Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası’nda Turizm Zirvesi Yapıldı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası’nda Turizm Zirvesi Yapıldı

Haber Tarihi: 11.05.2012

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Dünya Gazetesi`nin katkılarıyla düzenlenen “Turizm Zirvesi” toplantısı MUTSO Konferans Salonunda gerçekleştirildi

 

Odamız Yönetim Kurulu başkanı Akif Arıcan ve Yönetim Kurulu Üyesi Günay Özütok`un katıldığı zirve, Muğla Sanayi ve Ticaret Odası`nın ev sahipliğinde ve Muğla Valisi Fatih Şahin Başkanlığı`nda gerçekleşti. Turizm zirve toplantısı ile Muğla turizmi masaya yatırıldı. Muğla Valisi Fatih Şahin, Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hilmi Giresun, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, turizm sektörünü ilgilendiren diğer kurum, kuruluş ve dernek ve odaların temsilcileri ile Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal toplantıya katıldı. Turizm zirvesinin açılış konuşmasını yapan ev sahibi Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, turizm sektörü ile ilgili mevcut durumu, gelecekteki beklentilerini ve Muğla turizmini 12 aya nasıl yayabilecekleri konusundaki düşüncelerini paylaştı. Turizm sektörünün, Türkiye ekonomisi için önde gelen sektörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Karakuş, turizmden elde edilen gelirin tamamını, ürünlerin kendi üretim ve hizmetleri olmasından dolayı ihracat olarak değerlendirilebileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin turizmden elde ettiği yaklaşık 22 milyar dolarlık gelirin, cari açığı küçültmesi bakımından önemli bir faktör olduğuna değinen Karakuş “Türkiye ve bölgemiz açısından turizmden gelecek olan gelir çok önemli. Turizmden gelecek olan gelir cari açığı kapatacak en büyük aktör. Muğla’nın sahip olduğu çok büyük bir potansiyel var. Turizm 12 aya yaymak için oda olarak birçok projemiz var. Karia’da yaşam adıyla bir yürüyüş yolu hazırlıyoruz. Bu yürüyüş yolu 710 km bir yürüyüş yolu olacak. Ve yürüyüşle ilgilenen turistlerden farklı bir alternatif yolu ile gelir sağlamayı hedefliyoruz. Bu gelirde kırsal kesimdeki köylülerinde içine girmesi ile köylülerin de geliri artacaktır. Fuar alanı için valilik ve özel idaremizin ortalığıyla hazırladığımız projemiz sürüyor ve açılacak olan fuar alanı ile yerli ve yabancı turistleri buraya çekebileceğimizi düşünüyorum. Muğla’nın önemli kültürleri arasında yer alan Yörüklük ve her yıl yapılan yörük şenlikleri bakanlığın desteği ile çok iyi bir noktaya geliyor. Ülkemizin ve bölgemizin Expo’yu alması büyük bir kazanç olacaktır. Expo’ya gelecek 10-15 milyon misafir büyük bir katma değer katacaktır. Expo’ya İzmir’e değil Ege olarak düşünüyor böyle destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı. Karakuş, Muğla`ya yapılacak yatırımlarda yaz ve kış nüfusunun birlikte değerlendirilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

 

Vali Şahin, ‘Muğla 10 milyon turisti ağırlayacak potansiyelde’

 

