MUĞLA DENİZ TURİZMİ STRATEJİ ÇALIŞTAYI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

MUĞLA DENİZ TURİZMİ STRATEJİ ÇALIŞTAYI

Haber Tarihi: 14.05.2016

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye şubesi tarafından düzenlenen Muğla Deniz Turizmi Strateji Çalıştayı, 13-15 Mayıs 2016 tarihinde, Fethiye Jiva Beach Otel'de düzenlendi. Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İMEAK Deniz Ticaret Odası, Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Deniz Turizm Birliği’nin ortaklığı ile düzenlenen çalıştayda Muğla deniz turizmi hakkında mevcut durumu analiz etmek, katkıda bulunmak, yeni stratejiler geliştirmek ve sorunları masaya yatırmak amacıyla aşağıdaki başlıklar açıldı.

Kurvaziyer Turizmi

Mavi Yolculuk

Günübirlik Tekne Turizmi

Su Üstü, Su Altı Sportif Turizmi ve Su Altı Müzeciliği

Bareboat / Yelken Turizmi

Marinalar-Bağlama Yerleri-Park Alanları

Yat Çekek Yerleri İmalat-Bakım-Onarım

Balık Avcılığı Turizmi

Strateji çalıştayında Muğla'da deniz turizmi ile ilgili tüm konular; mevzuat, eğitim-personel, çevre, pazarlama-tanıtım, rekabet (Bölgesel, Ulusal, Uluslararası), altyapı/üstyapı ve engelsiz turizm başlıklarında incelendi ve ile ilgili başlıklardaki sorunlar, çözüm önerileri ve mevcut durum sunumlarla tüm katılımcılara aktarıldı.

Çalıştaya katılan Odamız Genel Sekreteri Füaun Şahin ve Odamız çalışanı Bora Türkoğlu ve Özger Ertük Kurvaziyer Turizmi masası çalışmalarına katıldı.

Kruvaziyer Masasından çıkan sonuçta;

·         Mevzuattaki sıkıntıların çözülmesi ve önemli destinasyonlara sahip ülkemizde, kurvaziyer turizmi ve deniz turizmi şemsiyesi altındaki tüm başlıkları içine alacak 'Kıyı Turizmi Master Planı' hazırlanması gerektiği vurgulandı.

·         Özellikle bu sektörde çalışacak nitelikli personele olan ihtiyaç duyulduğu ve turizm otelcilik bölümlerinde verilecek STCW (Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları) eğitimi ve yabancı dil takviyesi ile bu ihtiyacın karşılanabileceğinden bahsedildi.

·         Fethiye'ye kurvaziyer limanın yapılması ile alakalı olarak ise, daha önceden Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ‘Kurvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi’nde belirlenen beş alternatif alan arasından en uygun iki alanın avantajları ve dezavantajları konusu ele alında ve ortaya konan verilerin hazırlanacak sonuç raporunda yer alması kararlaştırıldı.

·         Güvenlik kaygılarının turizmi olumsuz etkilediği ancak ekonominin önemli bir lokomotifi olan sektör ve özelde deniz turizmi için pazarlama stratejilerine devam edilmesi gerektiği bildirildi.

Destinasyon yönetimi konusunun uzmanlar, akademik çevreler ve işveren temsilcileri ile ele alınması, hazırlanan kurvaziyer çalışmalarının ve raporlarının veri olarak kullanılması, sektörün devlet tarafından teşvik edilmesi ve denetim kanalının bağımsız ajanslara devredilmesi hususları masada ele alınan konulardandı. Çevre konusunda duyarlı olunması, atık kontrolü ve emisyon ölçümlerinin dikkatle takip edilmesinin önemi vurgulandı. Engelli vatandaşların sosyal hayata uyumunu destekleyen projelerin oluşturulması ve Ulaştırma, Deniz ve Habercilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Engelsiz Denizler Projesi”nin ayrıntıları görüşüldü.

Muğla Deniz Turizmi Strateji Çalıştayı, tüm masaların sonuç raporlarının sunulmasının ardından, akademisyenlerin araştırma slaytları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı ' Feel the meaning of Turquoise in Turkey!' isimli tanıtım filminin gösterimi ile sona erdi.