Muğla Teknopark AŞ'nin bir an önce kurulması için düğmeye basıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalarda şirket kurulması aşamasına gelindi. Üniversitede yapılan toplantıda, Muğla'da kanunla şirkete ortaklık yapabilecek başta belediyeler ve Odalar olmak üzere tüm paydaşlara bilgi verildi.
Muğla Teknopark AŞ'nin bütçesinin 15 Milyon Lira olması tahmin ediliyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin ise hisselerin yüzde 51'ini alarak büyük ortak olması bekleniyor.
Muğla Teknopark AŞ'nin Kuruluşuna Yönelik Danışma Toplantısı 4 Şubat perşembe Günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, il ve ilçe belediye başkanları, ticaret ve deniz ticaret odası başkanlarının katıldığı toplantıya ilçemizden FTSO Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu üyesi Adnan Bakırcı, Fethiye belediye başkan yardımcısı Mete Atay ve DTO Fethiye Şubesi Genel Sekreteri Bülent Telli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar bir an önce Teknopark AŞ'yi kurmak istediklerini belirterek nisan ayına kadar şirketin kuruluşunun yapılması halinde 2016 yılı devlet desteğinden faydalanabileceklerini dile getirdi.
Belediye ve Odalar şirketten pay alabilecek
Teknopark'ın kurulması için girişim yaptıkları ilk dönemde Muğla'da sanayi yok düşüncesiyle çok sıkıntı çektiklerini belirten Harmandar, tematik organize sanayi bölgesi kurulması konusunda başvuru yaparak prosedürü aştıklarını dile getirdi. Teknopark'ın araştırma ve geliştirme yapacağı konuları yenilenebilir enerji teknolojileri, turizm ve sağlık, gıda-tarım ve hayvansal ürünler ve yazılım olarak Muğla'nın ekonomisine yakın konuların belirlendiğini kaydetti. Devlet tarafından sağlanan 2016 yılı desteklerinden faydalanabilmek için Teknopark AŞ'nin nisan ayına kadar kuruluşunu tamamlayarak faaliyete geçmesi gerektiğini belirten Harmandar, Teknopark'ın büyük ortağının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olacağını; belediye ve Odaların şirketten pay alabileceğini söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, teknoparkların hem vergi hem de SGK avantajlarının yanında öğretim üyelerine de ciddi avantajlar sunduğunu söyledi. Teknopark'ın tarımda alternatif ürünler yetiştirme konusunda Muğla'ya ciddi katkı sağlayabileceğini belirten Gürün, ülkemizde faaliyete geçen teknopark yöneticilerinin deneyimine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Muğla Valisi Amir Çiçek, teknoparkın Muğla için bir dönüm noktası olduğunu belirterek teknopark sayesinde ilimle sanayinin bir araya getirileceğini dile getirdi. Muğla'ya yapılmasını şart olarak gördüğü teknoparkın hayata geçmesi için tüm engelleri aştıklarını belirten Vali Çiçek, teknoparkın hayata geçmesiyle Muğla’nın ticaret hacminin ciddi oranda artacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından Öğretim Görevlisi Filiz Öner'in teknopark ile ilgili sunum yaptı. Sunumun ardından Muğla Teknopark AŞ'nin ortaklık görüşmeleri için toplantı basına kapalı devam etti.