İstanbul’da faaliyet gösteren Muğla İl ve İlçeleri Kültür ve Tanıtım Derneği (Muğlalılar Derneği) Yönetim Kurulu üyeleri, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nı (FTSO) ziyaret ederek, Fethiye Belediye Başkanı Âlim Karaca, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü.
İstanbul’da bulunan Muğlalılar arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, İstanbul’da okuyan Muğlalı öğrencilere destek olmak ve İstanbul’da Muğla ve ilçelerinin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla kurulan ve 30 yıldır faaliyetlerini sürdüren Muğla İl ve İlçeleri Kültür ve Tanıtım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertürk ve Yönetim Kurulu üyeleri, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu üyeleri Ramazan Dim, İbrahim Erdem ve FTSO Genel Sekreteri Av. Ezgi Kullukçu ile 13 Temmuz 2022 tarihinde FTSO Meğri Salonu’nda görüştü.
Ziyarette derneğin faaliyetleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertürk, ilk önceliklerinin Muğla’dan İstanbul’a gelen öğrencilere destek olmak ve burs imkânları sağlamak olduğunu söyledi. İstanbul’da yaşayan Muğlalı sayısının Türkiye’nin diğer illerine göre çok düşük olduğunu vurgulayan Ertürk, bu alanda Hakkari’nin ardından sondan ikinci sırada olduklarını belirtti. İstanbul’da Muğla iline kayıtlı yaklaşık 16 bin kişinin yaşadığını anlatan Ertürk, “İstanbul’da yaklaşık 1300 1500 Muğlalı ile doğrudan iletişim kurabiliyoruz. Muğlamızı en iyi şekilde tanıtmak ve temsil etmek için çabalayan bir derneğiz. Son dönemde yaklaşık 170 bin TL’lik bir burs bütçemiz vardı. 56 öğrencimize burs imkanı sağladık. Birçok önemli kurum ve kuruluşta görev yapan Muğlalılar var. Staj ve iş bulma konularında da öğrencilerimize destek olmak için çalışıyoruz.” dedi.
4 Ağustos tarihini ‘Muğlalılar Günü’ olarak kutladıklarını anlatan Başkan Ertürk, “Bu günün geniş çevreler tarafından kutlanması konusunda girişimler yapıyoruz. Ayrıca Muğla yemeklerini bir kitap haline getirme konusunda çalışıyoruz. Türkiye’de çayın tarımına ve yayılmasına öncülük etmiş, ‘Çayın Babası’ olarak adlandırılan Zihni Derin’in hayatını da kitap haline getirme projemiz var. Biliyorsunuz kendisi Muğlalıdır ve ülkemiz için çok önemli bir şahsiyettir.” diye konuştu.
Muğla’nın coğrafi işaretli ürünlerini de yakından takip ettiklerini belirten Başkan Ertürk, ürünleri ön plana çıkarmak, etkinliklerine katılmak ve tanıtıma katkıda bulunmak için yoğun mesai harcadıklarını sözlerine ekledi.
Coğrafi işaretli ürünler konusunda FTSO ile birlikte çalıştıklarını İstanbul ve Ankara’da ses getiren tanıtımlar yaptıklarını aktaran Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise “Fethiye’nin ve dolayısıyla Muğla’nın tanıtımı için biz de yoğun gayret gösteriyoruz. Odamız ile tüm etkinliklerde birlikte çalıştık. Gerçekten güzel bir birlikteliğimiz var. Derneğimizi de yakından takip ediyorum. Çalışmalarınız Fethiyeli bir kardeşiniz olarak beni gururlandırıyor.” dedi.
Dernek yönetimini ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı da “İstanbul’da EMİTT başta olmak üzere birçok fuar gerçekleştirdik. En son zeytinyağımızı tanıtmak üzere katıldığımız fuarda derneğimizden birçok kişi bizleri ziyaret ettiler. Stantlarda dernekten Muğlalı öğrencilerin görev alabileceği bizlere ilettiklerinde gerçekten çok mutlu olduk. Bizim de amacımız ürünlerimiz üzerinden ilçelerimizi ve ilimizi tanıtmak. Biz de her zaman derneğimiz ile işbirliğine hazırız. Yüklendikleri misyon ve aldıkları sorumluluktan ötürü kendilerine çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
Ziyaret sonunda Dernek Başkanı Mustafa Ertürk tarafından Başkan Alim Karaca ve Başkan Osman Çıralı’ya dernek tarafından bastırılan Ali Ekber Aktaş’ın ‘Bilime Yaşanmış Yaşam; Prof. Dr. Sedat Katırcıoğlu’ ile Abdullah Kırbaş’ın fotoğraflarından oluşan ‘Kuş Bakışı Muğla’ kitapları hediye edildi.