Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile beraberindeki Muğla Odaları ve Borsası, ‘Kademeli Normalleşme Tedbirleri’ kapsamında kapalı kalan yeme-içme işletmelerinin 1 Haziran’ı beklemeksizin açılması için, İçişleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Muğla Valiliği bünyesinde girişimde bulundu. Girişim sonrası yapılan ortak açıklamada, yeme-içme sektörünün çok zor durumda olduğu belirtilerek, işletmelerin açık alanlarında müşteri kabul edebilmesi için yasağın biran önce kaldırılması istendi.
Açıklamada, Kademeli Normalleşme Tedbirleri kapsamında halen kapalı olan yeme-içme işletmelerinin tükenme noktasına geldiği vurgulandı. Muğla’nın en önemli gelir kaynağı turizm sektörünün ana bileşeni ve hizmet sektörünün en temel ayağı yeme-içme işletmelerinin, 1 Haziran’ı beklemeksizin açılması gerektiği belirtilen açıklamada, turizmde yaşanılan hareketlilikle birlikte yerli ve yabancı misafirlere iyi hizmet vermenin çok önemli olduğu kaydedildi. İl genelinde turizm işletmelerinin yabancı ziyaretçilere hizmet vermeyi sürdürdüğü aktarılan açıklamada, gelen ziyaretçilerin kapalı işletmelerle karşılaşmasının pandeminin ekonomik etkilerini gelecek yıllara taşıyacağının, aynı zamanda ülke imajını da zedeleyerek turizm sektörüne büyük darbe vuracağının altı çizildi.
Yeme-içme işletmelerinin 17 Mayıs’ta faaliyete geçmek için tüm hazırlıklarını tamamladığı anlatılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi;
“Bu süreçte yeme-içme faaliyeti gösteren tüm işletmelerimiz, aksi herhangi bir açıklama olmadığı için, tüm planlarını 17 Mayıs’ta açılma üzerine yaptılar ve şehir dışındaki personellerini görev mahalline davet ettiler. Nitekim şehir dışından gelen çalışanlar için konaklama ve günlük yevmiyeleri kişi başı en az 300 TL’lik bir maliyet oluşmaktadır. Öte yandan üye işletmelerimiz tamirat ve tadilâtlarını imkânları olmadığı halde, 17 Mayıs’ta açılmaya göre tamamladılar. Parası olanlar ellerinde kalan son paralarını tamirat-tadilat işlerine harcadılar, olmayanlar ise borçlanarak tadilat yaptılar. Bunların yanı sıra her türlü ürün tedarikleri (taze ürünler dahil) ve ekipman ihtiyaçları giderildi. Elbette ki, bu da orta ölçekli bir işletme için 30-40 bin TL’leri bulan bir harcama kalemi anlamına gelmektedir.
Bildiğiniz üzere turizm faaliyetleri 58 sektörü beraberinde geliştirerek, kazan-kazan ilişkisi içinde büyük bir ticari hareketliliğin oluşmasını sağlamaktadır. Bu sebeple yöremizin ticari hayatının daha kötü günler yaşamaması adına öncelikli talebimiz, 1 Haziran tarihi beklenmeksizin yeme-içme işletmelerinin açık alanlarda hijyen ve mesafe kurallarına uyarak, HES kodu ile misafir kabul etmesine izin verilmesidir. Havaların ısınması ile beraber açık alanlarda oturulması mümkün olmaya başlamıştır. Bu noktada yeme içme işletmelerinin açık alanlarında, 1 Haziran tarihine kadar misafir kabul edilmesine izin verilmesini talep ediyoruz.”