Muğla Milletvekillerinin tamamının katıldığı Muğla Odaları ve Borsası Müşterek Toplantısında konuşan FTSO Başkanı Osman Çıralı Fethiye’nin acil çözüm bekleyen sorunlarını dile getirdi. Çıralı toplantı sonunda FTSO tarafından Fethiye’nin önemli sorunlarına ilişkin hazırlanan raporu Muğla milletvekillerine takdim etti. Toplantıda 24 Haziran seçimleri sonucunda meclise Muğla milletvekili olarak giren 7 milletvekili de ilk kez bir araya geldi.
Muğla Odaları ve Borsası Müşterek Toplantısı 26 Ekim Cuma günü Muğla Ticaret Borsasının ev sahipliğinde yapıldı. Muğla Ticaret Borsası Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Milas Ticaret ve Sanayi Odası Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Marmaris Ticaret Odası Bodrum Ticaret Odası ile İMEAK Deniz Ticaret Odasının Marmaris Fethiye ve Bodrum Şubeleri yöneticilerinin katıldığı toplantıya Muğla Ak Parti Milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan CHP Milletvekilleri Mürsel Alban Burak Erbay Suat Özcan ve Süleyman Girgin İyi Parti Milletvekili Metin Ergun davetli olarak katıldı. 24 Haziran seçimlerinin ardından ilk kez Muğla Odaları ve Borsası Müşterek Toplantısı vesilesiyle bir araya gelen bölge milletvekilleri bu tür organizasyonlara katılmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını adına FTSO Başkanı Osman Çıralı Yardımcısı Kemal Hıra Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İbrahim Erdem Yönetim Kurulu Üyeleri Halil İbrahim Öztürk Emre Başaran Ramazan Dim ve Genel Sekreter Vekili Av.Ezgi Kullukçu katılım sağladı. FTSO adına Osman Çıralı konuşma yaparak Fethiye’nin acil çözüm bekleyen sorunlarını dile getirdi.
Muğla’nın en büyük özel sektör yatırımı bürokrasinin ilgisini bekliyor
Osman Çıralı konuşmasında ilk olarak Babadağ Teleferik Projesine değindi. 2011 yılında alınan projenin bürokrasiden kaynaklanan gecikmeler nedeniyle 7 yıl sonra ihale edilebildiğini kaydeden Çıralı ihale sonrasında teleferik kalkış istasyonunun yer değişikliğinin gündeme geldiğini uygun yer için başvurunun yapıldığını ancak ön izin onayı beklediklerini söyledi. Çıralı “Fethiyemizin 25 yıllık hayali olan Babadağ Teleferik Projesi’nin planlandığı gibi 2019 yılı sonuna kadar tamamlanarak hizmete sunulabilmesi için ön izin bekliyoruz. Projenin sağlayacağı yararlar dikkate alındığında proje büyük önem arz ediyor. Ancak projenin hızlanarak süresinde tamamlanabilmesi için elzem olan ‘Ön Onay Dosyası’ uzun bir süredir Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde bekliyor. 22 Ekim tarihi itibarıyla Babadağ’dan yapılan yamaç paraşütü atlayış sayısı 154 bini geçti. Rakamlar da gösteriyor ki Babadağ’ın marka değeri her geçen gün daha da artıyor. Babadağ ülke ve bölge turizmi açısından daha da önemli bir noktaya geliyor. Babadağ Ölüdeniz’den sonra yurt dışı tanıtımlarında Türkiye’nin ikinci tanıtım yüzü olacak. Ülkemiz ve bölgemiz turizmine dolayısıyla da ekonomimize sağlayacağı faydalar dikkate alındığında projenin zamanında tamamlanabilmesi için ‘Ön İzin Dosyası’nın ivedilikle inceleme ve onay süzgecinden geçirilmesini bekliyoruz. Kamu ve özel sektör işbirliği içerisinde tüm kurumların üzerine düşen görevi layıkıyla ve zaman kaybetmeden yerine getireceğine olan inancımızı koruyoruz” dedi.
