ODAMIZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI AKİF ARICAN GİRİŞİMCİLİK DERSİNE KONUK OLDU - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ODAMIZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI AKİF ARICAN GİRİŞİMCİLİK DERSİNE KONUK OLDU

Haber Tarihi: 06.10.2017

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Fethiye İşletme Fakültesi Girişimcilik dersine konuk oldu. Kendi iş hayatını ve Fethiye bölgesinin girişimcilik fırsatlarını öğrencilerle paylaşan Arıcan, dersin ardından yemekhanede öğrencilerle birlikte yemek yiyerek aşure gününe katıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Fethiye İşletme Fakültesinde Dekan Prof.Dr.Erdoğan Gavcar tarafından verilen Girişimcilik dersine 6 Ekim Cuma günü konuk oldu. Deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Arıcan, bölgenin varolan girişimcilik fırsatlarını da öğrencilere aktardı. Fethiye İşletme Fakültesinin ilk mezunları olacak son sınıf öğrencileri ile görüşen Arıcan, Fethiye İşletme Fakültesinin kuruluş öyküsünü de anlattı.

Arıcan, 1952 yılında Kaya Köyde doğduğunu ve birden fazla sınıfın aynı sınıf içerisinde eğitim gördüğü bir okulda eğitim aldığını söyledi. Eğitim hayatından sonra mesleki eğitime yöneldiğini ve iş hayatına bir bisikletle başladığını kaydeden Arıcan, askerliğe kadar olan sürede tesisatçılık alanında ustalaştığını ifade etti. Arıcan “Daha sonra tamiratını yaptığım malzemeyi neden ben satmayayım dedim. Bu işte yeni bir iş fırsatı idi. Girişimci, yakaladığı iş fırsatlarını doğru zamanda hayata geçirebilen demektir. Zaman içinde sattığım tesisat malzemelerinin bayiliğini aldım. Ancak bu süre zarfında müşteriler ve mal satın aldığım kişiler arasında güvenin çok önemli olduğunu gördüm. O günden bu yana iş hayatındaki en büyük ilkem sözümün senet olması oldu. Girişimciliğin en önemli unsurlarından biri de güvenilir olmaktır. Bugün geldiğimiz noktada Muğla’nın tamamında satışımız var. Arıcanlar olarak Türkiye’nin her yerinde kendi meslek kolumuzda tanınan bir marka durumuna geldik.” dedi.

2007 yılında Fethiye vergi rekortmenliğine kadar yükseldiğini söyleyen Arıcan, Kale Grup tarafından 35 yılını dolduran Türkiye’deki tek bayi olarak ödüllendirildiklerini sözlerine ekledi.

Fethiye bölgesinin gelirlerinin en çok tarımdan ve turizmden sağlandığını kaydeden Arıcan, “Turizm sezonu 6 ay olarak yapılıyor. Bunu 12 aya çıkartmalıyız. Bunun için de tüm sektörlerin kendisini geliştirmesi gerekiyor” dedi. Arıcan, Fethiye ve çevresinin girişimcilik açısından pek çok fırsatı barındırdığını kaydetti.

Fethiye İşletme Fakültesinin kuruluşu ve üniversiteleşmeye uzanan süreci de öğrencilerle paylaşan Arıcan, “Mansur Hoca rektör olduğundan Oda yönetimi olarak kendisini ziyarete gittik ve Fethiye’de fakülte açılmasını talep ettik. Fakülte arazisinin bulunması ve bina yapımında destek olunması şartı ile olabileceğini söyledi. Oda olarak şu an bulunduğumuz fakülte alanının tespitini ve üniversite için tahsisini sağladık. Bir de dernek kurduk. Erdoğan hocamızla birlikte Odamızın 70 üyesini ziyaret ettik. Bağış topladık. Oda olarak da katkıda bulunduk. Bir bloğun kabasını tamamladık. Fethiye Belediyesi de bir bloğu yaparak tamamladı. Binaların yarısını Fethiye yaptı. Şimdi de Fethiye’de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden bağımsız bir üniversite kurulması için girişimlerimiz var. Bunun için Muğla’ya ve Ankara’ya gideceğiz.” sözlerini kaydetti.

Deneyimlerini paylaşma fırsatı sundukları için Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Erdoğan Gavcar’a teşekkür eden Akif Arıcan, öğrencilere hayatlarında başarılar diledi.