Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın sekretaryasını yürüttüğü Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, ekim ayı toplantısında deprem risk analizi, toplanma alanları ve deprem konteynırları ile Kayaköy’ün UNESCO dünya mirası listesine alınması, içme suyunun şehir merkezinde yaygınlaştırılması konuları ele alındı.
Fethiye Belediyesi’nin dönem başkanlığını yaptığı Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, 3 Ekim 2019 Perşembe günü Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi ve Fethiye Kent Konseyi Genel Sekreteri Gözde Gürsoy Hoşafçı’nın başkanlığında FTSO Meğri Salonunda toplandı. Toplantıya, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Seydikemer Ziraat Odası Başkan Muhsin Gümüş, Fethiye Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Eskici, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan S. Güngör, Şehir Plancıları Odası adına Birol Keski ve Ercan Çınaroğlu, Harita Mühendisleri Odası Fethiye Şubesi adına Birol Güner, Makine Mühendisleri Odası’ndan Mustafa Tunç, Pazarcılar Odası Başkanı Adem Hıra, Fethiye Şoförler Odası Başkanı Şaban Taşar, İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Şubesi Başkanı Levent Çimen ile Elektrik Mühendisleri Odası Fethiye Şubesi Başkanı Sermet Ünel katıldı.
Toplantıda mevcut yapı stoğu deprem risk analizleri, toplanma alanları ve deprem konteynırları gündem maddesinin görüşmeleri sırasında önceliğin mevcut yapı stoğu olduğu vurgulanarak, kamu kuruluşlarından başlanarak alınması gereken önlemler konuşuldu. Bu uzun meşakkatli yolda yerel idare, merkezi hükümet ile ilgili meslek örgütleri ve STK’ların işbirliği içinde olması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.
Toplantının başkanlığını yapan Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi ve Fethiye Kent Konseyi Genel Sekreteri Gözde Gürsoy Hoşafçı, “Bunun dışında mevcutta olan 41 mahallemiz için mahalle afet gönüllülerinin oluşturulması diğer hedef. Temel afet bilinci oluşturulacak mahalle komitelerine verilmeli. İleri düzey eğitim programları hazırlanmalıdır. Bu bağlamda mahalle meclisi ve eğitim çalışmaları başlatılıyor. Bu süreçte; Fethiye çadır kent ve toplanma alanları yerleri tekrar belirlenip levhaları asıldı. Web sitesinde paylaşıldı.” dedi.
Kayaköy’ün UNESCO dünya mirası geçici listesine alınması
Toplantıda Kayaköy’ün UNESCO dünya mirası geçici listesine alınması ve Nea Makri ile birlikte yapılacak proje bazlı çalışmalar da ele alındı. Oturum Başkanı Gözde Gürsoy Hoşafçı Kayaköy’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasının önemli ekonomik, kültürel ve toplumsal faydalar taşıdığını vurguladı ve Kayaköy’ün geçmişten bugüne kadar hangi süreçlerden geçtiği hakkında katılımcılara bilgi verdi. Geçici liste başvurularının yılsonuna kadar gerçekleştirilmesi gerektiği kaydedilen toplantıda ivedilikle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye Belediyesi ve ilgili sivil toplum örgütlerinin katılımı ile bir platform kurulması ve geçici adaylık başvurusunun yapılması önerildi.
Toplantıda ayrıca sıfır atık projelendirmeleri kapsamında içme suyunun şehir merkezlerinde yaygınlaştırılması ve pet şişe toplama istasyonlarının kurulumu ile akıllı şehirler mobil uygulamalarının dünyadaki örnekleri konuları da görüşüldü.