Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Füsun Şahin ve AR-GE ve Uluslararası İlişkiler biriminden Meltem Şimşek Seydikemer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferah San ve Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken'i ziyaret ederek kısa adı MELİG olan “Meslek Lisesi İşinin Güvencesi Projesi” hakkında bilgi verip destek istediler.
Fethiye ve Seydikemer’de iş piyasasının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla mesleki ve teknik eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik olarak FTSO tarafından hazırlanan ve AB'den 240 Bin Avro hibe desteği almaya hak kazan MELİG Projesiyle iş dünyası ile eğitim kurumlarını buluşturmasının hedeflendiği dile getirildi.
FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin tarafından ziyaretlerde dile getirilen turizm piyasasının işgücü ihtiyacının karşılanması amacıyla Fethiye ve Seydikemer'e hitap eden bölgesel büyüklükte bir turizm otelcilik okulu açılması fikri Kaymakam Muammer Köken ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferah San tarafından kabul gördü.
MELİG projesi hakkında bilgi verilen ziyaretler 22 Ağustos Cuma günü yapıldı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Füsun Şahin ve AR-GE ve Uluslararası İlişkiler biriminden Proje Koordinatörü Meltem Şimşek ilk ziyareti Seydikemer İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferah San'a yaptılar. Meslek Lisesi İşinin Güvencesi Projesinin temel amacının, mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması ile iş dünyası ile eğitim kurumlarının buluşturulması olduğunu belirten FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin: “İlçemizde mesleki ve teknik eğitim veren okullar ile işletmeler arasında bağın güçlendirilmesi gerekiyor. İş dünyasının ihtiyacı olan ara eleman ihtiyacının karşılanması için okulların ve iş dünyasının aynı dili konuşması, ihtiyaçlarını tanımlanması ve bunları giderecek yönde birlikte adımlar atması gerekiyor. Öte yandan mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin arttırılması için müfredat başta olmak üzere altyapı ve ekipman eksikliğinin giderilmesi zorunlu.
Projeyi hazırladığımızda Kemer henüz Seydikemer adında bir ilçe olmamıştı. Projeyi hazırladıktan sonra Milli Eğitimde iki kez sistem değişti ancak bu bizim çalışmamızı engellemiyor. Liseyi bitiren herkes üniversiteye gitmeye çalışıyor. Bu nedenle mesleki ve teknik eğitimi seçen öğrenci sayısı çok az. Anadolu liselerine giremeyenler boşta kalmamak için seçiyor. Biz bu anlamda meslek seçiminin önemini vurgulamak istedik. Projemizle bu konuda hem ailelere hem öğrencilere meslek seçiminde farkındalık yaratmaya çalışacağız. Seydikemer'de 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak belirlediğimiz ilköğretim okullarında mesleki ve teknik eğitimin önemini anlatan çalışmalarımız olacak. Seminerlerimiz, gezici tiyatro tarafından sahnelenen oyunlarımız, bilgilendirici broşürlerimiz olacak. Özellikle başarılı kız öğrencilerimizi meslek koçlarıyla buluşturacağız. Öğrencimiz hem mesleği öğrenecek hem de günlük harçlığını alacak. Bu amaçları gerçekleştirmek üzere Seydikemer Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destek ve katkılarına ihtiyacımız var" dedi.
Seydikemerİlçe Milli Eğitim Müdürü Ferah San projeye destek vereceklerini belirterek "Yeni kurulduk. Sıkıntılarımıza rağmen çalışmalarımızı en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Seydikemer'de yer bulamadığımız için Halk Eğitim Merkezini Seydiler Mahallesine açacağız. Seydiler kiliminin yaşaması için kurs açmayı düşünüyoruz. Ayrıca bazı okullara yeni bölümler açmak için başvurduk ama bakanlık izin vermedi " dedi.
FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, okullara açılacak bölüm konusunda düşüncelerini Seydikemerle sınırlandırılmaması gerektiğini belirterek "Bölgesel büyüklükte bir turizm otelcilik okulu açılmalı. 25 km ötede Fethiye var. Turizm sektörü nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamıyor. Dışarıdan gelenler çalışıyor. Bir çok aile çocuğunu ahçı olmasını istiyor ama mevcut turizm otelcilik okulunun kapasitesinin düşük olması nedeniyle gidemiyor" dedi.
FTSO Heyetinin Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken'i ziyareti oldukça samimi bir atmosferde geçti. FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin MELİG Projesi hakkında bilgi vererek Kaymakam Muammer Köken'den destek istedi. Konuşmasında ailelerin de yanlış yönlendirmesiyle çocukların meslek lisesini tercih etmediğini belirten Şahin, "Eğitim camiası sektörün ihtiyacı ne diye düşünmüyor. Olsa olsa yöntemiyle bölüm açıyor. İş dünyası da sesini duyurmak için fazlaca çaba sarf etmemiş. Bunun için bir kurul var ama işlevi yok. Bu nedenle okullardan mezun olanlar iş bulamıyor. Projemizle meslek seçiminde farkındalık yaratmak istiyoruz. Sadece öğrencilere değil ailelere de farkındalık yaratmayı planlıyoruz. Bunun için çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz" dedi.
Projeye destek vereceklerini belirte Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken Arge birimi oluşturmak için yer ayırdıklarını belirterek "Arge birimini önemsiyoruz. Odasını hazırladık ama henüz oluşturamadık ve oluşturmayı çok istiyoruz. Seydikemer'in en güçlü yanı insan kaynakları. Fethiye'de de hangi derneğe, odaya gitseniz içinde 3- 5 tane Seydikemerli var. Mesleğinde başarılı olmuş, okumuş Seydikemerlilere ulaşmak istiyoruz. Gençlerimizle tanıştırmak onların entellektüel birikimlerini buraya taşımak istiyoruz. Bu sene Yunus Nadi adına mutlaka bir etkinlik düzenleyeceğiz. 25 İlköğretim okulunu gezdim öğrencilerle sohbet ettim. Ne olmak istiyorsunuz dediğimde çok büyük bir çoğunluk ya asker diyor yada polis. Seydikemer'de toprağa bağımlılık azalmış. Dışarıda az ücretle çalışan aileler toprağıyla uğraşsa daha çok kazanacak, ama yapmıyor. Bu konuda çok avantaj var ama kullanılmıyor" dedi.