MERMERCİLER ÇİN PİYASASINA ARACISIZ GİRMEK İSTİYOR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

MERMERCİLER ÇİN PİYASASINA ARACISIZ GİRMEK İSTİYOR

Haber Tarihi: 11.09.2015

Aracı kurum ve kişilerden ciddi sıkıntı yaşayan Fethiyeli mermerciler, Çin pazarına aracısız mal satmak istiyor. Üyelerinin gelişmesi için çaba sarf eden Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen toplantıda, FTSO üyesi mermerciler ile Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İş Birliği Derneği(TÜÇİDER) yöneticileri bir araya geldi.

Fethiyeli mermercilerin Çin piyasasına girmesi için başlatılan girişim devam ediyor. Çin pazarına aracısız mal satmak isteyen FTSO üyesi mermerciler ile Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İş Birliği Derneği(TÜÇİDER) yöneticilerini bir araya getirilmesi amacıyla organize edilen toplantı 7 Eylül Pazartesi günü FTSO binasında yapıldı. Toplantıda TUÇİDER Yönetim Kurulu Danışmanı Yunus Emre Armağan, FTSO üyesi mermercilere Çin mermer piyasasına ilişkin bilgi vererek dernek olarak yapılan işbirliği çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, toplantının başında 26-27 Aralık 2014 tarihinde ve 21 Ağustos 2015 tarihinde Fethiye’ye gerçekleştirilen Çin heyetleri ziyaretleri ile ilgili genel bilgi verdi.

Toplantıya TUÇİDER Yönetim Kurulu Danışmanı Yunus Emre Armağan, Çin pazarı ve Çinli işadamlarının beklentisi konusunda açıklamalarda bulundu.

Yunus Emre Armağan toplantıya katılan firmalara Çinli yatırımcıların bölgedeki mermer ocaklarına olan ilgisi hakkında bilgi verdi. Armağan, Çinli firmaların mermer alımlarında tercihlerini açık renkli mermerlerden yana kullandıklarını, özellikle Light Cappuccino ve açık damalı mermere ilgi olduğunu ifade etti. Armağan, Hindistan ve Arabistan’ın mermer tercihlerinin ise koyu renkli mermerlerden yana olduğunu kaydetti.

Toplantıya katılan Fethiyeli mermer üreticileri en büyük sorunlarının aracı kişi ve kurumlar olduğunu belirtti. Mermerciler satışlarını birebir alıcı firma yetkilileriyle görüşerek yapmak istediklerini belirterek bu noktada da TÜÇİDER’den destek istedi. Toplantıda iş birliğinin sürdürülmesi için görüşmelere devam edileceği ifade edildi.