ODAMIZDA BANKA MÜDÜRLERİ İLE TOPLANTI YAPILDI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ODAMIZDA BANKA MÜDÜRLERİ İLE TOPLANTI YAPILDI

Haber Tarihi: 24.11.2016

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan ve İlçemizde bulunan banka şubelerinin müdürleri ile yaşanan krizlerin sonrası ilçe ekonomisinin değerlendirilmesi toplantısında bir araya geldi.

FTSO Başkanı Arıcan toplantıda, FTSO üyelerine uygun kredi imkanı sağlanmasını isteyerek, turizm sezonunun kötü geçmesi nedeniyle bankalardan esnaflara karşı ellerinden geldiğince esnek davranmalarını istedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasınca üyelerinden gelen talep doğrultusunda organize edilen ve Fethiye’deki banka şube müdürlerinin katıldığı toplantıda,  bankaların mevcut kredi imkânları görüşülerek, üyeler adına kredi koşulları değerlendirildi.

Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ve Genel Sekreter Füsun Şahin, QNBFinansbank Sunay Turaç, TEB Likya Şubesi Müdürü Özlem Kölemen Özyer, Denizbank Fethiye Şubesi Fulden Kılınç, Halk Bankası Müdürü Seval Sağır, Halk Bankası İ Deniz Çelebi, Halk Bankası Gültekin Özdemir, Akbank Likya Şb. Şükran Erçetin, Akbank Fethiye Şb. Hamdi Akkuş, Vakıfbank Meğri Şb. Mevlüde Haznedar, Vakıfbank Fethiye Şb. Sezgin Karagöz, Ziraat Bankası Likya Şb. Tolga Serin, Garanti Bankası Fethiye Şb. Vedat Orgun, Garanti Bankası Göcek Şb. Yılmaz Demirci, Garanti Bankası Çarşı Şb Özkan Yıldırım katıldı.

Banka müdürleri işletmelerin nakit akışını yönetebilmeleri için yapmaları gereken düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Banka yöneticileri, mevcut kredili müşteri için yapılandırma kanallarının şu anda açık olduğunu ifade ettiler. Banka müdürleri; işletme sahiplerinin işletmenin iflası durumunda ya da buna yakın bir dönemde bankaya başvurduklarını belirterek, doğru olanın durum bu kadar kötü olmadan bankalardan destek almak olduğunu kaydettiler.

Banka yöneticilerinin işletme sahiplerine bir diğer önerileri de birden fazla banka ile çalışarak her dönem nakit akışını sağlamak ve olası bir krizin risklerini yaymak oldu.

İşletme sahiplerinin mizan ve bilanço tablolarını mutlaka mali müşavirlere kontrol ettirerek bankalara başvurmasını söyleyen banka yöneticileri, bankacılarla mali müşavirlerin bu konuyu görüşmek üzere bir araya gelmesi önerisinde bulundular. Tüm bankaların şube müdürleri, müşteriler ve mali müşavirler nezdinde bilgi paylaşımına her zaman açık olduklarını vurguladılar.

Toplantıda, gayrimenkuller üzerinden yatırımlar yapıldığı bunun da para akışını düşürdüğü bilgisi paylaşıldı. Ayrıca KOSGEB desteklerinden faydalanmak için bankalara başvuru sayısının çok düşük olduğu kaydedildi.

Garanti Bankası Çarşı Şubesi Müdürü Özkan Yıldırım, Türkiye’de; 2015 yılının aynı dönemine göre 2016 yılında kredi kullanımında %13 büyüme olduğunu ifade etti. Yıldırım, konut kredisi kullanım oranının %75’den %80’e çıktığını kaydetti. Yıldırım, “Ülkemizin şuanda içinde bulunduğu ekonomik durumda bile bankalar aynı şartlarda kredi vermeye devam etmektedir. Kredi şartlarında her hangi bir kısıtlama olmadı” dedi.

FTSO Başkanı Akif Arıcan, turizm sezonunun kötü geçtiğini belirterek bankaların şube müdürlerinden özellikle FTSO üyeleri ile esnaflara karşı ellerinden geldiğince esnek davranmalarını istedi. Arıcan esnafların krizi rahat bir şekilde atlatması için bankalarla üyeleri arasında bilgi alışverişinin sağlayacak her türlü organizasyonda Oda olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.