Muğla’nın lokomotif sektörlerinin kültür ve turizm olduğunun altını çizen Muğla Valisi Fatih Şahin, tarım madencilik sektörlerini turizmle kaynaştırarak, oluşan güçle yeni bir sinerji oluşturmak gerektiğini kaydetti. Tarım ve turizmin birlikte neler yapabileceğini ve bu anlamda turizmi çeşitlendirme ve yenilikler başlığı altında masaya yatırılmasının fayda sağlayabileceğine dikkat çeken Vali Şahin, “Başarının sırrı yenilikçilik ve dünyada gelişmeleri takip etmekten geçiyor. Turizm de kaliteden ödün vermeden Muğla turizmini daha iyi yerlere getirmek için çok çalışmamız gerekiyor. Gelen turist sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Vitrinsel sunumlarımızda düzenleme yaparsak Muğla 10 milyon turisti ağırlayacak potansiyele sahip. Her zaman nicelik değil nitelikte önemli. Daha çok para harcayan turisti buraya getirmemiz lazım. Ayrıca sağlık turizmi genişletilmeli. Muğla’nın sağlık alanı kabul edilmesi durumunda çok güzel bir hareketlilik olacaktır. Gerekli yazışmalarımız sürüyor. Muğla’da turizmin sürdürülebilir hale gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu. Vali Şahin, dünyada yaşanan en büyük sorunun işsizlik olduğuna işaret ederek, turizmde, yeni istihdam alanları oluşturmaya çalıştıklarını da anlattı.

 

“Muğla kültürel zenginliklerini sergileyemiyor”

 

Muğla`nın kültürel zenginliklerinin ön plana alınması gerektiğinden ve vitrinsel sunumda eksiklikler olmasından yakınan Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün de yaptığı konuşmada, turistlerin bölgenin kültürel ve tarihi özellikleri hakkında yeterince bilgi sahibi olamadığını söyledi. Muğla’da ‘turizm master planı’ yapılması gerekliliği üzerinde duran Başkan Gürün, master planından hangi sektörlerin etkileneceği, sektörlerin birbiriyle bağlantısı, bu sektörlerin nerelere hedef alması ve hedeflere ne zaman gelmesi ve bunların finansmanının nasıl sağlanacağı gibi konuların plana dahil edilmesinin Muğla’yı daha iyi tanıtmada fayda sağlayacağını söyledi. Başkan Gürün, konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz turistlere, sadece denizi, kumu ve güneşi sunuyoruz. Muğla`nın doğal güzelliklerinin, ormanlarının ve 195 ören yerinin tanıtımına daha fazla önem vermeli, Muğla`nın kültürel ve arkeolojik zenginliklerinin dünyaya tanıtılması için yapılan projeleri artırmalıyız. Belediye olarak önümüzdeki günlerde Yörük kültürünün tanıtımına katkı vermeyi planlıyoruz.”

 

Bölge içerisinde turizmden nasibini alamamış bir ilçe olarak turizmi çeşitlendirerek, turistin daha fazla para harcayacak projeler üretmesi gerekliliği üzerine konuşma yapan Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal, var olanın üzerinde daha iyi nasıl olunur görüşünün yanında, turizmin el değmemiş yerleri için yeni yapılanma planı yapılmasının şart olduğunu belirtti. Başkan Şenkal, turizm de alt yapıyı oluşturacak her düzenlemenin tüm bölgeye uygulanacak şekilde planlanması gerektiğinin altını çizerek, plan içerisinde turizm alanı ilan edilmesi gereken yerler arasına girmeliyiz şeklinde konuştu.

 

MUTSO Meclis Başkanı Hilmi Giresun: Yatırımcı yalnız kalıyor

 

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hilmi Giresun kamu ve özel sektörün bir araya gelerek sorunlarını konuşuyor olabilmesinin önemine dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti.Çünkü hepimiz sektördeyiz. Sorunları hep yaşayacağız. Ülkede hep kriz geçireceğiz. Ama bir tane şey vardır satılık fabrika satılık otel hep bu krizlerde hepimiz bunları yaşadık. Şartlar ile mücadele edemiyoruz. Avrupa ile mücadele edemiyoruz.

