Muğla Odaları, Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesine talep ve beklentilerini ilettiler. Bodrum'dan Milas'a Marmaris'ten Fethiye'ye tüm bölgede yaşanan öncelikli sorunlar Odalar tarafında belirlenmiş, MUTSO'nun sekretaryasında bir araya getirilmişti.
Bölgelerde yaşanan sıkıntıların görüşüldüğü toplantıya FTSO adına katılan Meclis Başkanı Osman Çıralı ile Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, bölgemizde yaşanan sorunları sözlü olarak da dile getirdiler.
Büyükşehir Belediye heyeti daha önce belirlenen 25 sorunun yanında toplantıda sözlü olarak gündeme getirilen sorulara verdikleri cevap ve açıklamalarla Muğla genelinde yaşanan sorunlara ilgisiz olmadıklarını göstererek Odalardan tam not aldılar.
26 Ağustos Salı Günü MUTSO Meclis Salonunda yapılan toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ticaret ve Sanayi Oda başkan ve yöneticileri, Ticaret borsası, Deniz Ticaret Odaları Başkanları ile yöneticileri katıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi’nin Daire Başkanları ile şube müdürlerinin de eksiksiz katılması dikkat çekti.
Muğla Odalarının talep ve beklentilerinin iletildiği toplantıda Büyükşehir Belediyesinden de konularla ilgili açıklamalar yapıldı. Toplantı Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş'un Oda, Borsa ve deniz ticaret odalarının taleplerini açıkladığı konuşmasıyla başladı. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla odaları olarak 10 yıldır ortak bir çalışma içinde olduklarını belirterek “Ortak çalışmamız Türkiye’deki odalar ve borsalar içinde ilk ve tek örnek. Bugüne kadar yaptığımız bu örnek çalışmayı bundan sonra da Muğla Büyükşehir belediyemiz ile yürütmek arzusundayız. Muğla’daki 5 Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası ve Marmaris, Fethiye ve Bodrum Deniz Ticaret Oda başkanlarımızın yörelerindeki önemli gördükleri taleplerini 25 başlıkta topladık. Bu taleplerin içinde yerel bazda çözülecekler var, merkezi hükümet ile çözülecekler var. Bu taleplerin çözümünde işbirliği içinde olmamızın Muğla adına katkıları kat kat artacaktır” dedi.
"Her Konuda Arayın : 444 4801"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün konuşmasında eylül ayının ortasından sonra ilçeleri ziyaret ederek sorunlar hakkında tespitlerini anlatacaklarını dile getirdi. Osman Gürün açıklamasında tüm vatandaşların her türlü sorunlarında 444 4801 numaralı telefonu aramalarını belirterek "Telefonlarımız kayıt altında, ilettiğiniz sorun ve beklenti hakkında mutlaka size bilgi verilecek" dedi. Yıllardır çözülemeyen sorunların büyükşehir olunca hemen çözülsün beklentisi olduğunu dile getiren Osman Gürün "Büyükşehir seçimlerinin ardından göreve geldikten sonra iç organizasyon ile ilgili fikir ürettik. Vatandaşların, yıllardır yaşanan sorunlar için "büyükşehir olduk, çözülsün" deme gibi haklı talepleri de var. Her şey bütçe ve bütçe şartlarına ve yetki alanlarına bağlı olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği değerlendirilecek. Eylül ayından itibaren ilçe ilçe ziyaretlere başlayacağız. Önümüzdeki bütün bir kış boyunca sizlerle bir araya gelerek tespitlerimizi yaparak stratejik planımızı oluşturacağız. 2015 yılının Mart-Nisan aylarından itibaren 2015 programımıza başlayacağız. Coğrafya olarak Muğla diğer Büyükşehirlere oranla çok farklı bir yapıya sahip. Yıllardır ezberlediğimiz 1124 km. kıyı şeridimiz, Sayın valimizin hesaplatması ile 1494 km olarak çıktı. Neticede Muğla, Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip il. Muğla’da yapılacak çalışmaları hep birlikte yapacağız. Sizin fikirleriniz bizim için çok önemli. Oda ve Borsa’nın önerileri ve talepleri arasında yerel bazda çözülecekler var, bunun yanında merkezi yönetim ile çözülmesi gerekenler de var. Bunu da hep birlikte hareket ederek bu sorunun çözümünü için çaba göstereceğiz. Bizimle beraber büyükşehir olan 14 belediye ile kıyaslandığımızda iyi bir konuma geldik. Doğasıyla, deniziyle, arkeolojisiyle çok zengin bir ilde yaşıyoruz” dedi.
Toplantı daire başkanlarının sorunlara açıklık getirmesi ve çözümü için yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vermeleriyle devam etti.
