MUĞLA İLİNDE KOYUN KEÇİ VE SIĞIR BESİCİLİĞİ KONFERANSI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

MUĞLA İLİNDE KOYUN KEÇİ VE SIĞIR BESİCİLİĞİ KONFERANSI

Haber Tarihi: 14.10.2017

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde bulunan besicilere yönelik olarak düzenlenen koyun yetiştiriciliği konulu konferans ilgiyle karşılandı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mahmut Keskin, Muğla ve ilçelerinde koyun, keçi ve süt sığırı yetiştiriciliğinin yapılması konusunda tespit ettikleri sorunları çözüm önerileri ile birlikte anlattı.

Fethiye ve Seydikemer İlçelerinde besicilik ile uğraşan vatandaşlara yönelik  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi  Fethiye Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Keskin tarafından, “Muğla ilinde koyun, keçi ve süt sığırı yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri”  konulu konferans verildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesi Umut Ertürk Konferans Salonunda yapılan konferansa, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Seydikemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Harun Sağır, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Seydikemer Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Maraşlı, Fethiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şaban Sarıkaya, öğrenciler, öğretim üyeleri ve besicilikle uğraşan vatandaşlar katıldı.

Sunumunda Muğla’da koyun, keçi ve süt sığırı yetiştiriciliğinin diğer bölgelere göre farklı olduğunu söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Keskin, bu bölgede hayvan yetiştiriciliğinin tamamen etinden faydalanmak için yapıldığını söyledi.

Hayvan besicisinin alışa gelmişin dışına çıkarak hayvanına verdiği yemi kendisinin üretmesi gerekli diyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Mahmut Keskin, “Hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlar yemlerini kendileri hazırlamalıdır. Çünkü hayvanının ne yediğini bilmelidir. Muğla bölgesinde genelde kesik yem vermeyen üreticiler arpa, buğday yarması vermektedirler. Kesik yem hayvanın gebeliğinin ilk üç ayında, son bir ayında ve yavruladığının ilk ayı verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Muğla ve ilçelerinde hayvan doğumlarına da değinen Prof Dr. Mahmut Keskin, “Bu bölgede koyun yılın her ayı, keçi ise Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında genellikle yavruluyor. Koyun ve keçilerde yeni doğan bir yavruya besi işi yapan vatandaş ilk 60 gün anne sütü içirmelidir. Ama burada vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu 90 ile 120 günlük olasıya kadar anne sütü veriyor. Bazı vatandaşlar ise yavruya anne sütü kesilesiye kadar anne sütü emzirtiyor. Gelişmiş ülkelerde üretici yavruyu ilk bir ay süreden sonra sütten keserek doğal protein hapları ile yavruyu besliyor ve anneden elde ettikleri sütü satarak kazanç elde ediyorlar” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak her zaman üreticilere kapılarının açık olduğunu da söyleyen Prof.Dr.Mahmut Keskin, amacımız bu bölgede tarımın ve hayvancılığın doğru olarak yapılması diyerek sunumunun ardından konferansa katılanların sorularını cevapladı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, konferansın ardından Fethiye İşletme Fakültesi yönetimini ziyaret etti. Fakülte Sekreteri Gürcan Kara tarafından Arıcan’a fakülte yerleşkesinin krokisi hediye edildi.