MESLEK KURULUŞLARI GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU ŞUBAT AYI TOPLANTISI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

MESLEK KURULUŞLARI GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU ŞUBAT AYI TOPLANTISI

Haber Tarihi: 08.02.2018

Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformunun Şubat ayı toplantısında dönem başkanı SMMMO Başkanı Yaşar Bildirici tarafından vergi düzenlemelerine ilişkin bilgi verildi. Ayrıca Mart ayı toplantısının gündemi görüşüldü.

Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformunun Şubat ayı toplantısı 8 Şubat Perşembe günü Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meğri Salonunda yapıldı. Fethiye Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Bildirici’nin dönem başkanlığında yapılan toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası adına Ayhan Yiğit, Şehir Plancıları Odası adına Ercan Çınaroğlu ve Birol Keski, Mimarlar Odası Fethiye Temsilcisi Gökhan Güngör, İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen, Elektrik Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Sermet Ünel, FTSO Meclis Başkanı Yardımcısı Ali Çelik, Muğla Barosu Fethiye Temsilcisi Fatih Taşer, Fethiye Ziraat Odası temsilcisi katıldı.

Toplantının ilk gündem maddesi olarak SMMMO Başkanı Yaşar Bildirici tarafından vergi düzenlemelerine ilişkin platform üyelerin bilgi verildi. Vergi, SGK borçları işçi ve işveren yükümlülüklerine değinen Bildirici, işletme ihtiyaçları dışında yapılan harcamaların gider olarak gösterilemeyeceğini belirtirken gerçek giderden fazla fatura kestirilmemesi gerektiğine de dikkat çekti.

7 bin TL üzerindeki ödemelerin banka işlemleri yoluyla yapılması gerektiğini vurgulayan Yaşar Bildirici, “Personel ödemeleri de banka hesabına yapılmalıdır. İşveren personele verdiği izni mutlaka belgelendirmelidir. İşten ayrılma durumlarında personelin yıllık izni hesaplanırken bunlara dikkat edilmektedir.” dedi. İşçi maaşlarının gerçekten farklı gösterilmemesi gerektiğini de önemle belirten Yaşar Bildirici, bu tür durumların tespit edilmesi halinde SGK ve vergi dairesi tarafından ayrı ayrı cezalar kesildiğini, 5 Aralık 2017’de çıkan torba yasa ile de 5 yıla kadar hapis cezası getirildiğini ifade etti.

Bildirici, işyeri sahiplerini, işletmeleri ile ilgili yapacakları her türlü değişikliği önceden mutlaka muhasebelerine bildirmeleri konusunda uyardı.

Yaşar Bildirici tarafından yapılan bilgilendirmenin ardından Mart ayının gündem maddeleri üzerinde konuşuldu. Şehir Plancıları Odası tarafından Fethiye’nin ulaşım sorununa ilişkin hazırlanan raporun ele alınmasına karar verildi.