Bir KDV’i bir ÖTV’i düşüremiyoruz. Onlar ile aynı şartlarda mücadele edemiyoruz. Sorunlarımız sadece özel girişimcinin sorunu değil devlet politikası da olmak zorundadır. Bence yatırımcı sorunlarını yaşarken yalnız kalıyor ve bunun yanı sırada ülkenin en önemli sorunlarını yükleniyorlar. Sayın başkanın dediği gibi hiç bir otelin elektriğinin kesilmemesi lazım, en önemli geliri getiren ilin teşvikte mutlaka geride değil başta 1. sırada olması lazım. Her beş yılda otelin yenilenmesi için desteklerin alınması lazım. Yatırımcının önü açılmalı. Yaklaşık bir ay evvel Türk Ticaret Kanunu’nu tartıştık. Türk Ticaret Kanunu’nun da şirketlerin ne kadar zora gittiğini, ne kadar yatırımcının önünün kesildiğini, bu kanunları da biliyorsunuz onun için yatırımcının önü açılması gerekiyor. Yatırımcının teşvik edilmesi gerekiyor. Hep beraber bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Eğer biz turizmde başarı elde edeceksek paket turizminden elde etmek zorundayız. Tarihi ören yerlerimiz ortaya çıkarılmalı yatırım politikasıdır, yatırım yapılmalıdır. Otele gelen ancak yüzde 1’inin ören yerlerini ziyaret ettiğini düşünüyoruz. Veriler bu şekilde ama en önemli harcamaların ören yerlerinde verilen paralar olduğunu biliyoruz. Bir müzeye çok yüksek parayla girdiğimiz oluyor. Bunun için çeşitlenme yapılmalı. Üniversitelere çok büyük görev düşüyor. Üniversitemiz aktif bir rol oynamalıdır”.

 

Bölge insanına istihdam yaratacak şekilde turizm yapmalıyız

 

Toplantıda ortak fikir olarak, turizmin on iki aya yayılması ve maden ile tarım sektörlerinin kültür ve turizmle birleştirilmesi gerektiği üzerinde duran katılımcılardan Bodrum Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Arif Yılmaz, turizmin en büyük sıkıntılarının başında nitelikli personel olduğuna dikkat çekti. Doğayı sevmeyen, tarihi ve işi doğru düzgün bilmeyen insanlarla turizm yapmaya çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, “Nitelikli personel açısından baktığımız zaman artık yeterli ücreti verdiğiniz zaman bulabiliyorsunuz. Özellikle Muğla da bu konu için ciddi kurslar açılıyor. Valilik bu konuda çok ciddi bir şekilde eğilerek çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda satılan fiyatlarla çalıştırabildiğimiz personel asgari ücretle çalıştırabildiğimiz personeldir. Bölge insanı asgari ücret ile çalışarak geçinemediği için bölgemiz pahalı bir bölge ve altı aylık göç alıyoruz. Dolayısıyla bu şekilde yatak sayısını arttırmakla bölge istihdamını arttıramayız sadece mevsimlik işçi sayısını arttırırız. Demek ki birazcık daha bölge insanına istihdam yaratacak şekilde, biraz daha üst seviyede hobisi olan insanları çekebilecek turizm yapmamız gerekiyor. Değerlerimizi iyi tespit edip korumaya daha fazla çalışabilirsek sürdürülebilir turizme çok büyük fayda sağlanmış olacaktır” dedi.

 

Dünya turizmi kent turizmine kayıyor

 

Turizmin zirve toplantısının son olarak anlamlı konuşmasını yapan Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, hocasının söylediği “Method o kadar önemsizdir ki sadece esas olan etkiler” sözleriyle toplantının konusunu özetledi. Doğruyu bulabilmek adına aykırıyı da söylemeye yer vermenin önemine değinen Bozkurt, “Turizm dediğimiz için Dünya turizmi kent turizmine çok hızlı bir şekilde kayıyor. Dünyada önümüzdeki 20 yıl içerisinde 9 milyar insanın 7 milyarının kentlerde yaşayacağı bir şekle dönüşüyor. Bu yüzden bütün dünyada kent turizmi çok öne çıkıyor. Kent turizmi öne çıkarken bundan çevre kentlerde yararlanıyor. Ciddi bir kent envanteri yapmadan, kentin varlıklarını ortaya çıkarmadan kalkınma olmaz. Çünkü kalkınmanın çok temel bir kuralı var o da elinin menzili altındaki kaynakları etkin ve verimli kullanamayan bir ülke dışarıdan ne kadar kaynak bulursa bulsun onu becerikli olarak kullanamaz” şeklinde konuşmasını tamamladı.

 

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.