MUĞLA ODALARI VE BORSASI İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİ KONUŞTU - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

MUĞLA ODALARI VE BORSASI İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİ KONUŞTU

Haber Tarihi: 11.03.2019

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde yapılan Muğla Odaları ve Borsası ortak toplantısında, İstihdam Seferberliği kapsamında sağlanan teşvikler detaylı olarak ele alındı.
SGK İl Müdürü Ahmet Ekecan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İlkay Türkoğlu, İŞKUR İl Müdürü İlyas Sarıyerli ve Muğla Odaları ve Borsa Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serkan Dirlik'in katıldığı toplantıda, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve Genel Sekreter Vekili Av. Ezgi Kullukçu, Muğla Ticaret Borsası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Marmaris Ticaret Odası, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, Marmaris Şubesi ve Bodrum Şubesi başkanları ile genel sekreterleri de yer aldı.

Toplantıda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde 25 Şubat 2019 tarihinde açıklanan ve toplam 8 teşviki içeren İstihdam Seferberliği 2019 teşvik paketindeki destekler ve mevzuat hakkında detaylı bilgi verildi, sorular cevaplandı. Ardından Muğla Odaları ve Borsa Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serkan Dirlik, TOBB Akademik Danışmanı olarak, Odalar bünyesinde, Muğla'nın ekonomik gelişmesi için yapılabilecek projelere dair bir sunum yaptı.

İstihdam Seferberliği 2019 şu tevşikleri kapsıyor:

1) YENİ İSTİHDAMA ÜCRET DESTEĞİ
İşverenler Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve verginin yanında ücret de ödemiyor. Devam eden 9 ay boyunca prim ve vergileri ödemiyor.

2) YENİ İSTİHDAMIN SGK PRİMİNE, VERGİSİNE DESTEK
İşverenler Aralık 2020’ye kadar her yeni istihdam için, 12 ay süresince SGK primlerini ve vergilerini ödemiyor. Kadın, genç ve engelli istihdamında ise bu destek 18 ay. İmalat ve bilişim sektöründeki istihdamlarda ise daha yüksek tutarlarda prim desteği var.

3) SİZ Bİ’ NEFES ALIN! ÜCRETLER BİZDEN DESTEĞİ
Ekonomik sebeplerle işyerinin tamamında yada bir bölümünde çalışma sürelerinin geçici olarak azaltmak veya faaliyetini durdurmak zorunda kalan işverenlere, 3 ay boyunca çalışılamayan dönem için çalışanların ücretleri devletten. Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları İŞKUR üzerinden.

4) MEVCUDU KORU, BU DA BİZDEN OLSUN DESTEĞİ
2019 yılı için 12 ay süreyle, çalışan sayısı 500’e kadar olan işverenlere aylık 150 TL, 500 ve üzeri çalışanı olan işverenlere aylık 101 TL asgari ücret desteği verilecek.

5) DÜZENLİ ÖDEMEYE DEVAMLI DESTEK
SGK Primlerini düzenli ödeyen işverene 5 puanlık indirim devletten.

6) KALKINMAYA İLAVE DESTEK
Kalkınmada öncelikli 51 ilde, işverenler tarafından ödenmesi gereken SGK primlerinin 5 puanlık indirimine ilave olarak 6 puanlık ek indirim devletten.

7) ÖNCE İŞBAŞI EĞİTİM SONRA İSTİHDAM DESTEĞİ
İşbaşı Eğitim Programları işverenlere ve iş arayanlara fırsatlar sunmaya devam ediyor. İşbaşı eğitim programlarına katılan kursiyerlerin 3 ay, imalat ve bilişim sektörüne 6 ay, siber güvenlik, kodlama, yenilenebilir enerji gibi günümüzün ve geleceğin mesleklerine 9 ay boyunca ücret ve sigorta desteği devletten. 2-5 yaş arası çocuğu olan kadın katılımcıların çocuk bakım destekleri de devletten.

8) İHTİYACINIZA UYGUN, NİTELİKLİ İŞGÜCÜ EĞİTİMİNE TAM DESTEK
Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) kapsamında, iş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli işgücünü hazırlamak için, 8 aya kadar mesleki eğitim kursları düzenlenecek. Kursiyerlerin ücretleri ve sigortaları devletten.