağıdaki nitelikteki merkez ve işyerleri kapsama alınmıştır.

·   Tüm yataklı sağlık kurum ve kuruluşları,

· Turizm ve rekreasyon alanları: Oteller, moteller, tatil köyleri, misafirhaneler gibi turistik konaklama birimleri, kaplıcalar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, bakımevleri, konaklamalı gemiler (yolcu gemileri), büyük alışveriş merkezleri, suyun bulunduğu veya kullanıldığı halkın ortak kullanımına açık rekreasyonel alanlar.

· Diğer alanlar: Suyun kullanıldığı endüstriyel havalandırma sistemlerinin ve/veya soğutma makinelerinin kullanıldığı iş merkezleri ve işyerleri.

Buna göre yukarıda belirtilmiş olan konaklama birimlerinde ve kapsam dâhilinde olan diğer yerlerde, su yönetim planı hazırlanması ve rutin koruyucu önlemlerin alınması ile su sistemlerinin temizlenmesi ve dekontaminasyon işlemlerini yürütmek için Halk Sağlığı Müdürlüğünce legionella konusunda yapılacak en az 8 saatlik eğitimi almış en az lise mezunu bir personel bulundurulması ve bu personelin, ilgili konaklama biriminde lejyoner hastalığından korunma amaçlı alınacak önlemler ve koruyucu uygulamaların tümünden sorumlu olacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, konaklama tesislerinin görevlendireceği sorumlu personelin, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenecek “legionella sorumlu personel” eğitimine katılması gerekli olup, bu çerçevede www.muglahsm.gov.tr web sitesinde bulunan başvuru modülünden kayıtlarını yaptırmaları ve eğitimlere katılacak kişiler adına kişi başı 150,00 TL’nin Muğla Menteşe Ziraat Bankası Şubesi TR05 0001 0002 0159 6231 2750 01 İBAN nolu Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü hesabına yatırılması ve banka dekontunda söz konusu kurum/kuruluşun ve eğitime katılan kişinin isminin ve Legionella Eğitim Katılım Ücreti olarak yatırıldığının belirtilmesi gerektiği belirtilmektedir.