Belcekız Plajı kamu yararı göz önünde bulundurularak işletilmeli
Osman Çıralı; Babadağ ve yamaç paraşütü sporu ile bağlantılı olarak Belcekız Plajında yamaç paraşütü inişlerinde yaşanan sıkıntılara da değindi. İniş için kullanılan Belcekız plajında uygulanan işletmecilik anlayışının sportif faaliyetleri riske attığını ve kazalara sebep olduğunu söyleyen Çıralı “Belcekız Plajı doğal güzelliğinin yanı sıra dünyaca ünlü Babadağ Hava Sporları Merkezinin iniş alanı. İniş alanlarında büfelerin konuşlandırılması çalılık alanlar oluşturulması uçuş güvenliğini ciddi derecede sekteye uğratmakta ve bölgemizin imaj ve itibarını da zedelemektedir. Nitekim Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali başta olmak üzere son yıllarda yaşanan kazalar ve son zamanlarda inişlerde yaşanan kazaların sayısının giderek arttığını görüyoruz. Bu noktada Belcekız Plajı sadece bir plaj olarak düşünülmemeli aynı zamanda sportif faaliyetler için de kullanılan bir alan olduğu unutulmamalıdır. Hızla gelişen yamaç paraşütü sporunun güvenle yapılabilmesi için orada kamu yararı gözeten bir işletme anlayışına ihtiyaç var. Kaldı ki teleferik projesinin tamamlanması ile birlikte Babadağ’dan atlayış sayının en az iki katına çıkması bekleniyor. Bu da gelecekte pistlerin ve Belcekız Plajındaki iniş yerlerinin yetmeyeceği anlamına geliyor. Yatırımcı firma bunun önlemini almak için 1800 ve 1900 pistlerinde yeni pistler açtı. Ancak iniş noktası sorununu çözmek için Belcekız Plajının işletme hakkının 2011 yılından bu yana Babadağ Yamaç Paraşütü Pistlerinin işletme hakkına sahip ve kar amacı gütmeyen Odamızın bağlı ortaklığı Fethiye Güç Birliği’ne verilmesini talep ediyoruz. Belcekız Plajı işletmesinin bölgeyi bilen önceliği çevreyi koruyarak bölgenin turizm gelirini arttırmak olan Odamız iştirakine verilmesi bölgemiz turizmine yamaç paraşütü sporuna katma değer sağlayacaktır.
Öte yandan plajdan elde edilen turizm gelirinin tümü yine bu bölgenin doğal güzelliğinin korunmasına altyapısının iyileştirilmesine ayrılması mümkün olacaktır” diye konuştu.
OSB şart
Osman Çıralı Fethiye ve Seydikemer’i ayrı düşünmediklerine konuşmasında vurgu yaparak Seydikemer bölgesinin ihtiyaçlarına da yer verdi. Seydikemer bölgesinin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmiş düzeyde uygulandığı ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir yer olduğunun altını çizen Çıralı Seydikemer’de Tarıma Dayalı Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesine gereksinim duyulduğunu belirtti. Çıralı yapılacak hayvancılık OSB’nin sadece bölgeye değil ülkemize de hem et hem de süt üretiminde önemli katkıda bulunacağını dile getirdi. Osman Çıralı gerekli süreçlerin hızla tamamlanması için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Muğla Valiliği Muğla Büyükşehir Belediyesinin desteğini istedi.
Fethiye’nin sorunları milletvekillerine rapor halinde sunuldu
Çıralı konuşmasının ardından Muğla Milletvekillerine Fethiye’nin sorunlarına ilişkin hazırlanan raporu sundu. Raporda Babadağ Teleferik Projesi yer değişikliği ön izini çalışması Belcekız plajının işletim hakkının Fethiye Güç Birliği Şirketine verilmesi talebi ve hayvancılık ihtisas OSB kurulmasının yanı sıra Kay Köy’ün imar sorunu Fethiye Körfezinin kirliliği Fethiye’nin trafik ve otopark sorunu da yer aldı.
Toplantıda diğer Odaların ve Borsanın başkanları da sunumlar yaparak faaliyet alanlarına ilişkin sorun çözüm önerisi ve talepleri dile getirdiler. Toplantı sonunda Odalar ve Borsa tarafından hazırlanan raporlar bölge milletvekillerine takdim edildi. Milletvekilleri bu sorunların takipçisi olacaklarını ve Ankara’da bunlarla ilgili çalışma yapacaklarını ifade ettiler.