OTOMOBİLCİLERİN SORUNU NİTEKLİ ELAMAN YETERSİZLİĞİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

OTOMOBİLCİLERİN SORUNU NİTEKLİ ELAMAN YETERSİZLİĞİ

Haber Tarihi: 21.02.2013

Otomotiv sektöründe bulunan işletmecilerin bir araya gelme isteği sonucunda FTSO Başkanı Akif Arıcan tarafından otomotiv sektörünün sorunları ve işletmecilerin FTSO’ndan beklentilerinin öğrenilmesi amacıyla düzenlenen toplantı 20 Şubat Çarşamba Günü yapıldı.

Toplantıya Su Otomotiv, Acarlar, Bakırcılar Toyota, Renar ve Başaranlar şirketlerinden temsilciler katıldı.

Otomotiv sektöründe yaşanan sorunları en aza indirecek önerilerinin görüşüldüğü toplantıda konuşan FTSO Başkanı Akif Arıcan, FTSO olarak her zaman üyelerinin yanında olduğunu belirterek bunu her platformda üyelerine hissettirmek istediklerini dile getirdi.

Toplantıda, FTSO tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Arıcan, özellikle Babadağ’a yapılacak olan teleferik projesinin geldiği nokta ile bölge turizmine getireceği çeşitliliğin yanında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı Fethiye İşletme Fakültesinin eğitim öğretime başlaması için yapılan çalışmalar hakkında geniş bilgi verdi.

Teleferik projesinde resmi izinlerin tamamlanmasının ardından ihale edileceğini belirten Arıcan, yaklaşık 2 ay sonra resmi izinlerin tamamlanacağını söyledi.

İlçemize 4 yıllık fakülte açılması için FTSO olarak ciddi katkı sağladıklarını belirten Arıcan, arazilerin bulunması, tahsisi gibi konular için ciddi şekilde çalıştıklarını belirterek, şimdi de binaların yapılmasını sağlayarak fakültenin eğitim öğretime açılması için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Fakültenin binalarının yapılması amacıyla kurulan derneğin faaliyetlerini yoğunlaştırdığını belirten Arıcan, “Fakülte yapılması için çeşitli bağışlar geliyor. Bir bloğunu Fethiye Belediyesi üstlendi. Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bir bloğunu da Melsa’nın yapmasını talep edeceğiz. Binaları tamamlarsak bu sene eğitim öğretime başlar. Fakülte bölgemize getireceği ekonomik hareketin yanında sosyal olarak da kentimize olumlu katkı sağlar” dedi.

Turizmin de iyi gitmediğini belirten Arıcan, sorunların çözümü için ilgili kurumlar nezdinde sürekli olarak gündeme getirdiklerini söyledi. Sorunların çözümü için birlik olarak baskı unsuru oluşturmanın zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Arıcan konuşmasında, toplantıyı otomotiv sektöründeki işletmelerden gelen istek nedeniyle düzenlediklerini, sektör içindeki işletmelerin ortak sorunlara karşı ortak hareket etmesini sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Toplantıya katılan işletmelerin temsilcileri en büyük sorun olarak kalifiye eleman eksikliğini gösterdiler. Özellikle teknik serviste yetişmiş eleman bulmakta sorun yaşadıklarını dile getiren işletmeciler, Çıraklık Eğitim Müdürlüğü ile iletişime geçerek motor bölümü açılması için çalışma başlattıklarını bu konuda FTSO’ndan destek beklediklerini dile getirdiler.

Fethiye’de fuar alanı oluşturulması için çalışma başlatılması görüşünde olan işletmeciler, Salı Pazarı Meydanında yapılan otomobil fuarının sağlıksız koşullarda gerçekleştiğini dile getirdiler. Fuar alanının belirli bir standartta olmasının zorunlu olduğuna birleştiler. Fuar alanının sadece otomotiv için değil diğer sektörlerinde kullanabileceğini belirten işletmeciler, kapalı olarak yapılması istenen fuar alanının şehir merkezinde olmasının şart olmadığını mücavir alan içinde olmasının yeterli olduğunu dile getirdiler.

Yetişmiş eleman sorunu konusunda UMEM Projesi ile üye işletmelerin nitelikli eleman sorununu çözmek için çaba sarf ettiklerini belirten Akif Arıcan, FTSO bünyesinde yapılan çalışmalardan örnekler vererek “Siz isteyin kurs açalım. İşletmelerimizin sorununu çözmek için birim oluşturduk ve çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu. UMEM konusunda yapılan çalışmaları anlatmak için toplantıya davet edilen FTSO Muamelat Memuru İlkkan Büyüktahancı, işletmecilere bugüne kadar yapılan çalışmalar, açılan kurslar hakkında bilgi verdi. Satış temsilciliği kursunun başladığını, talep gelirse tekrar açılabileceğini belirten Büyüktahancı, bakım onarım kursu için girişimde bulunduklarını, teorik eğitimin verilebileceğini ancak uygulama eğitimi konusunda teknik servislerin destek vermesi durumunda kursun açılabileceğini dile getirdi.