"Fethiye Kruvaziyer Limanı İçin Görüşmeler Sürüyor"
Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürlüğünce yapılan açıklamada Fethiye Kruvaziyer Limanı için Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiği belirtilerek, "Kruvaziyer limanı Fethiye turizmi ve ilimiz için çok önemli. Fethiye Kruvaziyer Limanının yapılması için elimizden gelen tüm katkıyı sağlamaya hazırız" dendi.
Öte yandan İlçeler arası yolcu taşıma konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı örnek olarak Köyceğiz'e gidecek yolcunun Ortaca araçlarına binemediği belirtilerek "Hazırladığımız çalışmada üç bölümde incelediğimiz hatlarda çalışan kooperatifleri hem esnafın hemde vatandaşın çıkarına olacak şekilde birleştirip sorunu çözmeyi planlıyoruz" dendi.
Toplantıda söz alan FTSO Başkanı Akif Arıcan Kaya Köyünün imarının gelmemesi nedeniyle ciddi sıkıntı yaşandığını belirterek "Kaya Köylüler imar planı olmaması nedeniyle yıllardır sıkıntı içinde bırakıldı. Çocuğuna ailesine ev yapmak isteyen bir çok kişi kaçak inşaat yapmak zorunda kaldı. Bölgeye uyumlu olmayan kaçak yapılar da doğayı ciddi şekilde bozdu. Kaya Köyü'nün imarı için nasıl bir çalışma içerisindesiniz?" diye konuştu.
"Kaya Köyü'nün İmarında Süreç Hızlandı"
İmar Daire Başkanlığınca yapılan açıklamada, bir kaç gün önce Muğla'ya gelen Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Genel Müdürü Osman İyimaya ile konuyu görüştüklerini belirterek "İlgili dairelerden görüşlerin toplanması konusunda sürecin hızlanması ile ilgili yazıyı dosyamızda yer alıyor. 2015 Yılı içerisinde ciddi mesafe alacağımızı düşünüyoruz" dendi.
MUSKİ Daire başkanlığınca yapılan açıklamalar toplantıda dikkat çeken konuların başında yer aldı. 1 Milyar 800 Milyon Lira borç ile devralınan MUSKİ'nin 145 Milyon lira bütçe ile hizmet vermeye çalışıldığına dikkat çekilerek borcun 1 milyar 400 milyon lirasının Marmaris Belediyesi'nden geldiğine işaret edildi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün borç ile ilgili açıklamasında "Borç nereden geldi önemli değil. Borç hepimizin borcu. Bunu bir şekilde ödeyeceğiz. Ama kredi alacağız, yapılandıracağız, hibe bulacağız yada kaynak yaratacağız. Borcumuz var diye yatırım yapmayacak da değiliz, yatırımlarımızı da yapacağız" diye konuştu.
"Ölüdeniz Arıtması Yetersiz"
MUSKİ Daire Başkanlığınca, Ölüdeniz Arıtması ile ilgili yapılan açıklamada, arıtma tesisinin ciddi oranda yetersiz kaldığına dikkat çekilerek, kışın yağmur suyu ile mücadele edilen arıtmanın yaz aylarında planlanan nüfusun çok daha fazlasına hizmet verilmeye çalışıldığına dikkat çekildi. FTSO'nın arıtmanın yetersiz görüşüne katıldıklarını belirten MUSKİ yetkilileri, orada çok kötü bir durum var, deniz deşarjıyla da plaj kirletiliyor. Ölüdeniz arıtmasının kapasitesinin artırılmasını bu sene planlamamız içine almaya çalışıyoruz" dendi.
FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı Fethiye Arıtma Tesisiniz yeterliliğini sorduğu MUSKİ yöneticilerine hitaben yaptığı konuşmada, "Yeterli değilse herhangi bir çalışma var mı? Üyelerimizden koku konusunda ciddi şikayet alıyoruz" dedi.
"Fethiye Arıtmasında Sorun Yok"
Soruyu cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yapılan incelemelerde deşarj çıkışında koku olmadığını belirterek "Bakanlık arıtma çıkış değerlerini online olarak izliyor. Fethiye Arıtma Tesisinde sorun yok. Derelere sadece arıtma tesisinden değil başka atıklarda geliyor. Yıllardır dere yatağıunda biriken ve bekleyen çamur, atıksuyla birleşince koku meydana geliyor. Kokunun önlenmesi için çamurun alınması lazım. Gelen şikayetlerde "Arıtma eskiden çalışıyordu, şimdi çalışmıyor koku var" dendi, gittik araştırdık, inceledik sonuç bu. İşletmecilerimiz haklı, koku var ama arıtmadan kaynaklanan bir sorun yok" dendi.