Fethiye Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformunun girişimleri sonucu LYS sınavları İlçemizde yapılacak. Bu sayede öğrenciler, sınav için başka şehirlere taşınmak zorunda kalmayacak.
2017 yılında LYS sınavının ilçe merkezinde yapılması için imza kampanyası başlatan Fethiye Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, kararın kabul edilmesinin ardından basın açıklaması yaptı. Açıklamaya platform üyesi meslek kuruluşlarının başkanları da katıldı. Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Erdoğan Gavcar da alınan kararın detaylarına ilişkin bilgi verdi.
Platform adına açıklama yapan dönem başkanı Gökhan Güngör; “Bölgemizdeki 19 meslek kuruluşunun temsilcilerinin katılımlarıyla oluşturulan 'Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu' olarak bölgenin sosyal, ekonomik, kültürel sorunlarına duyarlılık göstermekte, gündeme taşımakta, çözüm önerileri geliştirmekte ve çözümüne yönelik kamu kurum ve kuruşları nezdinde takibini yapmaktayız. Platform olarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen toplantılarda dile getirilen konulardan bir tanesi de, Lisans Yerleştirme Sınavı’nın, yani üniversite sınavının ikinci basamağının Fethiye’de yapılması hususu olmuştur.” dedi.
Platform YÖK ve ÖSYM’ye başvuru yaptı
Her yıl, ortalama 3 bin örgencinin aileleri ile birlikte bölgemizden Muğla’ya söz konusu sınav için gittiğini ifade eden Güngör, şunları söyledi: “Bu yoğun dönemde konaklama ve ulaşım sorunu yaşayan Muğla’nın, artan kişi sayısını ağırlamakta zorlandığı tecrübe edilmiştir. Muğla dışında; Denizli, Burdur, Aydın, İzmir ve Antalya gibi çevre illeri tercih eden öğrencilerin ise, konaklama sorunu yaşamamak için alternatif illere yöneldiği, fakat bu kez de uzun yol sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığı gözlemlenmiştir. Bölgemizi hem sosyal hem ekonomik anlamda doğrudan ilgilendiren konu ile ilgili 1 Eylül 2016 tarihinde hem Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı’na hem de Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne yazılı girişimlerde bulunulmuştur.”
34 ilçeden biri de Fethiye
LYS sınavının yapılabileceği kararı alınan 34 ilçe bulunduğunu ifade eden Güngör bu ilçelerden birinin de Fethiye olduğunu kaydetti. Güngör, “Son derece önemli konu hakkında bütünlük içinde hareket eden ilçemiz, bir kez daha üzerine düşeni yapmış ve ilgili kurumlara yaptığı girişimlerin sonucu almış bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde, ÖSYM tarafından yapılan duyuruda, LYS’nin 81 il merkeziyle birlikte 34 ilçe merkezinde yapılacağı açıklanmıştır. Bu ilçeler arasında Fethiye de yer almaktadır. Bundan böyle öğrencilerimiz, yaşantıları için son derece önemli olan bu sınava, sınav güvenliğine uygun okullara sahip olan Fethiye’mizde girecektir. Bir kez daha, konuyla ilgili çalışmalar yürüten ve destek olan başta Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Gavcar’a, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Faruk Kaya’ya ve tüm ilgili kurumlara huzurlarınızda teşekkür ederiz.” diye konuştu.
“LYS’de KPSS ve ÖSYM Birinci Basamak Sınavı Gibi Başarıyla Yapılır”
Alınan kararın uygulanması hakkında detaylı bilgi veren Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Erdoğan Gavcar de şunları söyledi: “LYS sınavının ikinci aşamasının yapılabileceği 34 ilçe belirlendi. Daha önce yapılan KPSS sınavını Seydikemer ve Dalaman ile birlikte başarıyla yürüttük. ÖSYM’nin birinci basamak sınavını Fethiye’de yaptık. Hiçbir sorun yaşamadık. Bundan sonra da Fethiye’de yapılacak sınavlarda sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Fethiye daha iyi yerlere layık. Katkıda bulunan başta Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Akif Arıcan olmak üzere Güç Birliği Platformuna katılan başkanlarıma ve herkese çok teşekkür ediyorum. Sınava katılacak öğrencilere başarılar diliyorum. Fethiye’nin de içerisinde bulunduğu bu ilçelerde sınava girmek isteyen öğrenci sayısı yeterli bulunursa ilçelerde sınav yapılacak. Fethiye’nin burdur, Denizli, Antalya ve Muğla’nın yakın ilçelerinde yaşayan üniversite adayları tarafından da tercih edileceğini düşünüyoruz. ” dedi.
“Toplanıyoruz ama bir şey olmuyor” sözlerine katılmıyorum
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, platform üyelerinin sorusu üzerine Babadağ Teleferik Projesi ihalesi ile ilgili bilgi verdi. Arıcan, “2011 yılında başladığımız çalışmanın pazartesi günü yapılan ihalesinde 2 firma yarıştı. İhaleyi, İstanbul’dan katılan Kırtur isimli şirket yıllık KDV hariç 2 milyon 250 bin lira artı cirodan yüzde 12.5 pay teklif ederek aldı. Maliyeti 20 milyon lirayı buluyor. 45 gün içinde mali yeterliliğini kanıtladığında imalata başlayacak. Yapım süresi 18 ay. 2 ay içinde yer teslimini yaparsak 2018 sonunda teleferik hayata geçecek. Mutluyuz, 12 ay turizmin bir ayağı başladı. Fethiye’mizin başka değerlerini de kazandırmalıyız” diye konuştu.
Güç Birliği Platformunun Fethiye’nin birçok sorununu gündeme taşıdığını bunlardan bazılarını da çözdüğünü dile getiren Arıcan, “LYS’nin ilçemizde yapılması için platform olarak mücadele ettik ve sınavlar ilçemizde yapılacak. Güç Birliği Platformunu oluşturduğumuz 3 yıldan beri Fethiye’de sorun olan birçok konuyu gündeme getirdik. “Toplanıyoruz ama bir şey olmuyor” sözlerini katılmıyoruz. Bizim görevimiz kamuoyu oluşturarak sorunları ilgili kurumlara taşıyarak çözümüne katkıda bulunmaktır. Birlikteliğimiz devam ettiği sürece Fethiye’mizin birçok sorununu çözeriz. İnşallah, daha nice yıllara diyoruz” diye konuştu.