Muğla Odaları ve Borsa Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları ortak istişare toplantısında bir araya gelerek il genelinde üyelerin sorun ve taleplerini görüştü. Toplantı öncesi Marmaris’te bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ile de bir araya gelen Oda ve Borsa başkanları, tüm sektörlerden gelen talepleri Bakan Yardımcısı Alpaslan’a iletti.
Marmaris Ticaret Odası (MTO) ev sahipliğinde gerçekleşen Muğla Odaları ve Borsa Başkanları Ortak İstişare Toplantısı’na Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Mustafa Ercan, Meclis Başkanı Koray Özcan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Başkanı Osman Çıralı, Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, Meclis Başkanı Nurgül Candan, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer, Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ile Muğla Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Hurşit Öztürk ve Meclis Başkanı Uğur Özen katıldı.
Sorun ve talepler Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı’na iletildi
Ortak İstişare Toplantısı öncesi Ücretsiz Halk Plajı açılışa katılan Oda ve Borsa Başkanları, açılış için Muğla’ya gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ile beraberindeki Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy ile bir araya geldi. Görüşmede özellikle kontrollü normalleşme sonrası uygulanmaya devam eden işyeri çalışma gün ve saat kısıtlamasının turizm sektörüne olan olumsuz etkileri dile getirildi. Heyet görüşmede, kısıtlamaların bir an önce gevşetilmesi gerektiğini belirterek, iç turizmin hareketlendirilmesi konusunda başta restoran ve kafeler olmak üzere tüm işletmelerin kapanış saatinin 24.00’e alınması ile pazar günleri uygulanan sokağa çıkma yasağından turizm bölgelerinin muaf tutulmasını talep etti. Heyet ayrıca müzik yayını yapan işletmelere yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını, uzun süredir işsiz olan müzisyenlerin ise pandemi nedeniyle yaşadığı sorunlara çözüm bulunmasını istedi.
“Kısa çalışma ödeneği devam etmeli”
İngiltere ve Rusya olmak üzere tüm pazarlarda yaşanan gecikme ve belirsizliklerin başta konaklama sektörü olmak üzere tüm turizmcileri sıkıntıya soktuğunu belirten Muğla Odaları ve Borsa Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, Kısa Çalışma Ödeneği süresinin uzatılması gerektiğini belirtti. Heyet ayrıca, 2019 yılı Ekim ayından bu yana faaliyet gösteremeyen eğlence sektörüne destek talebini yineleyerek, işletmelerin ayakta kalabilmeleri için en az 12 ay ödemesiz ve faizsiz kredi desteği gerekliliğini vurguladı. Görüşmede son olarak eğlence sektöründe faaliyet gösteren tüm mekânların Temmuz ayı itibariyle gerekli tedbirler alınarak ve açık hava alanlarında müşteriye hizmet verebilmesinin sağlanması talep edildi.
‘Muğla için yeni projeler görüşüldü’
Görüşmenin ardından başlayan Muğla Odaları ve Borsa Ortak İstişare Toplantısı’nda turizme bağlı işletmelerin durumunu tartışan Oda ve Borsa Başkanları, bugüne kadar Oda üyesi işletmeler tarafından yapılan kredi kullanımları ve ciro kayıplarını gözden geçirerek, üye işletmelerin ayakta kalabilmesi için gerekli ilave ekonomik tedbirler konusunda talepte bulunulması hususunda fikir alışverişinde bulundu. Muğla ili geneline son yıllarda yaşanan ticari göçün bilançosunun tartışıldığı toplantıda, Muğla genelinde bugüne kadar tescil ettirilen Coğrafi İşaretlerin ulusal çapta tanıtılması için ortak çalışma yürütülmesi kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca, Muğla Valisi Orhan Tavlı önderliğinde Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Muğla Odaları iş birliğinde kurulması planlanan Apiterapi Ürünleri Üretim Tesisi konusunda detaylar görüşüldü.