MUĞLA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ PERVİN TÖRE FTSO`YU ZİYARET ETTİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

MUĞLA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ PERVİN TÖRE FTSO`YU ZİYARET ETTİ

Haber Tarihi: 25.10.2018

Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına yaptığı ziyarette Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile görüştü ve “İşte Erbap” projesi ile “Yetenek Haritası ve Gelişim Karnesi” projeleri hakkında bilgi verdi. Pervin Töre mesleki eğitime yönelik olan İşte Erbap projesi içerisinde sektör temsilcilerinin de olacağını projeye meslek kuruluşlarında da destek beklediklerini ifade etti.

Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre 25 Ekim Perşembe günü Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya ile birlikte Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek Oda Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı yardımcısı Kemal Hıra Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İbrahim Erdem ve Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Dim ile görüştü. Pervin Töre görüşmede Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “İşte Erbap” projesi ile “Yetenek Haritası ve Gelişim Karnesi” projelerini aktardı. Pervin Töre İşte Erbap projesinin mesleki eğitime yönelik bir projesi olması sebebiyle özellikle iş dünyasını yakından ilgilendirdiğini kaydetti. Töre bu proje ile mesleki eğitimde teknolojik gelişmeler ve sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda kendini sürekli geliştiren alanında uzmanlaşan kurum kültürü oluşturabilen iş etiği davranışlarına haiz istihdam edilebilir bir üst öğrenim düzeyine hazır meslek elemanı yetiştiren marka okullar oluşturmanın amaçlandığını söyledi. Projenin 6 ayağı olduğunu kaydeden Pervin Töre proje kapsamında eğitim ortamı eğitimin niteliği öğrenciler öğretmenler sektörle işbirliği ve velilere yönelik bir dizi faaliyet ağı yürütüleceğini kaydetti. Proje süresince okulların performanslarının değerlendirileceği bu değerlendirme sonunda performansı en yüksek öğretmen ve öğrencilerin belirleneceğini kaydeden Töre; okullarda öğretmenlerde ve öğrencilerde performanslarını arttırmaya yönelik yapacakları faaliyetleri planlı olarak birbirleri ve sektör işbirliği ile yürütme motivasyon ve heyecan kazandırarak rekabete yöneltilme en iyi olma hissi uyandırma kurumsal düşünme öz değerlendirme ve vizyonel bakış açısı kazandırmaya çalıştıklarının ifade etti.

Mesleki eğitim algısı değişecek

Bu projenin mesleki eğitimde değişimin başlangıcı olduğunu belirten Pervin Töre “proje kapsamında Mesleki Eğitim tanıtımları yapılarak mesleki eğitim veren okul/kurumlara olan toplumsal olumsuz bakış açısının değiştirilerek erişimi kolaylaştırmak öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda daha bilinçli tercih yapmalarını sağlayacağız. Sektörlerle birlikte çalışacağız. Meslek Liseleri ile işletmeler arasında daha nitelikli ve profesyonel iletişim kurularak öğrencilerin işbaşı eğitimleri kalitesinin artırılmasını sağlayacağız. Mesleki Eğitimde kalitenin artması için; birbirine yakın alanlar aynı meslek lisesi içinde oluşturularak belli alanda uzmanlaşmış marka okullar oluşacak bu durum Bakanlığımızın Tematik Meslek Liseleri çalışmalarını destekleyecektir” dedi.

Pervin Töre Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen bir diğer projenin de “Yetenek Haritası ve Gelişim Karnesi” olduğunu proje ile öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin tespit edilerek meslek çekimlerinde doğru yönlendirme yapılmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

İş dünyası kalifiye elaman bulamıyor

FTSO Başkanı Osman Çıralı Pervin Töre’ye ziyaretlerinden dolayı memnuniyet duyduklarını ayrıca mesleki eğitime yönelik tüm çalışmaların içerisinde imkânlar ölçüsünde olacaklarını ifade etti. FTSO üyelerinden en çok gelen sorunun da kalifiye elaman bulamamak olduğunu söyleyen Çıralı “Artık insanlar çocuklarını çırak olarak bir ustanın yanına vermiyor. Sanayide işyeri bulunan üyelerimiz eleman bulamamaktan şikâyetçi. Aileler nezdinde de mesleki eğitime ilişkin olumsuz bir algı var. Bu nedenle öğrenciler genellikle fen liseleri gibi liseleri tercih ediyor akademik eğitime yöneliyor. Oysa en çok ihtiyacımız olan şey ara kalifiye elaman. Üyelerimizin bu ihtiyacına cevap vermek için internet üzerinden hizmet veren bir özel istihdam büromuz var. Üyelerimiz burada iş ilanlarını ücretsiz yayınlayabiliyor ancak sisteme kayıtlı olan adayların çoğunluğu üniversite mezunu. İş piyasasında arz ve talebin buluşamadığını üzülerek görüyoruz. Bu nedenle yürütülecek olan her iki proje çok önemli ve değerli. Eğitim camiamıza bu çabalarından ötürü teşekkür ederiz. Biz de FTSO olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız” sözlerini kaydetti.